Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

cnn.blog.hr objavljuje dokument koji je poslužio Pančiću za napad na HDZ

Ivica Pančić pokrenuo je za vrijeme saborskog aktualnog sata pitanje državne korupcije u samom vrhu vlasti. Radi se o 17 km ceste koja povezuje čvorište autoceste Zadar 2 sa Zadrom. Video prilog je preuzet iz HRT-ovog dnevnika. Na prvo gledanje primijetit će te da je pomalo neobično brzo došla reakcija vladajućih, ali ne na aktualnom satu, već preko posebno sazvane tiskovne konferencije gdje se oštro uzvratilo da SDP obmanjuje.

Stvari su nam postale puno jasnije nakon što nam je danas na e-mail stigao jedan zanimljiv dokument. Radi se o dokumentu nepotpisanih autora, koji je čini se došao i do Pančića, a iz kojeg se može vidjeti na koji način se peru stotine milijuna kuna. Cijeli dokument sastoji se od 5 tipkanih stranica + jedna stranica s navodnim rukopisom nekog od aktera u razdiobi plijena, a možete ga skinuti u PDF formatu.

Za one koji nemaju vremena za čitanje cijelog teksta donosimo ukratko najzanimljivije dijelove:

1.) Na prvom natječaju koji je poništen, postigla se cijena od 250 milijuna kuna.

2.) Uslijedilo je još nekoliko natječaja koji su bili poništeni sve dok se nije dosegnulo cijenu od 460 milijuna kuna. Navodno su prije zadnjeg natječaja u akciju krenuli ministar Božidar Kalmeta i državni tajnik za razvitak, ali i predsjednik nadzornih odbora HC-a i HAC-a, Zdravko Livaković. Određuju se dvije tvrtke koje se smiju javiti na natječaj, dok se ostalima daje na znanje da njihove ponude nisu poželjne.

3.) Stavke troškovničkih radova razbijaju se na više manjih stavki (što je u suprotnosti s uobičajenom praksom) kako bi se prikrilo nabijanje cijena pojedinih radova i materijala i za više od 100%

Popis isplate provizija po izvođačima radova.4.) Popis isplate provizija pojedinim ljudima, kao što su Kalmeta, Mikulić, Boban…

5.) Pojedini poslovi naplaćuju se od strane Viadukta i po nekoliko puta. Radi se o općini Škabrnja na kojemu je najočitiji primjer kako se novci isisavaju iz državnog proračuna. Škabrnja je trebala riješiti problem divljeg deponija. U tu svrhu bio je raspisan natječaj za iskop rupe od 250.000 m3. Kako se na taj natječaj ne bi mogli javiti lokalne građevinske tvrtke u natječaju je navedena suluda stavka da se mogu javiti samo one tvrtke čiji godišnji prihod iznosi minimalno 100 milijuna kuna! Kako nitko osim Viadukta nije mogao ispuniti takve uvjete, Viadukt je dobio posao. Negdje u isto vrijeme kako je počela sanacija deponija, počeli su i radovi na spornoj cesti, koju gradi Viadukt. Za izgradnju te ceste potrebna je i određena količina prerađenog kamenja… točnije 250.000 m3 (drugim riječima točno onoliko koliko se dobije iskopom rupe za sanaciju divljeg deponija u Škabrnji)

I što se sad dešava? Viadukt uredno naplaćuje od Škabrnje radove na miniranju u iznosu od 10 kn/m3, da bi onda taj materijal dao lokalnim tvrtkama u preradu i prijevoz za koji Viadukt plaća 38 kn/m3 (što je debelo ispod neke normalne cijene, ali situacija je tamo takva da možeš ili radit za te sitne pare ili ne radit), da bio onda taj isti kamen bio dovezen na gradilište ceste gdje država taj kamen plaća po cijeni od 115 kn/m3. Samo na tom poslu Viadukt je ostvario razliku u cijeni od 87 kn/m3, Kada to pomnožimo s 250.000 m3 dolazimo da je Viadukt samo na tom poslu zaradio 21.750.000 kuna, a takvih sličnih poslova na izgradnji sporne dionice navodno ima prilično.

U dokumentu se navodi pojedinačno još dosta tih stavki i izračuna iz kojih se jako dobro može vidjeti na koji se sve način novci mogu izvući iz državne blagajne. Nakon čitanja tog dokumenta postaje puno jasnije zašto su Kalmeta i HDZ onako brzo organizirali konferenciju za novinare, jer iznosi kojima se ovdje barata su stotine milijuna kuna, ili kako je to Pančić naveo, nekoliko Brodosplitova je ovdje u igri.

Napominjemo da je ovaj dokument pristigao anonimno na naš e-mail i da ne možemo garantirati za njegovu istinitost, ali je indikativan i baca puno jasniju sliku na čitav slučaj oko kojeg će se čini se još dosta dizati prašine.

Post je objavljen 22.03.2007. u 21:00 sati.