Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/djankalankaho

Marketing

Politicka govna Bosne i Hercegovine

Afektivni text bosanskog furumasha u pogledu politicke i post-presudovne situacije koja vlada izmedju zrtava i krvnika.


http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=34644
Autor: Nokia6170


Za Milana Jelica

Glupost bosnjackih i srpskih politicara i predstavnika vlasti, te polupismenih novinara koji promovisu i tolerisu njihov diletantizam, se ogleda u sljedecem:

Zloupotrebljavanje i politikantsko tumacenje presude Medjunarodnog suda pravde dostize svoj vrhunac u najgorem mogucem eurofijskom obliku, zasnovanom na nepoznavanju osnovnih elemenata prava, kako domaceg, tako i medjunarodnog.

Tuzno je da glas razuma i logike ne moze da nadjaca jezik mrznje i huskacke politike.

Uglavnom gospodine Jelicu...doktore, sta vec...treba da imate na umu slijedece stvari umjesto da obmanjujete naivni narod Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske u konkretnom slucaju, kojem je ubijena potreba imanja vlastitog misljenja, a nametnuta potreba pripadanja kolektivitetu.

1. Niko i nigdje nije rekao da su Srbi zlocinacki i genocidan narod, niti je iko govorio o kolektivnoj odgovornosti bilo kojeg naroda, koju politicari iz RS-a toliko pokusavaju da nametnu kao osnovnu tezu-ideju vodilju bosnjackih i hrvatskih politicara.

Gospodine Jelicu...odgovornost za pocinjene zlocine u Bosni i Hercegovini snose konkretno pojedinci i sistem, a ne narod. Dakle u gotovo u svim presudama, kako Haskog tribunala, tako i sada Medjunarodnog suda pravde, imenovana su, imenom i prezimenom, lica odgovorna za ratne zlocine, teska krsenja humanitarnog prava (zenevskih konvencija) i prava rata. Lica osudjena za takva djela su najvisi vojni i politicki cinovnici Republike Srpske. Presudama je utvrdjena i individualna i sistemska odgovornost tadasnje i vojne i politcke vlasti Republike Srpske ciji je pravni sljednik danasnja Republika Srpska.

Zlocini se cinjeni individualno u ime sistema po nalogu najvisih predstavnika tadasnje vlasti Republike Srpske. Zlocine nije cinio narod, vec individualci koji su predstavljali sredstvo tadasnje politike. Nema potrebe da narod kao kolektivitet snosi odgovornost pojedinaca i sistema.

Primjera radi, niko nikada nije rekao da su Nijemci genocidan ili zlocinacki narod, ali jeste receno da je sistem na cijem je celu bio Hitler bio i genocidan i zlocinacki i da su pojedinci koji realizirali ideje i planove tog sistema zlocinci.

Pravno sumirajuci dosadasnje presude Medjunarodnog krivicnog tribunala i presudu Medjunarodnog suda pravde...definicija Republike Srpske je slijedeca:

Udruzeni zlocinacki poduhvat (presuda Krajisnik), nastao drzavnim udarom na medjunarodno priznatu drzavu pomocu paravojne modifikovane formacije JNA, Vojske Republike Srpske, realizovan planskim etnickim ciscenjem, ubijanjima, silovanjima, mucenjima neduznih civila i ostalih protivpravnim djelima domaceg i medjunarodnog prava (presude Medjunarodnog krivicnog tribunala), te izmedju ostalog i genocidom, kao zlocinom nad svim zlocinama (presuda Medjunarodnog suda pravde).

2. Druga stvar gospodine Jelicu se tice pojma agresije, koji bosnjacki politicari toliko vole isticati, a sprski politicari toliko snazno i slavodobitno negirati, pogotovo nakon zadnje presude Medjunarodnog suda pravde, navodeci da je presudom potvrdjeno da agresije nije bilo. To je notorna laz gospodine Jelicu, jer se o agresiji nije ni odlucivalo.

Grijese i bosnjacki i srpski politicari. A u cemu grijese? Pa grijese, jer nemaju pojma o medjunarodom pravu. Grijese, jer se busaju svojim neznanjem javno i sto naivnom narodu bacaju prasinu u oci.

Zasto glupi i bosnjacki i sprski politicari toliko istrajavaju na terminu agresija? Pojam agresije nije zahvalan pravni termin. Zasto nije? Pa vrlo jednostavno, jer pravno jos nije kodificiran. Sta to znaci? Pa to znaci da je definicija agresije po prvi put usvojena Rezolucijom Genaralne skupstine UN 1974. godine. Ali najbitnija stvar je sto rezolucije Generalne skupstine UN-a nisu pravno obavezujuce. I sada imamo situaciju da agresija nije pravno kodifikovana niti kroz jednu Konvenciju, a znamo da Medjunarodni sud pravde primjenjuje i utvrdjuje krsenja Konvencija, a ne rezolucija generalne skupstine UN-a...jer on nema statutarnu nadleznost za takve rezolucije. I kako su onda glupi i naivni politicari uopste mogli ocekivati od Medjunarodnog suda pravde da utvrdi da je Srbija izvrsila agresiju na Bosnu i Hercegovinu? Nikako, pa bas zato i iz tih razloga taj sud i nije nikada rekao da je Srbija izvrsila agresiju na Bosnu i Hercegovinu.

Problem bosnjackih politicara je sto, negiranje gradjanskog karaktera rata, namecu postojanjem agresije. Potpuno pogresan pristup i vrlo glup. Ne mora terminolosko nepotvrdjivanje agresije od strane Medjunarodnog suda pravde znaciti istovremeno da je u Bosni i Hercegovini bio samo i iskljucivo gradjanski rat, kao sto to stalno isticu srpski politicari iz RS-a. To je strasno glupo, naivno i pravno neutemeljeno.

U pogledu rata gospodine Jelicu stvar je vrlo jasna: U Bosni i Hercegovini nije iskljucivo vodjen samo gradjanski rat kako vi isticete. Gradjanski i nikakav drugi. Gospodine Jelicu u Bosni i Hercegovini je vodjen rat-sukob i sa unutrasnjim i medjunarodnim karakterom. Nikako samo gradjanski i nikako samo medjunarodni. Vec i jedno i drugo, ali kumulativno, a ne odvojeno.

Zasto je rat u BiH imao i medjunarodni karakter? Zato sto:

1. Presudom Medjunarodnog suda pravde je jasno i precizno potvrdjeno ucesce zvanicnih jedinica vojske Savezne republike Jugoslavije, zajedno sa vojskom bosanskih Srba, u vojnim operacijama na teritoriji Bosne i Hercegovine, a da to prisustvo nije bilo odbreno od strane medjunarodno priznate vlasti u Sarajevu.

2. Presudama Medjunarodnog krivicnog tribunala protiv hrvatskog vojno-politickog vrha Herceg-Bosne potvrdjeno je prisustvo jedinica zvanicne Hrvatske vojske na teritoriji Bosne i Hercegovine i medjunarodni karakter rata u Bosni i Hercegovini.

3. i ako ova dva prethodna argumenta gospodine Jelicu negirate, onda definitivno ne mozete negirate vojne akcije NATO snaga na teritoriji Bosne i Hercegovine...akcije Medjunarodnih vojnih snaga, koje definitivno daju ratu u Bosni i Hercegovini karakter i medjunarodnog.

Zato gospodine Jelicu prihvatite cinjenicu da je pravno dokazano da u Bosni i Hercegovini vodjen rat sa unutrasnjim i medjunarodnim karakterom, a ne samo gradjanski...te cinjenicu da je Republika Srpska sistemski radila zlocine...a nemojte lagati vlastiti narod da im se namece kolektivna odgovornost za zlocine, jer to nije istina.

Zlocini Republike Srpske kao sistema (para drzavne tvorevine- entiteta u tom periodu) i pojedinaca koji su djelovali u njeno ime, nisu zlocini svih Srba niti ce to ikada biti.

Gospodine Jelicu , vi jeftinim politickim trikovima trazite alibi u svom vlastitom narodu kojem vi licno, sami, svjesno i namjerno pripisujete epitet i zlocinacki i genocidni. Niko drugo to ne radi no vi sami gospodine Jelicu sa svojim izjavama i stavovima koje promovisete.

Gospodine Jelicu, krenite stopama mudrih i zrelih njemackih politicara nakon drugog svjetskog rata kada su se i formalno i sustinksi distancirali javno od Hitlerovog rezima i njegovih ideja osudjujuci sve tekovine tog sistema, a ne samo zlocina koje su pojedinci cinili u svoje ime ili ime tog sistema. Samo tada cete imati legitimno pravo da kazete da srbi nisu zlocinacki i genocidan narod.

I jedna za kraj latinska izreka koja cini osnov prava kao nauke, jos od rimskog doba i na kojem je zasnovano moderno pravo:

QUOD INITIO VITIOSUM EST, NON POTEST TRACTU TEMPORIS CONVALESCERE.

S obzirom da imate titulu doktora nauka, ne vjerujem da ce vam prevod sa latinskog na srpski predstavljati problem.


Post je objavljen 12.03.2007. u 17:12 sati.