Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Naoružani brod NB – 11 Crvena Zvijezda

Partizanski naoružani brod NB – 11 Crvena Zvijezda zapravo je zarobljen njemački 'Protupartizanski brod' koji je nosio (njemačko) kodno ime 'Anton' A – 144, a još ranije prije kapitulacije Italije nosio je talijanski kodni naziv 'Bianca Stella', a pripadao je njemačkom specijalnom sastavu kodnog naziva 'Sondergruppe' koja pak je bila ustrojena, te pripadala u njemački 11. Sicherungsdivision (11. plovna divizija za osiguranje) koja je bazirala i sidrila u Trstu.
Njemački 'Protupartizanski brod' imao je temeljnu namjenu zasjede i prepad na partizanske brodove u trenutku kada su ratni brodovi bili ograničeni u kretanju između otoka. Svojim izgledom sličili su ribarskim brodovima kakve su rabili i partizani, a bili su pogodni za uvlačenje u tjesnace i plitke uvale koje su rabili i partizanski brodovi. Posada na tim brodovima bila je ustrojena od dragovoljaca (njemačkih i talijanskih mornara), a svi 'Protupartizanski brodovi' (njemački) nosili su kodna imena (Anton, Dora, Gustav, Jot, Max, Paula …), a ostali njemački ratni brodovi razlikovali su ih i prepoznavali u međusobnim kodiranim razgovorima kao 'Tintenfisch' (Sipa) što je na kraju krajeva zapravo označavalo njihovu taktiku (kamuflirati se i pritajiti kao sipa dok vreba plijen, a potom iznenada i munjevito napasti, pa onda još hitrije nestati – po Athumanunhu). Prva takva dva broda (Anton i Dora) pojavila su se u moru oko zadarskih otoka tijekom travnja 1944. godine, ali u izuzetno olujnoj noći 25. na 26. travanj 1944. brodovi su se razdvojili. Njemački 'Protupartizanski brod' Anton sklonio se u uvalu Sveti Nikola, na otoku Olib, gdje su ga zaskočili partizanski brodovi PČ – 3 Škamp i PČ – 4 Junak. Anton je zarobljen i preimenovan u Crvenu Zvijezdu. Kada je Crvena Zvijezda naletjela na minu poginulo je 17 mornara, a 11 ih je bilo ranjeno. Brod je potonuo teško oštećen od morske sidrene mine kod otoka Susak.

Taktičko tehničke značajke NB – 11 Crvena Zvijezda NOVJ

- posada: 28 mornara
- istisnina: 150 tona
- nosivost: 180 tona
- dužina: 24 m
- širina: 5,5 m
- gaz: 2,5 m
- pogonski stroj: 135 KS
- brzina 8 čvora
- oklop: nema – trup i nadgrađe pojačano je debljim daskama, oko oružja su vreće s pijeskom za zaštitu poslužitelja
- naoružanje: jedan top protuoklopni 40 mm, 2 protuzrakoplovna topa 37 mm, 6 x 20 mm (jedan četiricijevni i pet dvocijevna), 4 x 12,7 mm strojnice, minobacač 81 mm i minobacač 35 mm


Post je objavljen 09.03.2007. u 19:23 sati.