Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dinastijadejanovici

Marketing

Nastavak sedmi: Građanski nemiri povodom odluke i Markov sukob s Papom

Svanulo je sunčano jutro tog povijesnog dana kada je alkohol bio službeno zabranjen u Kraljevstvu. Kraljev poklisar patuljak Robert je od izlaska sunca imao pune ruke posla pribijajući Markov slavni proglas na stupove vješala i na ostalim mjestima gdje se svjetina skupljala. Robert bijaše nepismen, stoga nije ni znao što u biti pribija na zidove. Nakon što je završio s poslom, izvadi svoju pljosku s bourbonom i potegne malo. Netom što je otpio gutljaj, pojaviše se dvojica ovećih momaka i na njegovu radost staviše mu lisičine te ga odvedoše u nepoznatom pravcu. Svjedoci su tvrdili da je Robert cijelo vrijeme pjevušio: Igraš gruboo, pazi se poovrede... tadašnje, u heretičkim krugovima, popularne skupine trubadura Ateistične recitacije.

Tijekom jutra puk se skupljao na glavnom kraljevskom trgu i znatiželjno obilazio oko stupova s proglasom. Kako je većina puka bila nepismena, učiteljici Teodori stradale su glasnice dok je iznova ponavljala:

- Kada sunce dosegne zenit, Mi, kralj Marko I. Dejanović, objavit ćemo nova pravila svjetovnog života koja se ponajviše tiču suzdržavanja od alkoholnih pića jer smatramo da ona loše utječu na ljudski razum.

Svjetina je glasno negodovala predvođena nekolicinom lokalnih buntovnika na čelu s Goranijem, no naglo utihnuše nakon što je kraljevska garda stegla obruč oko glavnog trga.

Sat na zaprešićkoj katedrali otkuca podne. Kralj Marko izađe na dvorski balkon u svoj svojoj veličini i u pratnji hromog Demonstratorisa i slijepe Fišihe. Nasloni svoje velike šape na pozlaćenu ogradu i poviče:
- S alkoholom je svršeno!

Na te se riječi puk počne glasno hihotati, misleći da se radi o šali jer se bližio prvi april. Ali kad je Marko digao ruku, a garda počela mlatiti okupljenu masu, smijeh utihne, a zamijeniše ga jauci. U gorčini kler predvođen papom Josipom napusti trg, a pijanci počeše iz obijesti bacati boce prema kraljevom balkonu. Jedna umalo pogodi samog kralja, koji se spretno izmakao, no Demonstratoris nije bio te sreće te završi razbijene glave.
- Uhvatite sve koji su bacali boce!

vikao je Marko, na što nastane opća pomutnja i metež. Zatim se Marko okrene krvavom Demonstratorisu i zagrmi:
- Pozovi papu na razgovor, već je šest godina gost u našoj zemlji, bio je prijatelj Mongola i ovo nam je hvala za sve što smo učinili za njega i Majku Crkvu. SMJESTA!


Pošto tamnice bijahu zauzete iz poznatih razloga, kralj je naredio da se novopridošli zatvorenici smjeste u dosadašnji vinski podrum. Nije ni potrebno spominjati što se dogodilo s bačvama večer uoči povijesne odluke. Rasvjeta je bila slaba, tek pokoja petrolejka gorjela je u kutu. Tu se nađoše najgori pijanci u Kraljevstvu. Plistudinije je iz očaja pokušavao dohvatiti petrolejku, a kada ju je konačno uhvatio, u cijeloj ćeliji nastade zbrka, a petrolej se razli po podu. Naši pijanci zamisliše Lavov i u tren oka pod je bio suh.
U susjednoj ćeliji ležao je izbodeni Ignacije. On je bio glavni krivac za atentat bocom na kralja i zato je zadobio ozljede mačem po slabinama. Rane su mu se zagnojile, ulovila ga je groznica, mislio je na dobru kapljicu, a poneki štakor se već počeo njime gostiti.
Posljednja rupa u podrumu pripala je Robertu i njegovom mnogo većem kompanjonu. Sve maštarije o tome što se između njih kasnije zbilo su dopuštene.

U međuvremenu papa se gostio na jednom od svoja četiri poznata stola i zalijevao obilan obrok najboljim misnim vinom kadli dvoje krupnih kraljevih momaka upadoše i nasilno ga odvojiše od stola. Papa pokuša zadržati poluprazni kalež u šakama, ali momci ga bešćutno istrgaše i proliše ostatak, na što se papi otme suza. Jedva su ga utrpali u dvostruku papinsku kočiju koju je vuklo dvanaest volova, a imala je i osam kotača sa željeznom oplatom. Do sumraka je papa jedva stigao do kralja.
- Tako se ne postupa sa Svetim Ocem! Proliše mi vino, a lijepo ste rekli da je odredba samo za svjetovnjake

ljutito je graktao papa.
- Ostavili ste me na cjedilu, Sveti Oče, a moja zemlja ti je toliko toga dala. Možda bih i dozvolio alkohol za crkvene potrebe, makar su loš primjer, da me niste onako iznevjerili. Stoga SMJESTA zahtijevam da sami zabranite kleru alkohol

odgovori Marko mirno na papino graktanje.
Papa zaurla:
- Pa to je hereza! Bit ćeš ekskomuniciran, a tvoja zemlja prokleta! Tako se ne postupa ni s narodom, a kamoli s Majkom Crkvom!
-
Kad je tako, bit ćete u trodnevnom kućnom pritvoru, dok ne razmislite što je dobro, a što zlo. Očito ja to znam bolje od Vas, Vaša Svetosti. No ne pokušavajte ništa činiti u tajnosti jerbo moje oči su svugdje. U protivnom, Avignon je Vaš drugi dom.
- Moje mišljenje će ostati nepromijenjeno

posprdno otfrkne papa i uputi se prema izlazu.


Post je objavljen 21.03.2007. u 22:20 sati.