Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/watchtower

Marketing

DVA SNAŽNA PTRESA POGODILA SUMATRU - 82 MRTVIH

Dva snažna potresa pogodila su indonezijski otok Sumatru rano jutros po našem vremenu, oštetivši zgrade i izazvavši paničan izlazak stanovništva na ulice na indonežanskom otoku Sumatri.


U potresima je poginulo najmanje 82 osobe, a nekoliko stotina je ozlijeđenih. Pretpostavlja se kako bi pod ruševinama moglo biti zatrpanih ljudi, a vlada je poslala vojsku na teren kako bi pomogla službama za spašavanje.Ranjeni stižu u bolnicu Padangam. Bolnice su pretpane ranjenicima i ljudima koji su u šoku, pa su podignuti šatori za pomoć ozlijeđenima. Indonezija ima nedostatne službe pomoći i hitne bolničke službe. 'Prioritet je pomoći ozlijeđenima, kao i njihovim obiteljima. Podigli smo do sada šest šatora na nogometnom igralištu. Činimo sve što možemo. Spašavanje je u tijeku i za sada ne mogu reći koliko je ljudi pod ruševinama' rekao je Syamsu Rahim gradonačelnik Soloka. Potres je izazvao i požare u kojima također ima poginulih. Vlada je hitno započela podjelu pomoći u hrani i lijekovima.Prvi je potres bio jačine 6.3 prema Richterovoj ljestvici, a osjetio se na području zapadne Sumatre s epicentrom 30 km ispod zemlje, 21 km jugozapadno od grada Bukittinggi. Indonezijski nacionalni centar za potrese objavio je da je epicentar bio 16 km zapadno od grada Batusangkara. Dogodio se u 4,49 sati po srednjoeuropskom vremenu i odmah je izazvao paniku među stanovništvom zbog straha od mogućeg tsunamija. Drugi je potres bio snage 6.0 prema Richteru, a pogodio je otok dva sata kasnije.To je samo dodatno pojačalo paniku među stanovništvom.

Prema podacima američkog Državnog geofizičkog zavoda epicentar prvog potresa bio je oko 420 kilometara od Singapura. Indonezijski nacionalni geofizički zavod izmjerio je snagu potresa od 5.8 stupnja. Prema američkom geološkom institutu, potresu je bio jačine magnitude 6,3 stupnja po Richterovoj ljestvici, a epicentar je bio 420 km od Singapura.Podrhtavanje tla osjetilo se i u Singapuru, gdje su neki uredi evakuirani, kao i u obližnjoj Maleziji.

Prema riječima svjedoka, visoke zgrade u Singapuru lagano su se zanjihale, a podrhtavanje tla osjetilo se i na drugim djelovima otoka.Pacifički centar za tsumani na Havajima priopćio je kako se potres dogodio na kopnu pa neće biti izdano upozorenje na plimni val tsunami.Prema riječima slušatelja koji su se javljali u program radija Jakarte, stanovnici više gradova na zapadnoj Sumatri napustili su svoje domove kada se potres prvi put osjetio.U prosincu 2004. snažan potres pogodio je Sumatru i izazvao tsunami u kojemu je poginulo 230.000 ljudi. Tsunami je prošle godine na Javi usmrtio blizu 5.000 ljudi.


::IZ MEDIJA::
U dva snažna potresa najmanje 82 poginulih (Dnevnik.hr)

Post je objavljen 06.03.2007. u 16:45 sati.