Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Robert Valdec suptilno o plakatu za tv film Novinar i general III


Robert Valdec je tek jučer primijetio moju davnašnju montažu na temu zagonetnog Kristijana Horvata:

Novinar i general III - treći deo hrvatskog tv hita producentske kuće VASELJENA


Zadnji put sam plakat za tv hit objavio kao ilustraciju tekstu na dvanula.com:


Pun pogodak je Birač postigao s angažiranjem Roberta Valdeca. Taj novopečeni bloger, do sredine devedesetih vozač u francuskoj ambasadi u Zagrebu, koncem devedesetih Večernjakov interwiever šefova tajnih službi (Markice Rebića, Miroslava Tuđmana i Ivana Brzovića), objavljivač vijesti da je general Ivan Čermak dao iskaz haškim istražiteljima prije nego se vijest dogodila, prijatelj generala Vladimira Zagorca i Hrvoja Petrača prema sudskom svjedočenju Andreja Maksimovića Maksa , prijatelj pokojnog Muniba Suljića prema Anriju Paraviću i vlastitom priznanju pred Andrejom Latinović i autorom 45 lines, započeo je s postiranjem reportaža sa svojih svjetskih putovanja, podudarnih s putovanjima stanovitog Kristijana Horvata alias Ante Gotovine.

Kad već Gotovina ne može blogati na mojblog.hr-u, zašto nebi mogao Valdec. Uostalom, Valdec je, a ne Gotovina putovao svijetom.



45lines.dvanula.com, prije 7 dana


Valdec uzvraća udarac ilustriranim postom na svom blogu:

Ante Gotovina



Tek sam danas skužio da sam mogao biti teži za 5 milja eura. Ili dolara, što već. Naime, tumarajući Bliskim istokom prije dvije, tri godine, naletjeh, posve slučajno, na lice s tjeralice. Ante Gotovina! I to pod beduinskim šatorom, za vrijeme degustacije gulaša od deve s rižom. Tip mi je rekao da se zove Kristijan Horvat. Čak mi je poklonio svoju putovnicu i zamolio da mu skupljam u nju pečate. I ja papak popušio. Mislio sam da je neki freak. E jesam se zajebo. Mogao sam si, da sam ga druknuo MI6 ili nekom drugom ili da sam to sve fino objavio u hrvatskim nezavisnim tiskovinama inkasirati lovicu pa se ne bih sad morao zajebavati s pisanjem bloga.


Robert Valdec, mojblog.hr, četvrtak, 22.ožujka 2007


Iz komentara je razvidno da Valdecova publika ne mari za ono što on piše. Meni je pak posve jasno da se osvrće na moju satiru jer ne bi bez vraga spominjao "drukanje" MI6-u. Cinkanje za MI6, Valdecove kolege u SLUŽBI jasno su pripisali meni:

The Croatian media are abuzz about the continued employment of a journalist reportedly outed as a MI6 (British overseas intelligence) agent and disinformation agent. Zeljko Peratovic writes for the journal Vjesnik. According to the media, Peratovic distributed -- and apparently still distributes -- disinformation on the whereabouts of Croatian Gen. Ante Gotovina to help avoid his capture. In October 2003, the U. S. government offered a reward of up to $5 million for the capture of Gotovina, who is wanted for war crimes by the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia in The Hague. Gotovina is the tribunal's third-most-wanted fugitive, sought on charges of arranging the killing of at least 150 Serb civilians and the expulsion of 150,000 others following a Croatian government operation in 1995 to recapture territory held by rebels. According to the Croatian media, Peratovic is also tasked with discrediting former combatants and officials of the previous Tudjman regime.
Despite being unmasked by the former head of Croatian counter-intelligence, Franjo Turek, Peratovic remains a journalist. Croatia's President Stjepan Mesic confirmed Peratovic's role in the Feral Tribune, issue no. 967, which stated that six journalists, including Gordan Malic of the Globus wire service, plus ex-police chief Ranko Ostojic and several British diplomats supplied misleading information to the Croatian public that Gotovina was in Croatia.

Mesic's former national security aide, Zeljko Bagic, warned him MI6 spies and British intelligence had recruited a number of prominent journalists in Zagreb to plant disinformation about Gotovina in the Croatian media. Peratovic's alleged erratic behavior was said to have caused his MI6 handlers some concern; several senior MI6 officials, according to the account, wanted him dropped immediately, but a local MI6 agent insisted that he be retained, describing him as "an imbecile ... but useful nevertheless."

Mario Profaca


Moram iskreno priznati, da nije bilo ovoga idiotskog podmetanja kojem se pridružio napad Mate Bašića u Imotskim novinama, tko zna kada bih ja počeo pisati blog. Ovako, mogu im samo zahvaliti što sam u bloganju ustrajao već dvije godine. Eto i dalje sam "korisni idiot". Blogam besplatno, nesvjestan tko me zapravo neplaća.

Ali da se vratimo na Valdeca kao takvog. Njegove blog reminiscencije s pustolovnih putovanja po Bliskom Istoku, uskoro bi mogle biti nadopunjene junačkim zgodama kako se hrabro suprotstavio navodima iz Globusa da ga je šef POA-e Franjo Turek smatrao francuskim špijunom:

»Globus« laže, nisam ničiji špijun

...Od svih kolega, nakon objavljivanja teksta, nazvao ga je samo novinar Novog lista, kojeg je zanimalo hoće li se Valdec priključiti skupini novinara koja traži istragu protiv Tureka i POA-e, no on je to odbio. »Ne želim se svrstavati u bilo kakve grupe. Svoje ratove vodim sam, a uostalom ne mislim da su novinari svete krave, koje ne smiju biti predmet obrade«, ustvrdio je, dodavši da je u čitavoj priči o špijunima, koji koče Hrvatsku na putu prema EU, problem to što ništa nije dokazano niti je podnesena ijedna kaznena prijava protiv prisluškivanih novinara...

Na nesreću, rekao je, tekst koji ga lažno optužuje da radi za francusku obavještajnu službu pojavio se »upravo u vrijeme kad je s dnevnim listom Vjesnikom, koji priprema ambiciozan projekt, počeo pregovarati o suradnji. Ne želim dovoditi ljude, koji vjeruju u mene, u neugodan položaj. Želim pričekati s nastavkom dogovora dok se cijela stvar ne riješi«, zaključio je Robert Valdec.

Mile Franičević, Vjesnik, Ponedjeljak, 14. veljače 2005.


Valdec izmišlja

Točno je da sam Valdeca nazvao, ali nije točno da »me zanimalo hoće li se Valdec priključiti skupini novinara koja traži istragu protiv Tureka i POA-e«. Valdeca sam pitao samo to hoće li ikako reagirati na optužbu POA-e da je francuski špijun, na što je on odgovorio da će »nekome razbiti p...«, i »da prvo ide na dogovor u sindikat špijuna«.
Zašto je Valdec izjavio da »me zanimalo hoće li se priključiti skupini novinara...« niti znam, niti me zanima, ali smatram važnim upozoriti na izmišljotinu.


BORIS PAVELIĆ, novinar Novoga lista, Vjesnik, 15. veljače 2005.


A s velikim veseljem pratiti ću Valdecove intimne ispovijesti o poslovnoj suradnji s Vladimirom Zagorcem na projektu HIKO.



Post je objavljen 23.03.2007. u 23:01 sati.