Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/modestiblejz

Marketing

Patnje mladog Zagorca

Na današnji dan (tako barem novina piše), daleke 1832. u Weimaru je umro Johann Wolfang Goethe, neosporno najmarkantnija pojava cjelokupne njemačke književnosti i autor tada revolucionarnog romana ´Patnje mladog Werthera´. Stari Geti na samrti nije ni sanjao da bi se jednog dana mogao okretati u vlastitom grobu gledajući perveznu modernizaciju svoga slavnog djela - ´Patnje mladog Zagija´!
Dok je Getin mladi Werther prohujao tadašnjom Europom šireći romantičarski zanos, suze, patnju, ´Sturm und Drang´ - dotle Rvacki mladi Zagorec tutnji sadašnjom Vropom šireći krokodilske suze svoje janješceta najčišćega dijamanta nevinoga.
Naime, Rvacki mladi Zagorec u žarkoj želji da pošto-poto dobije zaštitu svoje novo-otkrivene domovine Austrije od grozomorno sadističke staro-preboljene domovine Rvacke (koja mu je u silnoj mržnji dodijelila one silne medalje, stanove, kuće, poduzeća i milijune. ta Domovino mila zašto i mene tako ne mrziš?! no) – sada posredstvom austrijske televizije uvjerava svjetske naivce kako:
1. nikakvih dragulja nije bilo bože svašta ko je za to uopće čuo
2. temelj za njegovo bogatstvo nisu bili ti nepostojeći dijamanti već neki tamo strani investitori naprosto željni dobrotvornog ulaganja u Hrvatsku..
3. ..plus krediti raznoraznih banaka naprosto željnih dobrotvornog ulaganja u siromašnoga njega (prvo Ivić Pašalić, sad i ovaj. ta banke mile zašto tako bezuvjetno i dobrotvorno ne ulažete i u mene?!? no)
4. on je u svemu tome žrtva predizbornih čistki, političkih manipulacija i urote krijumčarsko-oružane-Zrinsko-Frankopanske-Nacional-Petračeve,
5. a inače je čist ko suza i jaganjce božje.

Oh kolike su patnje ovog mladog junaka, štoviše heroja ratnim ordenjima okićenoga!
Oh kako taj jadnik pati daleko od doma svoga, bez kuće i kućišta, bez milijuna i dijamantišta, bez obraza i đoništa!
Oh kako su velike patnje njegove dok strahuje od nepravednog pravosuđa hrvatskog koje mu je dobro bilo dok mu je bivšeg kompanjona i kuma Petrača osuđivalo!
Oh kako su strašne patnje njegove dok se lažljivog Nacionala i Ja-sve-znam-i-samo-sliku-svoju-ljubim Pukanića gnuša koji su mu dobri bili dok je s njima kavice ispijao!
Oh koliko su snažne patnje njegove kad naprosto jadan muku muči da skupi milijun eura za jamčevinu e a da bi odmah sutradan angažirao najskuplju PR agenciju za prikaz svojeg nevinoga lika i djela!
Oh koja nepravda oh koja nesnosna boooool!
Oh koje strašne patnje, užasne patnje, nezamislive patnjeeeee!!! lud

Šmrc, tako sa njime suosjećamo.
Ili ko´ što u današnjoj novini novinarče napisa, ja prepisa, a vi možete slobodno preskočit´: Goethe se suvremenicima i potomstvu nametnuo kao obnovitelj lirike, drame, epa i romana, ko znanstvenik iznimno oštra i duboka uvida u strukturu i fenomene prirode. Goetheova snaga je u njegovoj univerzalnosti, oplemenjenim nekonvencionalnim nazorom na svijet, u duhu pobožnosti pred prirodom, a uz snažnu vjeru u vrijednost života i integritet osobnosti. Goethe nakon ´Patnji mladog Werthera´ piše i svoje najpoznatije djelo ´Faust´ u kojem problematizira temu čovjeka koji svoju dušu prodaje vragu.
Što hoće reći da bi Geti našem mladom paćećem Zagorcu sada reko´: Fauste - daj ne seri.

Post je objavljen 22.03.2007. u 19:08 sati.