Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/visionthing

Marketing

#133- Planet Bundek


Theres a starman waiting in the sky
Hed like to come and meet us
But he thinks hed blow our minds
Theres a starman waiting in the sky
Hes told us not to blow it
Cause he knows its all worthwhile
He told me:
Let the children lose it
Let the children use it
Let all the children boogie

By David Bovie


Ukoliko vam se svidjela moja mala planeta Bundek, sigurno se i pitate : kako je on to napravio. Zapravo stvar je jako, jako jednostavna. Pa evo, sada ću vam podosta pojednostavljeno i objasniti.
Inače baš fotku s Bundekom sam vidio i prije nekog vremena kod foto kolege Sonica, a stvarno me nadahnuo za te „Little Planets“ kolega sa Flickera, fotografski genijalac sa impresivnim foto istraživanjima koji se krije iza nicka Pisco Bandito, a njegova galerija, nepresušan je izvor inspiracije i zvukova poput: „woow!“

Mr. Bandito mi je objasnio da za svoje stereographic panorame uglavnom radi panoramske fotografije sa 360x180 stupnjeva koristeći programčić HUGIN.

No ja ću vam objasniti kako to napraviti malo jednostavnije, koristeći Photoshop.
Ukoliko imate neku od novijih CS verzija, uspjeh je samo par klikova od vas.
Krenimo redom, kao u kuharici:

.
1.Snimite niz fotografija iz kojih ćete napraviti Panoramu. Recimo 5-6 fotografija u redu tako da se okrećete pomalo oko svoje osi poslije svakog snimka.
Ono što morate paziti je, da u svaka nova fotografije, na rubovima sadržava i dio prizora koji ste uhvatili i na onoj prošloj, kako bi ih program automatikom mogao logično spojiti.

2.Snimljene fotografije od kojih čete napraviti panoramu učitajte u Photoshop koristeći alat PHOTOMERGE.
Pronaći ćete ga pod: File -> Automate -> Photomerge.
Ukoliko ste složili dobar niz za Panoramu, Photoshop ce ju automatski spojiti, u suprotnom, tražiti će vašu intervenciju. Dobivenu panoramu kropajte u kompletnu sliku tako da sa Croop Tool (C) alatom odrežete dijelove gore i dole gdje imate praznine.

3.Kada ste dobili panoramu, pola posla je gotovo. Sada ju trebamo malo prilagoditi. Ukoliko niste snimali baš 360 stupnjeva, nema problema, malo ćemo varati na horizontu da nam se krajevi panorama „bezbolno“ spoje.
Proširite sliku sa alatom Croop Tool (C), tako da dodate malo mjesta. Zatim duplicirajte Layer vaše panorame i okrenite ga horizontalno.
Edit -> Transform -> Flip Horizontal

4.Sada ste dobili dva layera koje treba složiti da vam krajevi budu jednaki, pa je najbolje da gornji layer povučete i donekle izbrišete dio slike koji se poklapa sa donjim layerom. Tako radimo lažnu refleksivnu panoramu, ali sve u svrhu da, ako niste previše vješti u Photoshopu, ipak uspijemo na kraju dobiti savršenu planetu bez vidljivih šavova.

5.kada ste uspjeli dobiti jedinstvenu refleksivnu panoramu kojoj su obje strane iste (samo refleksivne), spojite ta dva layera. U layer paleti spojiti ih sa Flaten Image.

6.Sada vašu panoramu treba pretvoriti u sliku jednakih stranica.
Da bi stvorili ovo bizarno čudovište, aktivirajte Image -> Image size i isključite kvačicu na opciji Constrain Proportions. To vam omogućuje postavljenje vrijednosti Height identično onoj Width, recimo 10 x 10 cm ( pri 300 dpi) .

7.Kocku koju ste dobili od vaše panorame, sada zarotirajte za 180.
Dakle: Image -> Rotate canvas -> 180 i postavite vaš mali svijet naglavačke.

8.Napokon idemo napraviti planetu. Aktivirajte Filter -> Distort -> Polar Coordinates. Odaberite Rectangular to polar i klik OK.

9.Čestitam, osjetite božansku nadmoć, stvorili ste svoju prvu planetu.
Za kraj ju poput mene ukrasite sa nekim začinima, dopunite nebo ako treba itd, sredite jezero, smjestite negdje Bandića… itd.

Uglavnom, najvažnije kod Photoshopa – igrajte se, shvatite ga kao mali alata za vježbanje kreativne inteligencije, isprobavajte, snimite svoj kvart, grad, igrajte se i saznajte što sve možete napraviti.

Za veču fotku KLIK OVDJE!




Post je objavljen 21.03.2007. u 13:00 sati.