Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Afera Domić odlazi u zastaru?!

U nekoj normalnoj državi vijest koju donosi Večernji list svrstala bi se pod rubriku nevjerojatno, ali u našoj maloj državi koja se tako „silno bori“ s korupcijom i „odlučno provodi“ pravosudne reforme, spada pod očekivano.

Sjednica vijeća šibenskog Županijskog suda, na kojoj su se trebali raspraviti prigovori 18 okrivljenika u slučaju poznate afere Domić s otimačinom vrijednih bračkih nekretnina, odgođena je na neodređeno, i to samo četiri dana nakon što su branitelji dobili poziv za sjednicu zakazanu za 19. ožujka!

Obavijest je poslao sudac Igor Ninić, pa smo zatražili objašnjenje. Jedan okrivljenik primio je optužnicu koja nije bila pečatirana, pa je trebalo odgoditi sjednicu dok se ne ispuni taj formalni razlog, pojašnjeno je na šibenskom sudu. Dok se zakaže nova sjednica, odluči o prigovorima i donese odluka potrebna da optužnica stupi (a možda i ne stupi) na pravnu snagu, proteći će vremena, sigurno ne manje od nekoliko mjeseci. A onda je potrebno i da se rasprava zakaže, otpočne suđenje, ...

Potrajat će sve to, a u veljači 2008., za manje od godinu dana - nastupa apsolutna zastara optužbe protiv bivšeg šefa supetarskog katastra Tomislava Jonjića. Naime, za razliku od ostalih, njega ne terete za tzv. kvalificirani oblik zloporabe položaja i ovlasti, pa zastara nastupa 10 godina nakon počinjenja djela. A kako je djelo počinjeno u veljači 1998., zastara već ozbiljno kuca na vrata. Ali ne čudi to. Nemarnošću suda jedan je postupak protiv Jonjića već otišao u zastaru.

A postupak su prebacili u Šibenik na molbu šefa splitskog Županijskog suda Igora Benzona, koji je Vrhovnom sudu pisao kako njegovi suci znaju smijenjenu sutkinju Ivanu Domić, pa bi se suđenje trebalo prebaciti radi objektivnosti?!


Post je objavljen 11.03.2007. u 14:10 sati.