Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/malabubamara

Marketing

r.i.p. THE ANIMATOR

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Krešimir Blažević rođen je 1958. u Slavonskom Brodu gdje je završio realnu gimnaziju i osnovnu glazbenu školu za violinu i gitaru. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu magistrirao je etnologiju i komparativnu književnost. Radio je sve što se u glazbi može raditi. Od 1982. intenzivno se bavi glazbom kada je osnovao vlastitu grupu Animatori te u njoj bio skladatelj, tekstopisac, pjevač i gitarist. "Animatori" su bili popularni u vrijeme tzv. novog vala (osamdesetih godina), kada su nastali njihovi najveći hitovi, poput "Ljeto nam se vratilo", "Anđeli nas zovu da im skinemo krila", "Ostat ću mlad", "Male curice", "Kasno je za prosinac" itd.
Bio je glazbeni urednik i organizator programa u Glazbenom klubu Kulušić, te glazbeni producent te je radio kao urednik u Croatia Recordsu. Objavio je zbirku poezije „I jedne i druge“ i knjigu pripovijedaka „Sam u koloni“. Pisao je glazbene kritike u časopisima Vijenac, Kana i Cantus. Član je Hrvatskog društva skladatelja, Hrvatske glazbene unije, čiji je jedan od osnivača, a njegova kratka biografija nalazi se i u izdanju Sveučilišta Cambridge Who is Who in Popular Music. 2001. zajedno s Brankom Bogunovićem Pifom snimio je album "Julija je bacila svoj krevet kroz prozor". Autor je prve domaće rock autobiografije "Ostat ću mlad".

Hrvatski Elvis Costello - Krešimir Blažević - frontmen i duša jedne od najzanimljivijih rock grupa toga vremena, Animatora, u autobiografiji Ostat ću mlad prisjeća se ludih godina, nastanka benda, života rock'n'roll zvijezde i svega što uz to navodno ide. Blaževićeva autobiografija protkana je finim humorom, obojena autoironijskim tonovima i još je jedan, itekako poticajan, dokument koji govori o novom valu. Ostat ću mlad skida koprenu mitova s jednog razdoblja pričajući priču o vremenu koje je imalo svoje heroje, velike i male, a jedan od njih bio je i sam autor.


Krešimir Blažević napustio nas je u 49.godini života

"Animatori" - Kamo odlazi svjetlo

Rado bjezim u svoj svemir
Bijelu sobu punu tihog zvuka
Doduse, pristajem na nemir
Na zivot prepun malih crnih rupa.

Ali ti sad znas
Vec bjezi svjetlost od nas
I kamo ide, ne znamo ni mi
Ti ces prije naci put
Sigurna staza je tvoja
A ja smirit cu se vec za dan il' dva.

Otkrivali smo iste brige
Radovali se istoj pjesmi
Upoznavali smo ljude
Koji se tu i tamo sjete tebe.

Bajke uvijek ostaju u glavi
Prije petnaest godina i vise
Ali ja sad znam da je kraj
Vec bjezi svjetlost od nas
I kamo ide, ne znamo ni mi
Ti ces prije naci put
Sigurna staza je tvoja
A ja smirit cu se vec za dan il' dva.

Za dan il' dva
Dan il' dva
Dan il' dva ...


pa eto...kako je Pif rekao na sprovodu...uz tvoje pjesme smo voljeli, uz njih patili, a sada ćemo uz njih čuvati uspomene...
Kesa, počivao nam u miru...
ostat ćeš zauvijek mlad...

vole te tvoja familija T

Post je objavljen 23.03.2007. u 13:46 sati.