Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dinastijadejanovici

Marketing

Nastavak šesti: Marko zabranjuje alkohol u Kraljevstvu

Dvor je tih dana izgledao poprilično otužno nakon što je Marko I. s banketa otjerao tovarničku princezu i cijelu njezinu pratnju. Šetajući sam po sumornim hodnicima dvorca, Marko je razmišljao o svojoj slavnoj prijetnji koju je izrekao pred svim uzvanicima u naletu bijesa. Kako je Marku alkohol bio nešto najomraženije na svijetu, nije puno dvoumio:

- Proklet bio alkohol i svi primitivci koju uživaju u njegovim čarima... Kakvim čarima?! Napravit ću ja od svojih vjernih podanika prave i korisne ljude, ne zvao se ja Marko I.!

mrmljao je Marko sebi u bradu. Najednom poviče:
- Ferdinande, dolazi ovamo! SMJESTA!

Ferdinand, iako bijaše star i hrom na lijevu nogu, na kraljeve riječi dotrčao je u hipu.
- Predivni, veličanstveni i jedini Kralju! Kako Vam mogu pomoći?

- Uzmi tamo onaj najfiniji papir iz kineskog dućana za posebne prilike i reci sluškinji da ode u dvorište i iščupa najljepšem paunu pero iz repa. Danas je veliki dan i ne može se pisati neuglednim guščjim perima.

- Ali preveliki i najjači Kralju, što li je to toliko posebno da iziskuje takve pripreme?

- Od danas napismeno zabranjujem alkohol u cijelome kraljevstvu. Pijance ću protjerati, a osobe koje ponekad uživaju alkoholna pića ću zatvoriti i mučiti dok im ne izbijem te odvratne poroke iz primitivnih glava. Nitko neće biti izuzet, ni visoko plemstvo a bome niti kler. Što se mene tiče, prohibicija može početi odmah!

Ferdinand ga je u čudu gledao, ne vjerujući da je njegov idol, taj prekrasni kralj Marko, vjerojatno najsavršeniji pripadnik visokog plemstva u cijeloj Europi, sposoban tako nešto učiniti.
- Još si tu?! Gdje su ti pera?! Smjesta počni raditi na proglasu, jer od jutra se svi moraju početi dostojanstveno i neporočno ponašati!

uzviknuo je Marko.

Ferdinand pogne glavu i pokunjeno izađe iz kraljevih odaja. Kako je i sam volio zaviriti u čašu ili kriglu, sastaviti takav proglas, koji će se izravno ticati i njega i njegovih navika, bila mu ju teška muka. No ipak je odanost kralju bila veća od svega, stoga uze pisaći pribor i svijeću te započne sa zadatkom. Te noći svjetlo u Ferdinandovoj sobici dokasna je gorjelo...


Post je objavljen 19.03.2007. u 01:14 sati.