Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/karakterclub

Marketing

Kako se otrovati hranom? S nama - nikako...

Image Hosted by ImageShack.us

Ja moram i opet ozbiljno. To da ispadne da sam prva ledara, bezosjećajna i strogo znanstveno orijentirana.
Nije meni ovo tlaka, ni malo. Čak šta više. Samo ne znam koliko je vama tlaka čitati kad vidite ovakav krasan kilometarski post, pun kemijskih naziva.
Nije da ja to znam sve. Znam ponešto. Ponešto imam po kojekakvim knjigama, skriptama, bilješkama. Ponešto sam iskopala na netu. Blaženi internet. No, meni je bilo interesantno sve to čitati, prevoditi, sortirati.
Ovakvim sistematiziranjem sam postala svjesnija onog što trpamo u sebe. Recimo, ja sam osobno korisnik umjetnih sladila. Ne trošim ja toga puno, dvije tabletice svaki dan, taman za kavu.
No, kad sam pročitala što sve uzrokuju...Između ostalog migrenu. Od koje patim godinama.
Pa Parkinsonovu bolest, koje se bojim kao vrag tamjana. Ne pitajte...
Odlučila sam da prelazim na šećer. Trudit ću se i to izbaciti iz prehrane, jer ni šećerko nije dobar. Ali, dvije žličice dnevno...
Neću, neću. Dijeta je u pitanju. I dobar glas. I karakter, prije svega...

No, da, sad onaj ozbiljni, duuuugački dio...

Izuzetno štetni aditivi. Ako je moguće, izbjegnite ih potpuno.

E102 tartazin Uzrokuje alergije, astmaticne napade, migrene, zamućenje vida, svrbež, sušenje nosne sluznice, crveni kožni osip. Povezuju ga s tumorom štitnjače i oštećenjima kromosoma. Posebno je opasan za osobe koje su preosjetljive na aspirin te za astmatičare. U kombinaciji sa E210 može uzrokovati kiperaktivnost kod djece.
E110 Orange FCF Uzrokuje želučane tegobe, slabost, kožne osipe, oticanje kože, alergije, oštećenja kromosoma, bolove u trbuhu, slabu probavu. Povezuju ga s tumorima na pokusnim životinjama. Osobito je štetan za osobe koje su preosjetljive na aspirin. Uzrokuje hiperaktivnost kod djece.
E131 patentblue V Uzrokuje kožne osipe, svrbež, slabost, smetnje u krvnom tlaku, drhtavicu, poteškoće u disanju kao I druge alergijske reakcije. Uzrokuje hiperaktivnost djece.
E132 indigotin Isto kao E131. Povezuju ga također sa tumorima mozga.
E173 aluminij Uzrokuje brojne alergijske reakcije, povezuju ga sa Alzheimerovom bolešću, povećava mogućnost od obolijevanja od osteoporoze.
E249 K nitrit Kancerogen. Uzrokuje poteškoće prilikom disanja, vrtoglavicu i glavobolju.
E250 Na nitrit Dokazano kancerogen. Uzrokuje hiperaktivnost.
E310 propil galat Uzrokuje nadraženja želudca ili kože, te krvne smetnje (metemoglobinemija). Potencijalno kancerogen.
E311 oktil galat Jednako kao E310.
E312 dodecil galat Jednako kao E310.
E620 glutaminska kiselina Jednako kao E621.
E621 mononatrijev glutaminat Uzrokuje glavobolju, pečenje I žarenje u vratu I na podlakticama, naotečenost lica, hladan znoj, vrtoglavicu, slabost, diareju, trbušne grčeve, smetnje u srčanom ritmu. Uzrokovao je oštećenja mozga na laboratorijskim životinjama.
E622 monokalijev glutaminat Jednako kao E621.
E950 acesulfam K Uzrokovao je rak na pokusnim životinjama, štetno utječe na štitnjaču.
E951 aspartam Uzrokuje: glavobolju i migrenu, slabost, vrtoglavica, gubitak kontrole nad udovima, zamagljen vid, sljepoću, gubitak osjeta, nejasan govor, sve vrste depresije, koje znaju voditi k samoubilačkim željama, hiperaktivnost, crijevene in želučane smetnje, epilepticne napadaje, oštećenja kože, napade tjeskobe, neosjetljivost, promjene raspoloženja, gubitak sluha ili zvonjenje u ušima, gubitak ili promjenu osjeta okusa, simptome slične onima prilikom srčanog napadaja, astmu, pritisak u prsima. Kronicne posljedice, s kojima sa aspartam može povezati: multipla skleroza, hormonske poteškoće, Alzheimerova bolest, Parkinsonova bolest, hipoglikemija, oštećenja mozga (tumori), neuro-endokrine poteškoće.
E952 ciklamat Uzrokuje migrenu, potencijalno kancerogen.
E954 saharin Potencijalno kancerogen. Uzrokovao je rak na pokusnim životinjama.
E924 K bromat U većim količinama uzrokuje slabost, dijareju, bolove. Uzrokovao je rak na pokusnim životinjama.

Štetni aditivi. Pokušajte ih potpuno izbaciti, no ako to nije moguće, smanjite konzumirane količine na minimum.
E122 azorubin Uzrokuje kožne osipe, te zadržavanje vode. Posebno se ne preporučuje osobama koje su preosjetljive na aspirin i astmatičarima. Uzrokuje hiperaktivnost kod djece.
E123 amarant Lako uzrokuje astmu, ekceme i hiperaktivnost. Kod laboratorijskih životinja uzrokovao je oštečenja i smrt ploda. Potencijalno kancerogen.
E127 eritrozin Povezuju ga s tumorom štitnjače i oštećenjima kromosoma.
E235 natamicin Uzrokuje slabost, anoreksiju, dijareju, nadraženje kože.
E251 Na nitrat Potencijalno škodan zbog pretvorbe u nitrit u tijelu.
E252 K nitrat Kod nekih konzumenata manja količina može prouzročiti slabokrvnost. Pri konzumaciji veće količine može uzrokovati jake bolove u trbuhu, mišićnu slabost, vrtoglavicu I nepravilan puls. Ponekad se u želudcu pretvori u nitrit, koji je potencijalno kancerogen.
E320 butil hidroksianisol (BHA) Uzrokuje alergijske reakcije I hiperaktivnost. Potencijalno kancerogen, uzrokuje rak kod laboratorijskih životinja.
E321 butil hidroksitoluen (BHT) Jednako kao E320.
E407 karagenan Povezuju ga s rakom i čirom na želudcu.
E421 manitol Potencijalni alergen. Uzrokuje dijareju, slabost.
E508 K klorid U većim količinama uzrokuje čir na želudcu.
E553(b) talk Povezuju ga s rakom na želudcu.

Selektivno štetni aditivi. Rizične skupine bi ih trebale u potpunosti izbjegavati, no I za ostale je preporučljivo da ih izbjegavaju.
E100 kurkumin Nepreporučljiv u slučaju žučnih kamenaca, žutice, kao I kod oštećenja jetre.
E104 kinolinsko žuto Uzrokuje hiperaktivnost kod djece, te dermatitis.
E124 Kohenil crvena R4 Uzrokuje alergijske reakcije, pogotovo kod osoba preosjetljivih na aspirin, te astmatičara.
E129 Alura crveno AC Uzrokuje alergijske reakcije, posebno kod osoba sa osjetljivom kožom. Povezuju gas a rakom kod pokusnih životinja.
E155 smeđa HT Uzrokuje alergijske reakcije kod astmatičara I osoba osjetljivih na aspirin.
E174 srebro Dugotrajno uživanje može dovesti do slabovidnosti, te do plavo sive boje očiju, nosa, nosnica, grla I kože.
E180 litolrubin Pojačava simptome kod astmatičara.
E210 benzojeva kiselina Uzrokuje kožni osip, astmu I neurološke smetnje. U većim količinama uzrokuje trbušne smetnje. U kombinaciji sa E102 uzrokuje povećanje hiperaktivnosti kod djece.
E211 Na benzoat Kod ljudi sa astmom, onima osjetljivima na aspirin lako uzrokuje pojačanje simptoma, osobito u kombinaciji sa E102. Uzrokuje hiperaktivnost kod djece.
E212 K benzoat Jednako kao E211.
E213 Ca benzoat Jednako kao E211
E635 dinatrijev 5'-ribonukleotid Povezuju gas a kožnim osipom do 30 sati po uživanju (ovisno od osjetljivosti konzumenta).
1510 etanol Alkohol. Štetni učinci su svima znani.

Manje opasni, no svakako ne neotrovni aditivi. Oprezno sa uporabom.
E120 karminska kiselina Uzrokuje hiperaktivnost kod djece.
E128 crvena 2G Uzrokuje poteškoće povezane sa hemoglobinom u krvi i hiperaktivnosti kod djece.
E133 brilantblue FCF Uzrokuje hiperaktivnost kod djece.
E151 crno PN Uzrokuje hiperaktivnost kod djece.
E153 Biljni ugljen Potencijalno kancerogen. Zabranjen u SAD-u.
E154 smeđa FK Uzrokuje hiperaktivnost kod djece..
E216 propil p-hidroksibenzoat Uzrokuje alergijske reakcije.
E218 metil p-hidroksibenzoat Uzrokuje alergijske reakcije, oje uglavnom pogađaju kožu.
E220 sumporni dioksid Uzrokuje astmatične napadaje, uništava vitamin B.
E221 Na sulfit Jednako kao E220.
E222 Na hidrogen sulfit Jednako kao E220.
E223 Na metabisulfit Jednako kao E220.
E224 K metabisulfit Jednako kao E220.
E225 K sulfit Jednako kao E220.
E228 K hidrogen sulfit Jednako kao E220.
E264 amonijev acetat Uzrokuje slabost.
E281 Na propionat Povezuju ga s migrenom.
E334 vinska kiselina U većim količinama uzrokuje srijevni katar.
E412 guar gumi Uzrokuje slabost, napinjanje i grčeve.
E420 sorbitol U većim količinama izaziva vjetrove.
E422 glicerol U većim količinama uzrokuje glavobolju, slabost, mučninu I povišen šećer u krvi.
E440(a) pektin U većim količinama uzrokuje vjetrove.
E503 amonijev karbonat Iritira sluznicu.
E626 gvanilna kiselina Može uzrokovati giht.
E627 dinatrijev gvanilat Jednako kao E626
E629 kalcijev gvanilat Jednako kao E626
E633 kalcijev inoziat Jednako kao E626
E967 ksilitol Kod pokusnih životinja uzrokuje bubrežne kamence.

Potpuno bezopasni aditivi.

E101 riboflavin vitamin B2.
E140 klorofil Prirodna boja zelenih biljaka.
E160(a) karoten Prirodna boja u mrkvi I drugim crvenim I narančastim biljkama. Čovjekov oragnizam ga pretvara u vitamin A.
E160(d) likopen Prirodno crveno bojilo u rajčici I drugim brojnim biljkama. Smanjuje mogućnost od obolijevanja od raka.
E160(e) beta-apo-8'-karotenal (C30) Prirodna narančasta boja.
E160(f) etilni ester beta-apo-8'-karotenske kiseline Prirodna narančasta boja.
E161(b) lutein Prirodna crvena boja, prisutna u povrću.
E161(g) kantaksantin Prirodna boja, prisutna u gljivama, ribama.
E162 betanin Prirodna boja dobivena iz cikle.
E163 antocianini Prirodna ljubičasta boja dobivena iz cvijeća.
E170 kalcijev karbonat Kreda. Neškodljiva u malim količinama.
E260 octena kiselina Sastojak jestivog octa.
E290 ugljikov dioksid Mjehurići u gaziranim pićima.
E300 askorbinska kiselina Vitamin C.
E306-E309 tokoferol Vitamin E.
E322 lecitin Emulgator, dobiven iz soje, žutanjka, orašastog voća, kukuruza. Neškodljiv. U većim količinama može uzrokovati želučane bolove..
E330 limunska kiselina Zbog oštrog okusa okarakterizirana kao štetna I jako kancerogena. U stvarnosti potpuno neškodljiva prirodna tvar.
E341 kalcijev fosfat Mineralna sol, izgrađuje kosti.
E375 niacin Vitamin B3.
E400 alginska kiselina Smola iz morskih algi.
E406 agar Smola iz morskih algi.


Sad, kad smo apsolvirali ovaj post, izgubili energije i energije na čitanje, umorili mozak, red je da ga s nečim i nahranimo. Obzirom da u mozak najbrže dospijeva glukoza, a danas je baš takav dan (gle čuda) nekoliko prijedloga za današnje uživanje...

Neću predložiti tjesteninu s krušnim mrvicama, zadnji sam put dobila packe od Opaljene zbog toga, no meni su bile sasvim ukusne. Nikada do ove dijete to i nisam jela, pa valjda zbog toga. Danas nešto mnogo ukusnije....



Image Hosted by ImageShack.us

Sastojci:
12 dkg špageta
1 glavica luka
2 veće rajčice ( ili konzerva pelata)
šaka gljiva
sol, papar
timijan

Luk i rajčice narežite na kolutiće. Špagete prokuhajte u slanoj vodi u koju ste dodali malo ulja. Procijedite ih i istresite u namašćenu vatrostalnu posudu. Na špagete složite rajčice (ili pelate), gljive i luk, popaprite i pospite timijanom. Pecite 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva.

To za one koji ne mogu bez špageta. Drugi recept je jedan koji ima tradiciju u ovim mojim, sjevernim krajevima. Doduše, ne znam točne mjere, ja već kao iskusna domaćica neke stvari radim odokativno (!!), pa pokušajte slijediti upute, uključiti malo instinkta i sigurno ćete uspjeti..

Potrebno je tri do četiri žlice brašna. Ja koristim integralno, no može bilo koje. U to brašno polako umješajte malo po malo vode i malo soli, dok ne dobijete gustu i jednoličnu smjesu. Gustu toliko da se može hvatati žlicom i raditi žličnjake.
U vrelu vodu stavljate tako malo po malo tog tijesta. Skuhano je vrlo brzo, gotovo kad stavite zadnju žlicu tijesta, i vrijeme je da se žličnjaci miču sa vatre.
Na žličici ulja prodinstate kiselo zelje. Pred kraj, dodate žličnjake. Malo zapečete i...
Dobar tek!


Ledena


UPDATE:

Još jednom napominjemo da je otvoren

Natječaj za urednika/urednicu subotom

Karakter Club raspisuje natječaj za mjesto

UREDNIKA/UREDNICE ZA SUBOTU

Tražimo:

- ozbiljnu, savjesnu i odgovornu osobu sa stažom od najmanje tri mjeseca aktivnog bloganja
- maštovitu osobu, britkog jezika, s puno duha i dobre volje
- osobu spremnu da dio svog slobodnog vremena odvoji za dobrobit zdrave, vesele i sretne (i debeljuškaste, ali ne nužno) hrvatske obitelji.


Vaše ponude uz obrazloženje zašto biste baš vi bili naš pravi odabir za ovo mjesto poslati na naš mail:

karakterclub@gmail.com

najkasnije do petka, 16. ožujka 2007.

Uredništvo


Post je objavljen 16.03.2007. u 13:35 sati.