Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Zagrebali po Mesićevoj grobnici


Tomislav Krasnec je samo zagrebao priču o kontroverznoj Mesićevoj grobnici


Piše i snimio Tomilav Krasnec

Zagreb - Predsjednik Republike Stipe Mesić o svome je trošku u travnju 2001. godine kupio staru spomeičku gobnicu na Mirogoju. U prvom erdu VII polja, točno uza znamenite mirogojske arkade, stotinjak metara od grobnice prvog predsjednka Franje Tuđmana, trebao bi, nakon smrti, biti pokopan drugi hrvatski predsjednik.

Uobičajena cijena

Potvrdu te informacije dobili so i od Mesićeve glasnogovornice Danijele Barišić.
-Predsjednik je kao svaki običan građnin, po uobičajenoj cijeni, dobio na korištenje grobnicu na Mirogoju i za nju uredno platio naknadu - rekla je glasnogovornica. Odgovarajući na naš upit, direktor Gradskih groblja Darko Borovina priopćio je da je ukupna cijena grobnog mjesta s nadgrobnm spomenikom iznosila 70.516 kuna.

Sedmo polje na kojem se nalazi Mesićeva grobnica smješteno je odmah pored glavnog ulaza na Mirogoj. To je najstarije polje na središnjem zagrebačkom groblju. Na njemu se nalazi posljednje počivalište prvog Zagrepčanina pokopanog na Mirogoju.

Grobnica je podignuta 1900. godine, ograđena je crnom željeznom ogradom, a kameni spomenik je u obliku krnje piramide na kojoj se nalazi križ.

Pobrušeno ime bivšeg korisnika

Godine 1900. u nju je bio pokopan jedan Zagrepčanin austrijskog podijetla, ali nakon što godinama nitko nije plaćao grobnu nakadu, uprava Gradskih groblja preuzela je grobnicu i premjestila iz nje posmrtne ostatke. Prema pravilniku, naime, Gradska groblja oduzimaju grobnice za koje nitko ne plaća naknadu 10 godina, a u kojima nije bilo ukopa 15 godina. To je bio slučaj i u ovoj grobnici, pa su posmrtni ostaci pokojnika koji su ranije ondje počivai premješteni u obližnju kapelu crkve Krista Kralja. Ime bivšeg korisnika potom je pobrušeno s nadgrobnog spomenika i to su bili jedini radovi nakon promjene korisnika.

Jutarnji list, 15. 04. 2003.


Radi li se o istoj grobici na koju upozorava Marin Tomulić?

Što se tiče «antifašista» Stjepana MESIĆA, on se je dokazao u pljački imovine udovice Ane JENDRIŠ JELESIĆ i njezine djece. U ortaštvu sa svojim šogorom Žarkom PAVLINOM, određenim funkcionerima MUP-a, pravosuđa i Državnog odvjetništva, oni su oteli cjelokupnu imovinu te stare zagrebačke židovske obitelji : obiteljsku kuću u Bosanskoj ulici u Zagrebu, stanove, umjetnine i čak grobnicu na Mirogoju. Da bi na miru obavili pljačku, dali su internirati žrtvu u Vrapču, da bi je automobilom Ureda Predjsednika prebacili u Umag na zaruke s Marijanom Cerajom, a potom je godinu dana zadržali u pritvoru. MESIĆEVA žena Milka je čak dala ugraditi novu kuhinju u otetoj kući !! Kada je došlo do skandala, CERAJ je preprodao kuću Š
ŠAFRANIĆU, a ovaj bivšem nogometašu Zvonimiru BOBANU i njegovom kompanjonu Damiru JURKOVIĆU. Grobnicu si je MESIĆ zadržao. Samo su sa nadgrobnog spomenika izbrisani podaci o rodbini pokojnog muža gospođe Ane JENDRIŠ-JELESIĆ.

Marin Tomulić, Pariz 14. ožujka 2007.


Jedno je izvjesno. Mesić je došao u posjed grobnice dok je Ana Jendriš-Jelesić bila u pritvoru.


Post je objavljen 17.03.2007. u 01:22 sati.