Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sibenikforum

Marketing

Želim ŽIVOT!

Mi, koji se osjećamo zdravima, možemo birati, često ne misleći o tome koliko smo sretni zbog toga. Neki ne mogu i treba im naša pomoć. Ne bojte se pomoći, jer što znači jedan bolan dan, naspram jednog spašenog života? Što znači malo našeg trpljenja, za sreću na licima čitave jedne obitelji? Često se prsimo kako smo veliki kršćani. Dobro je odreći se cigareta ili slatkoga za Korizmu; ipak, budimo još iskreniji vjernici od ovog - pomozimo nekome!

Na šibenskoj Poljani, u petak, 16.03 2007. od 10 do 16 sati.
Akcija za upis u registar dobrovoljnih darivatelja koštane srži.
TELEFON ZA DONACIJE: 060 585 024
donirate 3,40 kn/min PDV uključen

DIREKTNE DONACIJE: na žiro račun PBZ 2340009-1110047114
SA NAPOMENOM 'ZA ZAKLADU ANA RUKAVINA'
POSTANITE DOBROVOLJNI DAVATELJ – organizirajte akciju dobrovoljnog davanja uzoraka za tipizaciju u Vašoj tvrtci ili sami postanite davatelj
INFO TELEFON: 0800 5432


Za sve one, koje je još uvijek strah, evo odgovora na najčešće postavljena pitanja...

Često postavljana pitanja o donorstvu i mogućnostima donacije

KOŠTANA SRŽ
Što je koštana srž?
Koštana srž je organ u čovjekovu tijelu koji proizvodi eritrocite, leukocite i trombocite.

Gdje se koštana srž nalazi?
Koštana srž u odrasloj dobi nalazi se u kostima zdjelice i kralješcima.

Kako koštana srž izgleda?
Koštana srž izgleda poput krvi i ne razlikuje se od nje osim po broju stanica u kubnom milimetru..

Koliko imam koštane srži?
Koštana srž je organ koji ima veliku sposobnost samoobnavljanja. Ta sposobnost omogućava životni vijek preko 250 godina što je daleko iznad prosječnog životnog vijeka čovjeka.

Što razlikuje koštane srži?
Koštana srž od koštane srži razlikuju svojom genetskom strukturom. Glavni sustav gena koji kontrolira tu raznolikost je tzv. Veliki sustav tkivne snošljivosti ili engl. Major Human Leukocyte Antigen - HLA . Ako dvije osobe imaju identične gene tkivne snošljivosti kažemo da su HLA identični i da se može izvršiti transplantacija koštane srži.

Da li krvne grupe moraju biti identične?
Krvne grupa davatelja i primatelja ne moraju biti identične. Različite krvne grupe nisu prepreka za uspješnu transplantaciju koštane srži ili perifernih matičnih stanica.

Kako se određuje koje antigene tkivne snošljivosti imam?
Antigeni tkivne snošljivosti određuju se iz uzroka periferne krvi.

Kako se uzima koštana srž?
Koštana srž se uzima iz kostiju zdjelice opetovanim aspiriranjem kroz iglu za biopsiju. Kako je ovaj postupak bolan uzimanje koštane srži radi se u općoj anesteziji u operacijskoj dvorani.

Kakao se transplantira koštana srž?
Koštana srž je poput krvi te se putem periferne vene transfundira bolesniku. Nakon što uđu u krvni optok stanice koštane srži odlaze u kosti gdje se naseljavaju te započinju proizvodnju leukocita, trombocita i eritrocita.

PERIFERNE MATIČNE STANICA
Što su to periferne matične stanice?
Periferne matične stanice su stanice iz koštane srži koje se nalaze u perifernoj krvi.

Da li se mogu periferne matične stanice upotrijebiti kao zamjena za koštanu srž?
Apsolutno DA, dokazano je da se periferne matične stanice mogu presaditi primatelju i potpuno obnoviti koštanu srž.

Kako se uzimaju periferne matične stanice?
Periferne matične stanice uzimaju se postupkom leukafereze.

Što je to leukafereza?
Leukafereza je postupak odvajanja perifernih matičnih stanica iz cirkulacije davatelja. Aparat za leukaferezu sličan je dijalizatoru. Krv davatelja iz jedne ruke ulazi u aparat, centrifugira se i odvajaju se matične stanice, dok se ostali dio krvi kroz drugu ruku vraća u cirkulaciju davatelja.

Da li je potrebna anestezija kod uzimanja perifernih matičnih stanica?
NE, postupak je bezbolan i nema potrebe za anestezijom.

Da li je potrebna priprema za uzimanje perifernih matičnih stanica?
DA, primjenjuje se granulocitni stimulator rasta kolonija (engl. Granulocyte Colony Stimulating Factor). Primjenom ovog faktora značajno se povećava broj cirkulirajućih matičnih stanica od kojih nastaje koštana srž.

Koliko je potrebno leukafereza da se skupi transplantat?
Uobičajeno se radi 1-3 leukafereze ovisno o broju cirkulirajućih matičnih stanica i potrebnom broju tih stanica za sigurnu transplantaciju.

Kako se transplantiraju periferne matične stanice?
Periferne matične stanice transplantiraju se kao i koštana srž putem periferne ili centralne vene.

ŠTO ZNAČI BITI DAVATELJ KOŠTANE SRŽI ILI PERIFERNIH MATIČNIH STANICA
Koliko puta mogu biti davatelj?
Davatelj koštane srži ili perifernih matičnih stanica može se biti više puta. Uobičajeno je da se koštana srž ili periferne matične stanice uzimaju samo jedan puta.

Da li postoji rizik za davatelja?
Za davatelja praktički ne postoji rizik od neželjenih događaja. Jedini rizik je rizik anestezije kada se uzima koštana srž. Na današnjem stupnju razvoja anesteziologije taj rizik je zanemariv.

Da li moram biti na bolovanju nakon davanja koštane srži ili perifernih matičnih stanica?
Preporuča se pošteda od težih fizičkih napora kroz mjesec dana posebice za davatelje koji rade teže fizičke poslove.

Kako mogu postati davatelj koštane srži ili perifernih matičnih stanica?
Potpisom pristanka na određivanje gena tkivne snošljivosti i ulaska u Registar dobrovoljnih davatelja postajete donor matičnih stanica.

Koja je procedura ulaska u registar?
Nakon potpisa pristanka uzeti će Vam se uzorak krvi (oko 7 ml) u epruvetu i odnijeti u Laboratorij za tipizaciju tkiva da bi se odredili Vaši antigeni tkivne snošljivosti ( engl. HLA). Uzorak Vaše krvi za tipizaciju uzima se kao i ostali uzroci koje ste do sada davali za određivanje npr. krvne slike ili biokemijskih nalaza.

Da li se u registru nalazi moje ime?
Vaše ime ima samo Centar za tipizaciju tkiva u Kliničkom bolničkom centru Zagreb. U registru se vodite pod šifrom.

Kolika je šansa da moja koštana srž pomogne?
Vjerojatnost da će te biti odabrani kao davatelj ovisi o vašim antigenima tkivne snošljivosti. Ako imate kombinaciju koja je učestala, šansa da budete davatelj je veća nego u davatelja s manje učestalim kombinacijama antigene tkivne snošljivosti

Koje bolesti mogu liječiti mojom srži?
Transplantacijom vaše srži mogu se liječiti bolesnici s akutnim i kroničnim oblikom leukemije te bolesnici s teškim oštećenjem koštane srži.

Kako ću znati da moja koštana srž može nekome pomoći?
Ukoliko se nađe bolesnik koji ima iste antigene tkivne snošljivosti kao i Vi kontaktirati će Vas Centar za tipizaciju tkiva i ponovno Vas pitati da li pristajete na donaciju stanica.

Što se događa nakon što pristanem na donaciju stanica?
Nakon pristanka biti će te pozvani u KBC Zagreb radi medicinskog pregleda i ocjene da ste zdravi i sposobni dati koštanu srž ili periferne matične stanice. Tijekom tog pregleda ponovno će Vam se uzeti krv za pretrage. Nakon što se utvrdi da možete dati koštanu srž ili periferne matične stanice u dogovoru s Vama i centrom koji liječi bolesnika dogovoriti će se datum donacije. Prijem u bolnicu ukoliko dajete koštanu srž biti će dan prije donacije, a otpust dan nakon donacije. Ukoliko dajete periferne matične stanice 3-4 dana prije donaciju biti će te pozvani u bolnicu gdje će Vam se primijeniti granulocitni činitelj rasta. Granulocitni činitelj rasta se daje pod kožu na način kako se primjenjuje inzulin. Tijekom primjene ovog lijeka možete osjetiti blagu kostobolju. Obično 3-4 dana nakon početka primjene granulocitnog činitelja rasta u Vašem krvotoku će biti dovoljna količina matičnih stanica za sigurnu transplantaciju. Biti će te primljeni u Centar za leukaferezu gdje će vam se putem stroja koji je nalik na dijalizator iz krvi izdvojiti matične stanice. Obično su potrebne 2-3 leukafereze za što treba 2-3 dana.

Da li mogu birati koje stanice želim dati?
DA, možete izabrati donaciju koštane srži ili perifernih matičnih stanica.

Što nakon otpusta iz bolnice?
Možete odmah nastaviti sa vašim uobičajenim poslom. U slučaju da radite teže poslove preporuča se pošteda od težih fizičkih napora.

Da li mogu biti na bolovanju?
DA, uobičajeno je da se koristi bolovanje od mjesec dana. Troškove Vašeg bolovanja snosi Zaklada.


Post je objavljen 13.03.2007. u 21:11 sati.