Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mosor2

Marketing

Ekologija (3)





Ekologija (1)
Ekologija (2)


Još o spalionici smeća koju nam pokušavaju naturiti.


Feral Tribune od 14. ožujka 2007.


SPLITSKE IGRE NA SMEĆU

PROVIZIJA BOLJE BUDUĆNOSTI


Piše: Petar DORIĆ


Možda su ipak u pravu dalmatinski ekolozi koji tvrde da se provizija na uvoz zastarjele tehnologije za planiranu spalionicu otpada u Lećevici kreće oko visokih 20 do 25 posto, a prema nekima čak i 30 posto ukupne vrijednosti sumnjivog projekta. U svim dosadašnjim medijskim prezentacijama projekt spalionice otpada doživio je naime potpun fijasko i zgražanje javnosti pa čak i vladajuća stranka ignorira župana Antu Sanadera, koji je uz županijskog pročelnika za komunalije Tomislava Mihotića, zapravo jedini pobornik ovog projekta.

Od spalionice otpada u Lećevici se, međutim, misteriozno ne odustaje, a Feralov izvor iz lokalnih ekoloških udruga tvrdi kako je Lećevica zapravo tek test-slučaj za još otprilike petnaestak sličnih spalionica otpada, koje bi se mogle uskoro početi graditi diljem Hrvatske.

U Strategiji gospodarenja otpadom RH Ministarstva zaštite okoliša Marine Dropulić, koju je Hrvatski sabor usvojio još u lipnju 2005. godine, predviđena je gradnja od tri do sedam centara za gospodarenje otpadom do 2010. godine, te po tri do četiri nova centra svakih narednih pet godina. Kako je formulacija "centar za gospodarenje otpadom" vrlo rastezljivog značenja, a u primjeru spomenute Lećevice prezentira se kao obična – spalionica smeća, županijska upornost u podržavanju projekta postaje nešto jasnija. Za sada je projekt sličan onom iz Lećevice u pripremi još jedino na lokaciji Marišćina općine Viškovo, u Primorsko-goranskoj županiji, otprilike sa sličnom popratnom pričom protivljenja mještana i ekoloških udruga lokalnoj županijskoj vlasti. Lećevica i Marišćina tek su dvije od, dakle, petnaestak ili više mogućih investicija, svaka od po otprilike pedesetak milijuna eura; koje bi se trebale u ime zaštite okoliša investirati u tzv. centre gospodarenjem otpadom, odnosno – spalionice smeća. Ne treba ni napominjati kako bi tada smeće za spaljivanje bilo vrlo unosno uvoziti.




Post je objavljen 23.03.2007. u 10:32 sati.