Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Biciklom po Aveniji: Malo foto-izvješće

Konačno se nešto zanimljivo i u mojoj Dubravi pokrenulo! Moram priznati: u dijelu grada u kojem gotovo 40 godina živim nisam do sada uopće bio aktivan. Dubrava je nekako "predgrađe", samo dio gdje stanujem, za sve aktivnosti, idem "u grad". Samac sam, pomalo osobenjak, nemam neko loklano društvo s kojim se sastajem u lokalnom kafiću, na boćanju ili slično, nemam djece pa da se srećem sa drugim roditeljima na roditeljskom sastanku itd. Nisam, naravno, jedini takav. No ima, na sreću, i posve drugačijih.

Neki od takvih okupili su se u nedavno osnovanoj Udruzi "Dubrava". Na ovom blogu prije nekoliko dana najavio sam njihovu akciju nazvanu Biciklom po Aveniji ("Aveniji Dubrava", naravno - nekadašnja Ulica prosinačkih žrtava). Potaklo me i na mali foto-komentar na temu Kako se Zagreb ruga biciklistima.

Image Hosted by ImageShack.us
Skromni plakati, crno-bijeli formata A3, fotokopirani, pojavili su se nekoliko dana ranije po banderama i drugim povoljnim mjestima. Pozivali su na

nedeljnu vožnju u znak protesta prema nepoštivanju biciklista kao ravnopravnog sudionika u prometu!
I ,senzacionalno, pojavio se neobično velik broj ljudi, njih višeg stotina, na početnom okupljalištu, tramvajskog okretištu u Dubravi. Na slici gore je "pionirska sekcija"yes. Bilo je i starijih od sedamdeset, a organizatori su dečki od 20-25.

Image Hosted by ImageShack.us
Krenuli su hrabro, mirno i disciplinirano, kao da to čine svaki dan. Nisam se nažalost pridružio: zbog problema s vidom, ne mogu voziti. no Ako želite pročitati kako sami komentiraju svoju akciju, posjetite www.dubrava.tk!

Image Hosted by ImageShack.us
Kolona se rastegla više stotina metara, blokirajući put automobilima koji su vozili prema istoku. Naravno, nije ih bilo puno, bila je nedjelja ujutro; ali ih je bilo. Ono što posebno fascinira: nije bilo nikakvih incidenata, nitko nije bijesno trubio! Vozači su mirno usporili, pokazujući razumijevanje za slabije sudionike u prometu. Večernji list je popratio zbivanje primjereno opsežno, pa pogledajte prikaz i komentare čitatelja!

Image Hosted by ImageShack.us
Sudionici su odvezli od okretišta u Dubravi do okretišta u Dubcu, zatim se okrenuli i vratili, okupivši se ponovno pred zgradom općine (odnosno "ispostave gradske uprave" ili kako li se to već zove). Tu se potpisivala peticija za gradnju prave biciklističke staze duž Avenije Dubrava (umjesto ove bezočne prevare od žutih crta na pločniku, za koje je netko pobrao masne pare). burninmad

Želimo da Dubrava u svjesti ostalih građana ne bude više sinonim za kriminal i huligane
, rekao je jedan od organizatora. Pa, veliki ih (nas?) posao čeka! dead

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us
Usput sam snimio dvije slike ove tragične rugobe, headbangzvane zgrada Kulturnog centra Dubrava. Snimljeno sa istog mjesta, zapadni i istočni dio. Zapad nikad nije završen, istok se već raspada… hm, simbolično! rolleyes Pa ipak, grad – pa čak i gradsku četvrt! – čine ljudi, a ne zgrade. Iznutra izgleda bolje, tu je dobra knjižnica, ljudi koji rade u Kulturnom centru stvarno se trude, napraviti neke dobre stvari. Rijetko istina navratim, kako napisah na početku, navikao sam i za kulturu ići "u grad" – osim posjeta knjižnici, najviše pamtim šahovski turnir koji se igra jednom godišnje, u lipnju (prije dvije godine bio sam četvrti od 54 sudionika!).


Post je objavljen 19.03.2007. u 21:06 sati.