Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/watchtower

Marketing

HRVATSKE EKOLOŠKE UDRUGE TVRDE DA SE SUSTAV ZAŠTITE OKOLIŠA U HRVATSKOJ RASPAO

Ekološke udruge danas su, u povodu Međunarodnog dana voda, ocijenile da se sustav zaštite okoliša u Hrvatskoj raspao, da nadležne službe za zaštitu prikrivaju ekološke incidente, štite zagađivače i kapital, a građane se, kako kažu, konstantno truje i ubija.

Predstavnici nekoliko ekoloških udruga su na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru, u organizaciji Kluba regionalnih stranaka, istaknuli da posljednji slučajevi ekoloških incidenata, kao oni u Sisku i Karlovcu, ukazuju da se država ne brine za svoje građane, zbog čega su primorani zaštitu potražiti izvan Hrvatske.

"Sustav zaštite okoliša se raspao", ocijenio je Vjeran Piršić iz udruge Eko Kvarner, istaknuvši da studije zaštite okoliša negiraju ekološke incidente kod odobravanja projekata, da postrojenja i dalje u okoliš ispuštaju nedozvoljene kontaminacije, i to bez reakcija nadležnih službi, da sanacija okoliša u stvari predstavlja "pometanje problema pod tepih".

"Reakcija u slučaju incidenata nema, građane se godinama truje i ubija. Cijeli sustav je mutirao kako bi štitio zagađivača i kapital", rekao je Piršić, a u prilog tvrdnji da se zagađivače štiti naveo je nedavnu čestitku predsjednika države Stjepana Mesića Ini kao društveno odgovornoj kompaniji.

Danijel Pavlić iz sisačke Eko akcije novinarima je pokazao snimku naftne mrlje na Kupi i Savi kod Siska, koju su snimili ribiči, a koju, kaže, nadležne službe negiraju da uopće postoji.

Predstavnici ekološke udruge iz Savskog Marofa upozorili su na Plivino 40-godišnje odlaganje otpada u tamošnji potok, zbog čega, kažu, građani sve više obolijevali, ali država ne čini ništa da ih zaštiti i kazni odgovorne.

Aktivisti ekoloških udruga istaknuli su da nisu protiv industrije, protiv Ine i Plive, ali da neće tolerirati da truju građane.


::IZ MEDIJA::
Ekološke udruge: Sustav zaštite okoliša se raspao (Večernji list)

Post je objavljen 22.03.2007. u 13:35 sati.