Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/watchtower

Marketing

Znanstvenici upozoravaju na oprez pri davanju izjava o klimatskim promjenama, tvrdeći da je tzv. “holivudizacija” izazvala paniku oko globalnog zatopljenja. U međuvremenu, Ala Gorea je na televizijsku debatu o tom problemu pozvao Lord Monckton, bivši politički savjetnik Margaret Thatcher koji njegove tvrdnje u vezi zatopljenja opisuje kao “pseudo-znanost, pretjerivanje i pogrešno.”

Profesori Paul Hardaker i Chris Collier, kritizirali su kolege znanstvenike koji podržavaju strah od globalnog zatopljenja. Naime, cijenjena američka udruga za napredak znanosti AAAS prošlog je mjeseca priopćila kako se “pojačavaju suše, valovi vrućine, poplave, požari i snažne oluje” te da to “utječe na ranjivi ekosustav i društva.”, zaključivši kako su to “rani znakovi još veće štete koja će se tek dogoditi, a koja se neće moći popraviti.” Profesor Collier priznaje da se je globalno zatopljenje u tijeku te da je za njega u određenoj mjeri kriv čovjek, no kako ga “ne dokazauju izolirani slučajevi poput poplava u Boscastleu”. “Mislim da AAAS stavlja sve u jedan koš,” upozorio je profesor.

Njegov kolega Hardaker upozorio je pak na “holivudizaciju” vremena i klime viđene u filmovima poput hita iz 2004. “Dan poslije sutra”, koji prikazuje grozne posljedice otapanja arktičkog ledenjaka. “Takvi filmovi samo zbunjuju ljude,” tvrdi Hardaker.

Posljednji u nizu filmova koji je upozorio na klimatske promjene jest Al Goreov dokumentarac “The Unconvenient Truth”, a koji je podijelio znanstvenike. I Lord Monckton, politički savjetnik bivše britanske premijerke Margaret Thatcher tvrdi: “Studija je pokazala dase veći dio onog što se prikazuje u Al Goreovom filmu, što je mješavina pseudoznanosti, pretjerivanja i pogreški, danas podučava školskoj djeci diljem svijeta.”

Pozvao je stoga Gorea na debatu da se pred televizijskim kamerama sučeli sa znanstvenicima: “Ako gospodin Gore zaista vjeruje da je globalno zatopljenje ključni problem našeg doba, najveća opasnost s kojom se ljudska civilizacija ikad susrela, onda bi trebao biti sretan zbog mogućnosti da taj problem približi milijunskom gledateljstvu tako što će definirati i braniti svoje tvrdnje.,”

http://www.climatecrisis.net/

Holivudizacija izazvala paniku oko globalnog zatopljenja (Jutarnji list)


Post je objavljen 20.03.2007. u 12:31 sati.