Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigoljub

Marketing

PROMOCIJA: Cecile Oumhani - 'Korijeni mandarine' (Naklada Ljevak, 2007.)



Naklada LJEVAK i Francuski institut u Zagrebu pozivaju na predstavljanje knjige

Cécile Oumhani - 'KORIJENI MANDARINE'

O knjizi će govoriti Gabrijela Vidan, Ingrid Šafranek, Spomenka Šabić te autorica, Cécile Oumhani.

Predstavljanje će se održati u utorak, 20. ožujka 2007. u 18h, u Medijateci Francuskog instituta u Zagrebu (Preradovićeva 5).

O knjizi :
Roman Korijeni mandarine (u originalu Les racines du mandarinier), smješten je u doba izgradnje neovisnosti Tunisa od francuske kolonijalne vlasti.
Preciznim i elegantnim jezikom autorica opisuje život dvoje mladih, Francuskinje Marie i Tunižanina Ride, koji se zaljubljuju i, unatoč protivljenjima najbližih, nakon završenih studija u Francuskoj s puno vjere započinju zajednički život u Tunisu. Međutim, svakodnevne prilike ne idu u prilog tom mladom paru - muž se vraća svojim korijenima i tradicionalnom poimanju uloge i mjesta žene, zanemarujući brak i sina. Nekad strankinja, Marie će naučiti živjeti u tom novom svijetu i neće se vratiti u Francusku.
Djelo je pisano bez patetike, vrlo odmjereno a ipak vrlo dopadljivo; teme interkulturalnost, prihvaćanje Drugog, izražene su ženskim pismom tzv. druge generacije, stilom koji nije agresivan i samodostatan.

Cécile Oumhani, ugledna francuska književnica, živi između Francuske i Tunisa i odlično poznaje obje sredine. Predaje na Sveučilištu Paris XII. Objavila je zbirku novela Fibule na purpurnoj podlozi (1995) i tri romana kao i šest zbirki pjesama. Romani: Miris kane (1995), Korijeni mandarine (2001), Vrt u predgrađu La Marsa (2003).




Post je objavljen 20.03.2007. u 13:59 sati.