Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/watchtower

Marketing

OTKRIVENA NOVA VRSTA LEOPARDA NA BORNEU

Na Sumatri i Borneu žive oblačasti leopardi. Smatralo se da su ista vrsta kao i oni na kontinentalnom dijelu JI Azije. Tek je DNK analiza pokazala ono što je vidljivo i golim okom.


Oblačasti leopardi pronađeni na Sumatri i Borneu pripadaju novoj životinjskoj vrsti, pokazalo je istraživanje stručnjaka za genetiku i Svjetskog fonda za zaštitu prirode (WWF).

Iako se do sada smatralo da ovi leopardi pripadaju istoj vrsti koju se može naći na kontinentalnom dijelu Jugoistočne Azije, stručnjaci sada vjeruju da su se ove dvije vrste razdvojile prije više od milijun godina i od tada se razvijaju odvojenim smjerovima.

Oblačasti leopardi najveći su grabežljivci na Borneu, a mogu narasti do veličine manjih pantera. Posebnost ove vrste otkrili su stručnjaci s Američkog instituta za rak iz Washintona.

"Genetska istraživanja jasno pokazuju da oblačaste leoparde s Bornea treba smatrati zasebnom vrstom", rekao je dr. Stephen O’Brien, čelnik Odsjeka za genetsku raznolikost.

DNA testovi ukazali su na četrdesetak genetskih razlika između dviju vrsta. Ipak, razlike je moguće uočiti već golim okom.

Leopardi s Bornea i Sumatre imaju na sebi male 'oblake', koji se sastoje od velikog broja odvojenih točaka, sivo i tamno krzno te dvostruku saru na leđima.

Njihovi kontinentalni rođaci nose na svom krznu velike oblačaste pjege s manjim brojem, svijetlih točaka, te su žuće i svjetlije boje.

WWF, koji provodi veliki projekt zaštite prirode na Borneu, procjenjuje da se na otoku nalazi između 5.000 i 11.000 oblačastih leoparda, a još dodatne 3.000 do 7.000 na otoku Sumatri.

Činjenica da se najveći grabežljivac Bornea sada smatra zasebnom životinjskom vrstom naglašava potrebu za očuvanjem Srca Bornea, prašumskog područja veličine 200.000 četvornih kilometara u srcu otoka, za koji se vjeruje da je posebno bogat bioraznolikošću.


::IZ MEDIJA::
New leopard species found in Borneo (AP)
New great cat species identified in Borneo: WWF (Reuters)
New Species Declared: Clouded Leopard On Borneo And Sumatra (ScienceDaily)
Clouded leopard in Borneo a new cat species (Borneo Bulletin)

Post je objavljen 15.03.2007. u 12:52 sati.