Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Splitska policija dovršila predistražne radnje u slučaju Kočevskog roga


Koliko je poznato, za partizanske poratne zločine do sada nitko nije odgovarao. Temeljem kaznene prijave koju je prošle godine podnio Hrvatski centar za istraživanje zločina komunizma, policija je navodno na području Splita obavila predistražne radnje, uglavnom razgovore s preživjelim pripadnicima 11. dalmatinske brigade koju se tereti za zločin u Kočevskom rogu.

Kako su sve aktivnosti represivnog aparata vezane za partizanske zločine obavijene velom tajne, moguće i zbog imena i obiteljskih veza istaknutih partizana iz spomenute brigade (bivša predsjednica Vlade SRH Milka Planinc je prvoprijavljena, a na popisu 3. bataljuna koji je izvršavao ekgzekucije nalaze se prezimena koja nose neke aktualne javne osobe, te kako se među svjedocima s "druge strane" nalazi i ime oca sadašnjeg premijer Ive Sanadera, gotovo da je nemoguće saznati bilo kakvu pojedinost iz sadržaja predistražnih radnji, za razliku od sličnih postupaka koji su se vodili ili se vode, o zločina koje su skrivile ustaše ili pripadnici HV-a.

Podsjećam na svjedočenje Lovre Pisca o Anti Sanaderu:

Odveli su nas u logor u Šant Vid, gdje smo ostali tri, četiri dana. Moram reći da nas nisu vezali. Šant Vid je neko svećeničko sjemenište u blizini Ljubljane. Tu sam našao skoro sve moje ustaše iz Lećevice kao i zapovjednika satnika Mira Markotića, poručnika Antu Granića, poručnika Miju Mišuru i mnoge druge koji su vraćeni s Križnog puta. Iz moje općine. taj logor iz kojeg su nas vodili željezničkim vagonima u Kočevski rog, preživjeli smo samo ja, Marko Vučica i Ante Sanader, otac bivšeg zamjenika ministra vanjskih poslova. U Šant Vidu sam bio desetak dana. Tu sam vidio svašta, ljudi su bili tako gladni da su se penjali na stabla i jeli zeleno lišće. Jedan prizor nikada neću zaboraviti: jedan zarobljenik se penje na stablo, a partizan puca u njega i ubiva ga.

Sjećanja Lovre Pisca na Križni put u godišnjaku Provincijalata Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja "Fra Rafo Kalinić", Split, 2002.

Obzirom da je za mene zločin stvarno zločin , odnsno da ni za jedan ne nalazim opravdanja, nastojati ću saznati što više o Kočevskom rogu, te vas pravodobno izvijestiti kako se ne bi dogodilo da selektivna ruka hrvatske pravde odradi posao u mraku.


Post je objavljen 12.03.2007. u 13:14 sati.