Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/watchtower

Marketing

NASA TREBA MILIJARDU DOLARA ZA PROGRAM PRAĆENJA ASTEROIDA KOJI PRIJETE ZEMLJI

Dužnosnici američke svemirske agencije NASA objavili su da im treba milijarda dolara kako bi identificirali svaki asteroid koji je prijetnja Zemlji. NASA, naime, tvrdi kako vještine za uklanjanje asteroida ima, ali ne i novca.

U izvještaju koji će biti objavljen ovoga tjedna, šefovi agencije tvrde da trošak pronalaska barem 90 % od 20.000 potencijalno opasnih asteroida i kometa do 2020. godine iznosi oko milijardu dolara.

Kongres SAD-a je 1005. zatražio da mu NASA načini plan praćenja većine asteroida ubojica te da predloži način odbijanja onih koji mogu proizvesti katastrofu.

Novac je potreban za praćenja asteroida promjera većeg od 140 metara - otprilike dijagonale nogometnog igrališta. Čak i tako malen asteroid, čak i ako ne udari izravno netaknut u zemlju, već bi eksplozijom u atmosferi mogao uništiti jednu manju državu. NASA već prati asteroide veće od 1000 metara, dovoljno velike da izazovu kataklizmu kakva je, vjeruje se, izbrisala dinosaure s lica Zemlje. Do sada je pod paskom NASA-e 769 asteroida i kometa, nijedan na putu prema Zemlji, a i taj projekt kasni zbog nedostatka novca.
Panika je zamalo izbila 2004. godine, kad su prva očitanja pokazala da bi 270 metara širok asteroid 99942 Apophis trebao pasti na Zemlju 2029. godine. Sada znanstvenici za taj asteroid trvrde da postoje šanse od samo 1:45.000 da 2036. godine padne u Pacifik.

NASA

::IZ MEDIJA::
NASA treba milijardu USD da otkrije asteroide opasne za Zemlju (Jutarnji list)
Congressman says NASA needs more funding (AP)

Post je objavljen 06.03.2007. u 17:58 sati.