Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/piccola

Marketing

ZAŠTO JE STANKO VRAZ POSTAO HRVAT

U školama nas uče da je stanoviti Stanko pjesnik, kritičar, putopisac, prevodilac. Uče nas da je jedan od najistaknutijih iliraca i prvi hrvatski profesionalni književnik, da je najvredniji dio njegova rada ljubavna lirika. A s ponosom nam ističu da je Stanko Vraz slovenac koji se pohrvatio!!!
ali eto to je svakako ne zaniljivo, pa sam današnji slobodan sat iskoristila u razvijanju teorije:
"ZAŠTO JE STANKO VRAZ POSTAO HRVAT?" dakako ne moram niti napominjati da moja teorija nema nikakve veze s istinom!
Dakle Stanko je bio siromašan slovenac, živio je negdje blizu Ljubljane ( jer nemože biti daleko), najviše je uživao u šetnjama prekrasnom slovenskom obalom.
Ali jednoga dana Stanku se razboli majka no kako on nije imao novaca da joj plati skupe ljekove, jadnik se morao podati prostituciji.
Imao je sreće, zbog svog dječaćkog izgleda , ubrzo je postao vrlo tražen među uglednicima. Majka mu ubrzo umire a on nastavlja s prostitucijom. Jednog mu sunčanog dana priđe jači muškarac, s brkovima i gromkim mu se glasom predstavi kao Petar Petkovič iz Hrvatske, suvišno bi bilo napomenuti da se Stanku taj Petar jako svidio i uživao je u svakom trenutku provedenom s njim, zbog njega se i odrekao prostitucije.
Tako su se njih dvoje potajno viđali pošto je u Sloveniji bila stršna sramota biti homoseksualac, Petar je želio svaki tren biti sa svojim malim kako da je on nazivao "mišem", ipak je u javnost procurila vijest o Stankovoj seksualnoj orijentaciji što je njega jako potresli te je odlučio napustiti Sloveniju, uputio se svom voljenom Petru u Hrvatsku koji ga je primio u svoj dom. Nakon niza sretnih godina Petar umire i svo bogatstvo ostavlja Stanku koji da bi dobio to bogatstvo postaje hrvat... Negdje u to vrijeme nastaje i njegova najčuvenija pjesma "Đulabije" koja govori o ženi, jer je sad bogati Stanko sebi našao žensku koja ga je strašno podsjećala na voljenog Petra, i njoj, zapravo njemu posvećuje pjesmu!!!

NA KRAJU JOŠ SVAKAKO MORAM DODATI DA JA OSOBNO NEMAM NIŠTA PROTIV VELIKOG PJESNIKA KOJI NAM JE OSTAVIO DIVNA DJELA!!!!






Post je objavljen 09.03.2007. u 19:00 sati.