Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/idemisenegde

Marketing

PUT VINA


Svi ste čitali Put u središte zemlje, predpostavljam. E pa ovo vam je tamo.
Veliko Središte u zemlji Srbijici. Do sada nisam ni sanjala da postoji to mesto na karti, pogotovo ne u ovim krajevima. Što bi mi rekao jedan prijatelj:
Vraća nadu, budi optimizam i rumeni obraze.
Put Vršca, petak u podne. Mi ga krstismo u Put Vina. I odmor. Iako se kolega koji nas je dočekao izjasnio: e, nisi ti seljo moj na odmoru, ti si na bolovanju.

Elem. Ako se vozi preko 120, a vozi se, velika verovatnoća da će se nastradati od traktora. U invaziji su po putu ko skakavci. Dva puta beše kritično. Potpis. Sreća novim gumama pa smo stali ko ukopani, dok je traktorče ležerno skrenulo.
Nego.
Vako ide to sa optimizmom.
Petak. Čekiranje. Umor na lestvici od jedan do sto na jedno 88 mestu. Ali.
Veliko Središte je obećavajuće.
Idemo.
Jedno 15 km od Vršca. Usput ispod Lisičije glave, pa pored Janove, pa se prođe dvorac Lazarevića, e kad se ugleda stari napušteni dvorac Chateau Mercy, staješ. Desno. Kapija broj 75 a ulica Železnička. (Čisto da znate)
Podrum Krstov.
E sad jedna mala uvodna priča za te podrume vina, koji nisu nikakvi komercijalni hit, nego prava kućna gazdinstva. Tu se ne primaju kartice, tu puca domet za mobilni, tu se vidi samo kraj sveta i ništa više, i tambure koje nadvikuju košavu.
To nisu kafane ni «vinski podrumi», tu se stiže u patikama, tu se sluša priča o vinu, uči se kako se pije, a potom sve to infuzira u sećanje.
Dočekuje nas gazda Krsta.

Image Hosted by ImageShack.us
U zagrljaju s gazda Krstom!

- Pa ja sam se deco tri puta napio i otreznio dok ste vi došli. Al sad ćemo mi to popraviti sa još triput!
Inicijacija kreće silaskom u podrum. Seda se za Oltar, (panjevi postavljeni u krug sa mezom za presecanje između degustacije), i kreće se sa odabirom.

Image Hosted by ImageShack.us
Degustacija
Image Hosted by ImageShack.us
Ljubav on the first site!
Image Hosted by ImageShack.us
Pravo veliko središte.
Image Hosted by ImageShack.us
Gde ljubav tu i romantika.
Image Hosted by ImageShack.us
I aplauz za majstore.

Prvo učenje držanja čaše. Potom priča o vrstama vina. O nemcima iz Rajnske oblasti koji su naselili ovaj kraj i bili prvi majstori proizvodnje vina, pa redom.
Od belih ka crnim do Otela koje je i zabranjeno (u prevelikim količinama).
Ja stala na četvorci. Burgundac. Inače ih probaš od 10-16. Vrsta mislim. Odabereš i penji se međ svirce, paprikaš od divljači, domaći kiseli kupus, koziji sir i vrlo glasno pevanje Dubokog zdenca i Ciganka sam maaaaaaaaaaalaaaaaaaa...




Post je objavljen 11.03.2007. u 17:32 sati.