Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zvoneradikal

Marketing

BOLONJA JE SPAŠENA – Ljubo Jurčić „obećao“ dodatnih 2 mlrd kuna !!!

E vidite, dragi štioče, ovako bi tu vijest najavili u žutom tisku smijeh. A ja, iako doslovce mrzim burninmad žutilo koje svakim danom sve više obuzima hrvatske medije, jednostavno nisam mogao odoljeti. Osim toga, to je marketinški „dobar“ potez – doći će ljudi vidjeti o čemu se radi (još kad bi bilo kakve financijske koristi rolleyes).

Elem, vijest nije POSVE neistinita, ali je (donekle) krivo prezentirana (kako to već žuti tisak voli činiti).
A radi se o tome da sam iskoristio mogućnost postavljanja pitanja Ljubi Jurčiću na forumu gospodarstvo.sdp.hr, pa sam pitao gosp. Jurčića sljedeće:

Najprije čestitke na korištenju interneta kao javnog foruma. Ocjena +5 !
Mene bi zanimalo kako SDP misli riješiti goruće probleme hrvatskog visokog obrazovanja (pričam o akutnoj podfinanciranosti) ?
Iako se u osnovi slažem da se boljom reorganizacijom hrvatskih resursa ekonomski rast može ubrzati (iako je reforma javne uprave za naše političare teško dostižan cilj :-), ostaje činjenica da nas samo znanje može odnijeti u bolje sutra. SDPov program je općenit i prepun deklarativnih i apstraktnih fraza bez ijednog konkretnog prijedloga, pa koristim ovu priliku da Vas priupitam za Vaše (iskreno) mišljenje (a kako ste i sami profesor na fakultetu, ne sumnjam da ste dobro upoznati sa situacijom).

I sutradan eto ti odgovora:
Jedan od savjeta SDP-a je Savjet za znanost i obrazovanje koji se bavi ovim područjem. Baš jučer je organizirao jednu otvorene Tribinu o ulozi znanosti i visokog obrazovanja u razvoju Hrvatskog društva. Osnovna teza ovakvih u nizu skupova je da je znanost i obrazovanje jedini istinski čimbenik Hrvatskog razvoja. Moje je izlaganje bilo uvodno na temu kako mi vidimo ulogu znanosti i školstva. Izlaganje je bilo pred Hrvatskim vodećim i u svijetu priznatim znanstvenicima. Skupovi, tribine, okrugli stolovi i slično služe nam da prikupimo što je moguće više iskustva i načina, kako na najbolji način iskoristiti znanost i obrazovanje za razvoj. I kakva znanost i (visoko) obrazovanje je potrebno Hrvatskoj za brži razvoj.
Jedan dio gospodarskog rasta će se koristiti za dodatno financiranje. Sadašnja je projekcija da će to biti dodatnih 2 milijarde kuna.

Dakle, jasno je da nikakvog obećanja tu nema blabla već se radi o „projekciji“. A projekcije su, jel'te, projekcije koje se mogu ali i ne moraju ostvariti. Pitanje je samo hoćete li političarima vjerovati (i svi se glasno nasmijaše).

Međutim, nije to razlog mog osvrta na ovakav odgovor. Razlog je u načinu rješavanja problema koje gospodin Jurčić (a time implicitno i SDP) predlaže. A to je standardni dobri „throw money at the problem“ pristup. Iliti, „ajmo potrošiti malo više šoldi i nadati se najboljem“.

S takvim pristupom u ovom slučaju postoji nekoliko problema. A najveći je što tih 2 mlrd kuna neće činiti dovoljnu razliku. Ukupni budžet MZOŠ je nešto više od 10 mlrd kuna, a ta sredstva su ugrubo (po sumarnim stavkama prema proračunu za 2007) raspodijeljena na sljedeći način:

08005 Znanost, obrazovanje i šport 112.768.237
08007 Zajednički programi u znanosti, obrazovanju i športu 116.104.235
08015 Osnovne škole 4.113.155.192
08020 Srednje škole i učenički domovi 2.032.586.849
08030 Šport 115.030.133
08043 Visoka naobrazba 2.348.046.338
08044 Znanstveno-istraživačka djelatnost 840.011.410
08090 Agencija za odgoj i obrazovanje 292.195.913

(prikazane su stavke veće od 100 milijuna kuna).

Kako je poprilično vjerojatno da će od tih 2 milijarde kuna svi korisnici tog dijela proračuna htjeti „svoj dio“, za visoko obrazovanje bojim se da i neće puno ostati. A moje mišljenje je (iz perspektive FER-a) da bi obrazovne resurse (prostor + nastavnici) trebalo povećati barem za 50 % da se Bolonjski proces uvede u kakvoj takvoj mjeri (odnosno, da se može reći da Bolonju ne fejkamo thumbup).

A u ovoj državi, za to NIKADA neće biti dovoljno šoldi !!!

Bad luck, ali mi jednostavno nismo Švedska. I što sad ?

Jedna opcija je „polako naprijed“. To znači naći dodatnih novaca koliko se može, prilagoditi se (tu smo barem svjetski prvaci :-) i fejkati Bolonju koliko treba (puno !) te se osloniti na entuzijazam i integritet profesora i asistenata da će svoj posao odraditi bolje nego što su za to plaćeni (ovo je izmamilo gorki osmijeh na lice Zvone Radikalnog). Jedini je problem što baziranje napretka na individualnom entuzijazmu („ajmo sad potegnuti“) ne može biti dugoročno rješenje. Jer da može, socijalizam bi danas vladao globusom njami.

Kako god bilo da bilo, to je daleko najvjerojatnija opcija. Gurkati ćemo polako naprijed nadajući se da nas globalizacija (za koju je Zvone Radikalni radikalno pro kiss) neće progutati (Kina i Indija zajedno izbacuju milijun (1.000.000 !!!) inženjera godišnje – većina se još uvijek ne može mjeriti s našima, ali vrijeme nikako ne radi za nas).
Doduše, kad se malo bolje pogleda (sad je vrijeme za trunčicu optimizma), imamo tu prekrasnu obalu, imamo i kvalitetne zemlje, imamo i čiste vode kol'ko 'oćeš, a i Hrvati su po mom mišljenju prilično inventivan narod nut. Pa ćemo se nekako snaći.

Međutim, to nije jedino rješenje i jedina opcija.

A Zvone Radikalni, u skladu sa svojim nick-om, ima i neka radikalnija rješenja.

Ali, to će morati pričekati neki od sljedećih postova ...


Post je objavljen 14.03.2007. u 16:34 sati.