Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Trnje staro bolje nego novo?

Image Hosted by ImageShack.usNemam pri ruci nijednu sliku Trnja, pa prilažem jednu sliku labudova u Maksimiru. Off topic, ali sličica je zgodna, zar ne? kiss A snimila ju je mobitelom moja mama (zaistač! ima 70 godina), poslala mi kao MMS na moj mobitel, ja poslao na svoj emajl. I onda: registrirao sam se na imageshack i skužio, kako mogu stavljati i veće slike! Prije to nisam skužio, budala, pa sam stavao samo thubnaile. nono Svaki dan u svakom pogledu sve više i više napredujem! party

Prijedlog Urbanističkog plana uređenja "Staro Trnje" izazvao je živi interes i snažan otpor tamošnjeg stanovništva, kao i znatni interes medija. Osnovali su udrugu Staro Trnje uređuje prostor (STUP) smokin Peticiju protiv UPU-a potpisalo je 3.232 Trnjana (to znači, gotovo svi stanovnici su potpisali). thumbup

Mnogi se boje "katastrofe" koja se dogodila pregustom gradnjom na obližnjem Vrbiku; iautori plana tvrde da to ovdje neće biti slučaj – naprotiv, prostor će se »transformirati u zonu najvišeg urbanog standarda« . Ljudi ovdje žive u svojim obiteljskim kućama, druga su ili treća generacija i teško im je pristati na neizvjesnu budućnost: zemljište bi se otkupljivalo, ne znaju koliko će novca dobiti i da li će za to moći kupiti adekvatni drugi stan (navodno im nude 800 eura za kvadratni metar).

Čovjek, kojem su već jednom rušili kuću i selili ga mad, kaže:

Za tržišnu vrijednost voćnjaka dobit ću tek nekoliko dodatnih kvadrata u stanu, a ja ovdje uživam u miru i prirodi u centru grada.
Jedan komentator uz isti članak u Jutarnjem: smijeh
Dok si Bandidos gradi kucicu podno Medvednice, dotle sije nebodere po Trnju
Hoće li moći održati socijalnu koheziju u otporu pohodu kapitala? Drugi komentator točno pogađa bit:
mene može natjerati na prodaju samo ako se probudim u sjeni nebodera na mjestu gdje je bio susjedov vrt. Ako nitko ne proda, jamčimo jedni drugima normalan život.
. Ako međutim jedan dio počne prodavati, ubrzo će i otpor ostalih biti skršen.

U diskusiji uz tekst u Jutarnjem dan ranije javio se i član Zelenih za Zagreb i vijećnik u Vijeću gradske četvrti Staro Trnje Muzafir Husić (nick zastita_zagreb; tamo naime radi!). On je i autor opsežnog Očitovanja s primjedbama i dopunama na prijedlogUPU, koje smo predali 13. ožujka.

Image Hosted by ImageShack.usEvo opet bez veze s temom, desno jedna sirota maca ranjene noge, na kanti za smeće. no

Neki su mediji javili kako su vijećnici ove gradske četvrti "glasovali protiv volje Trnjana". To međutim nije točno.

Usput rečeno: Hus je bio izabran u Vijeće kao nositelj liste Hrvatske narodne stranke, a u studenom 2006. prešao je u Zelene za Zagreb. Iz stranke, koja je dala predsjednika države a sada se bori i za premijersko mjesto, prešao je k marginalcima – to se zove "s konja na magarca"! lud Pab što mu bi!? Učinio je to, jednostavno, jer mi smo prihvatili inicijativu protiv gradnje na jednoj livadi na Sigečici, čime se HNS nije htio baviti. Na sličan način, početkom ožujka 2007. prešla nam je i jedna vijećnica, također iz HNS-a, u Vijeću gradske četvrti Stari Grad - Medveščak! thumbup

Donosim u nastavku naše Priopćenje.

1. Primjedbe na predviđenu gradnju

Plan ne uvažava postojeće stanje izgrađenosti naselja-pretežito obiteljskih kuća niti urbanu vizuru postojećih arhitektonski građevnih oblikovanja zaštićenih cjelina i objekata. Ne nudi nikakvo rješenje domicilnom stanovništvu, čije bi kuće trebale biti srušene a oni iseljeni. Plan isključivo uvažava zatečeno stanje visoke gradnje i favorizira investitore krupnog kapitala..Stanovnicima se onemogućava individualna dogradnje, poboljšanja i oplođivanja svog vlasništva.

Posebno bode oči drastična narušenost tradicionalne vizure Grada, a posebno Mosta slobode i Ulice Hrvatske bratske zajednice zbog planskog legaliziranja i zadržavanja nepropisno sagrađenog objekta "Agrama" koji se u visinu proteže iznad vijenca Nacionalne i sveučilišne knjižnice, a svojim se arhitektonskim oblikovanjem i materijalima ničim ne uklapa u taj dio Grada. Štoviše,uzduž Slavonske avenije planiraju se građevine također od 9 katova što dodatno pogoršava urbanu vizuru tog područja.

Također prigovaramo predloženoj prevelikoj izgrađenosti i neprimjernoj građevnoj gustoći te međusobnoj udaljenosti objekata budući da to ne jamči humanost mirnog stanovanja i odmora te je suprotno suvremenom stanju urbanizma.Takva izgrađenost sprečava strujanje zraka sa Save i prema Savi,ali i oblikuje sjevernu obalu Save i zauvijek određuje panoramu cijeloga Zagreba.

Dozvoliti takvu izgradnju – usmjerenu na maksimalno iskorištenje svakog pedlja prostora u priobalnoj savskoj zoni - smatramo barbarskim napadom na Grad kao kulturni kontinuitet i naprasno uništenje vizura koje spadaju u kulturno nasljeđe svih koji žele živjeti u ugodnom gradu po mjeri čovjeka.

2. Neprimjereno rješenje prometa

Držimo neprimjerenom i predloženu prometnu mrežu koja u nekim svojim dijelovima pogoduje isključivo krupnim investitorima,osobito kada je riječ o novoplaniranoj prometnici koja se proteže paralelno sa Slavonskom avenijom.

Osnovano se sumnja u namjerno prilagođavanje te prometnice interesima investitora deveterokatnica uz Slavonsku aveniju kako bi im se bez velikih troškova omogućio pristup građevini, a sve na štetu vlasnika susjednih građevinskih čestica.

3. Predviđena odstupanja od plana

Plan je u mnogim dijelovima uopćen, a konkretna urbanistička rješenja prepušta urbanističko-arhitektonskim natječajima, koji od plana u svim segmentima može odstupiti i do 20% . To dodatno dovodi u sumnju namjeru planiranja budući nam iskustva dokazuju da se takva urbanističko –arhitektonska rješenja naručuju i planiraju od osoba koje su neposredno zainteresirane za pojedina rješenja, a građani nemaju mogućnosti utjecati na takva rješenja kroz javnu raspravu i sl.

4. Zaključak: potreba značajne promjene

Zbog svih navedenih prigovora i manjkavosti kako u proceduri tako i sadržajno Zeleni za Zagreb zajedno s vijećnikom Muzafiorm Husićem predložili su ponavljanje javne rasprave i izmjenu plana na način da se uvaži stvarno postojeće stanje individualne niske izgrađenosti.
S tim u svezi, potrebno je uz visoku izgradnju pored Slavonske avenije planirati pretežito nisku izgradnju tipskih kuća, odnosno kuća u nizu.

Moramo također naglasiti kako su pogrešne medijske interpretacije da je Vijeće Gradske četvrti Trnje »glasovalo protiv volje Trnjana«. Vijeće je zaključilo da se javna rasprava mora provesti u cijelosti, te da Zavod za prostorno uređenje treba (što mu je dužnost) sakupiti i razmotriti sve pisane prigovore i prijedloge te zajedno, kao obrađenom cjelinom dostaviti Vijeću i tek onda će se vijećnici odrediti preme Planu.

Ukoliko se naše primjedbe ne uvaže i plan ne promjeni, vijećnik Muzafir Husić neće podržati plan.


Post je objavljen 16.03.2007. u 18:58 sati.