Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/watchtower

Marketing

PRIJETI LI NAM ERUPCIJA SUPERVULKANA U YELLOWSONEU?

Supervulkani mogu mirovati stoljećima ćak i tisućljećima prije nego počnu proizvoditi nevjerojatne masivne erupcije koje mogu cijeli kontinent prekriti pepelom. Jedan od najvećih supervulkana na svijetu nalazi se ispod Nacionalnog parka Yellowstone, koji se proteže preko tri američke savezne države - Wyominga, Montane i Idaha. Iako je vulkanski sistem Yellowstnea aktivan i u fazi pred samom erupcijom, znanstvenici ipak vjeruju da neće uskoro eksplodirati.

No, ipak značajne aktivnosti događaju se ispod površine i to polako počinje zabrinjavati znanstvenike. I te su se aktivnosti u zadnje vrijeme počele pojačavati. Kao dodatak tome, obližnji planinski masiv Teton Range, na totalno zaprepaštenje, smanjuje se iz dana u dan. To je otkriće objavljeno u ovomjesečnom Journal of Geophysical Research—Solid Earth, sugerirajući kako sporo i postepeno micanje može krajolik izmjeniti drastičnije od snažne i jake erupcije.

Posljednjih 17 godina istraživači su koristili satelite Global Positioning System (GPS) za monitoring horiziontalnog i vertikalnog kretanja kaldere Yellowsrone, ogromnog vulkanskog kratera kojeg je formirala super-erupcija prije 600 000 godina.

Pomicanje kaldere ukazje na aktivnosti ispod površine gdje se magma i rastopljeno stjenje sakupljaju za sljedeću super-erupciju. Kad je magma spremna za erupciju, počinje se penjati prema površini i stvara pritisak na pod kaldere. Tlak stvara pucanje kaldere, a razlika u tlaku je potopi.
72x48 km kaldera već je imala napuknuća od manjih erupcija od posljednje super-erupcije.

Podaci pokazuju da je kaldera potonula za 10cm u razdoblju od 1987. do 1995. godine. U razdoblju od 1995. do 200. godine sjeverozapadni dio prstena uzdignuo se za oko 8cm i još za 4cm do 2003. godine.A u razdoblju od 2000. do 2003. kaldera je potonula za još 3cm. A onda u razdoblju od 2004. do 2006. godine, pod centralne kaldere uzdignuo se brže no ikada, rastući za čak 18cm u trogodišnjem razdoblju. Ti podaci mogu objasniti drugo zapanjujuće otkriće - zemlja uz masiv Teton koji se proteže od sjevera prema jugu u dužini od 64km počeo se skupljati u suprotnim smjerovima nego prije. Inače, kada bi jaki potresa pogodio područje Tetona, zemlja bi se razdvajala. Na tisuće potresa kroz nekoliko milijuna godina stvorili su planinski masiv Teton kakav je danas. No posljednja mjerenja pokazuju drugu sliku. Znanstvenici su utvrdili da se upravo suprotno događa sa dolinom Jackson Hole ispod Tetona. Dolina se lagano uzdiže, a planine lagano tonu. Znanstvenici ostaju zaprepašteni ovakvom pojavom. Znanstvenici smatraju da bi ovakva pojava mogla proizvesti snažnije potrese te promjeniti dosadašnja saznanja o nastajanju potresa u tom kraju.


Discovery Channel: Supervolcano
photo gallery


::IZ MEDIJA::
Surprising Activity Discovered at Yellowstone Supervolcano (LiveScience)
Super Volcano Will Challenge Civilization, Geologists Warn (LiveScience)
Beneath the beauty of Yellowstone (BBC)
Supervolcano - The world's biggest bang (BBC)
TV vs. Reality: Docudrama 'Supervolcano' (AP)

Post je objavljen 01.03.2007. u 14:28 sati.