Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Suđenje Krunoslavu Pratesu nastavlja se u travnju


Prekinuto suđenje Krunoslavu Pratesu, u Njemačkoj optuženom za pomaganje pri Udbinom ubojstvu Stjepana Đurekovića 1983., nastaviti će se u travnju, doznajem iz krugova bliskih njemačkom saveznom tužiteljstvu. Pratesov odvjetnik Helmut Rosebrock nada se da će njegov klijent nakon dva, tri ročišta biti oslobođen, odnosno da će tužiteljstvo samo povući optužnicu.

Helmut Rosebrock, je prema informacijama kojima raspolaže 45 lines, u Hrvatskoj povezan s Josipom Perkovićem, bivšim šefom Udbe za kojeg je Prates priznao da mu je dao ključeve garaže u kojoj je ubijen Đureković i Tomislavom Mičićem, nekadašnjim pukovnikom SIS-a, bivšim emigrantom kojeg je Tomo Sedlo sumnjičio za upletenost u ubojstva emigranata Brune Bušića, Nikole Miličevića Bebana i Mate Kolića (punca Perice Juriča). Isti odvjetnik u Hrvatskoj, odavno, na Jadranu ima kuću za odmor.

Zanimljivo je da su informacije o "pozitivnom" razvoju događaja za Pratesa, odnosno stavu njegova odvjetnika do 45 lines stigle od jednog emigranta koji je godinama bio žrtva Udbinih namještaljki, što samo svjedoči koliko je Udbina mreža i danas jaka, te sposobna manipulirati svoje žrtve. Naime, 45 linesov izvor, uopće nije svjestan da mu podmeće Perkovićeva mreža, nego za eventualni neuspjeh suđenja Pratesu isključivo krivi Vicu Vukojevića i Božu Vukušića, koji da su po njemu proces Pratesu inicirali, kao i onaj Sindičiću, da bi se sakrili tragovi Udbinih zločina.

Žalosno je, ali ohrabrujuće da ishod suđenja Pratesu i optužnice protiv Josipa Perkovića neće zavisiti od svjedoka i dokaza iz Hrvatske ili djelovanja hrvatskog pravosuđa, već od rada upornosti njemačkog pravosuđa, te svjedoka i dokaza iz Beograda (nekadašnje savezne Udbe).




Post je objavljen 14.03.2007. u 11:22 sati.