Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/watchtower

Marketing

SNIJEŽNO NEVRIJEME U ZAGORJU I MEĐIMURJU

Nakon iznadprosiječno tople zime i tjedan dana pravog proljeća, snijeg i led okovali su sjevero-zapadnu Hrvatsku na opće iznenađenje stanovništva, ali i tek probuđene prirode. Iako su obilne padaline zahvatile cijelu zemlju, najgore su prošli stanovnici Međimurja i Zagorja gdje je snijeg zatrpao prometnice, prekrio usjeve i izazvao velike probleme u opskrbi električnom energijom.

Globalno zatopljenje čini svoje, proljeće nam stiže zimi, a zima na pragu proljeća. Utjecaj klimatskih promjena više se ne može poreći pa se zato stanovnici Stubičkih Toplica danas, 20. ožujka, bore sa 20-ak centimetara snijega i ledom koji uzrokuje i brojne probleme u opskrbi strujom. Cijelo prijepodne mjesto je bilo bez napona jer je težina leda srušila neke stupove. Ništa bolje nisu prošla niti dva parkirana automobila na kojima su se srušila stabla okovana ledom. Okolne su ceste bile zatrpane snijegom, ali ih je zimska služba tijekom dana učinila prohodnima.

Zbog nevremena na sjeveru Hrvatske stotine su potrošača u Varaždinskoj, Međimurskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji ostale bez električne energije. Od snijega otežale grane stabala pucale su i padale na električne vodove te ih pokidale.

U Varaždinskoj je županiji napadalo 30-ak centimetara mokrog i teškog snijega, a zabilježeno je više od stotinu prekida opskrbe električnom energijom. Elektra Varaždin angažirala je i kooperante za uklanjanje štete i kvarova, a pojedini pogoni satima nisu radili.

Posla su imali i vatrogasci koji su u Beletincu, Varaždinu i drugim mjestima uklanjali porušena stabla s prometnica te ispumpavali vodu koja je zbog nagla topljenja snijega poplavila i prostorije županijske zgrade u Ivancu. Snježno nevrijeme rušilo je grane i drveće u Čakovcu i Gornjem Međimurju, gdje je bez struje u noći na utorak ostalo 1250 potrošača. Mjestimice je napadalo 20 centimetara snijega pa je bio ugrožen promet.

Iako je sezona zimske službe završila 15. ožujka, krapinske su ralice u drugom stupnju pripravnosti. Najviše problema bilo je u podsljemenskoj zoni, na potezu od Krapine prema Maclju, u Prišlinu, Jesenju i Humu na Sutli, gdje su mokar snijeg i jak vjetar lomili grane drveća koje su padale na cestu. Nekoliko naselja jučer još nije imalo struje.

Policija je na autocesti isključivala kamione iz prometa jer u Sloveniju nije bio dopušten ulazak bez potrebne zimske opreme. U Lici je pak promet normaliziran, a snijeg se otopio. U brodskom Posavlju snijega nema, a meteorolozi kažu da ga neće ni biti.


::IZ MEDIJA::
SNJEŽNO NEVRIJEME Velike nevolje u Međimurju, Zagorju i Varaždinu (Večernji list)
Krapinsko-zagorska županija bez struje (Jutarnji list)

Post je objavljen 20.03.2007. u 12:17 sati.