Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/watchtower

Marketing

BRODOVI SU VEĆI ZAGAĐIVAČI OD ZRAKOPLOVA

Gotovo 70.000 brodova koji plove svjetskim morima ispuštaju dvostruko više ugljičnog dioksida nego svi putnički zrakoplovi zajedno, a taj problem nije zakonski reguliran, piše u subotu britanski list Guardian.

Brodovi godišnje emitiraju između 600 i 800 milijuna tona ugljičnog dioksida, što je pet posto ukupnog svjetskog zagađenja, dva puta više od ukupnog zagađenja u Velikoj Britaniji i više od zagađenja u cijeloj Africi.

Upravo se gradi još 20.000 novih brodova, a prema analizi britanske naftne kompanije British Petrol, nastavi li pomorska trgovina rasti, zagađenje koje uzrokuju brodovi u idućih bi 15 do 20 godina moglo porasti za čak 75 posto.

Usporedbe radi, na zrakoplove otpada dva posto svjetskog zagađenja, no oni su u središtu rasprave o globalnom zagrijavanju zbog brzog širenja low cost kompanija, dok se na brodove zaboravlja, a njima se odvija 90 posto svjetske trgovine koja se u zadnjih 25 godina
udvostručila.

Pomorski promet nije obuhvaćen Protokolom iz Kyota o smanjenju emisija štetnih plinova niti bilo kojim europskim zakonom, a njime se ne bave niti znanstveni krugovi.


::IZ MEDIJA::
Brodovi više zagađuju od zrakoplova (Jutarnji list)

Post je objavljen 07.03.2007. u 18:01 sati.