Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/thebeatles

Marketing

GITARE BEATLESA ...

Na svoj način posebne , jer poznato je da je Paul svirao jedan od prvih basova napravljen za ljevake "Hofner" i da je Lennon bio jedan od prvih korisnika čuvene "Rickenbacker" gitare.

Svoj karakterističan zvuk su izgradili na njima. Prvi model "Rickenbackera" (1958 Rickenbacker 325 Capri) koji je Lennon koristio možete vidjeti na ovoj slici iz ranih Hamburških dana ...

Mc Cartney se uglavnom "mučio" sa dosta tvrdim basom kojeg je kupio u Njemačkoj prilikom druge gaže u Hamburgu dok su svirali u "Top Ten " klubu., no u samom početku ( kao što većina fanova Beatlesa zna), Paul je bio ritam gitarista dok je bas svirao Stuart Scuttlif...

1963 Hofner 500/1 model basa je Mc Cartney koristio kao prepravljeni violinski oblik, starijeg modela. Prvi live performans je bio u emisiji "Ready , steady ,go " .

Krajem 1965. početkom 1966. Paul je nabavio svoj prvi Rickenbacker model (Rickenbacker 4001S-LH) i počeo ga je koristiti na "Revolver" albumu, no najviše do izražaja dolazi u "SGT pepper " albumu.


Sve do danas , preko solo faze i "Wingsa" ta dva basa su se zadržala uz njega pri live nastupima, ali i na snimanjima solo albuma.

George Harrison kao solo gitarista imao je dosta najrazličitijih modela gitara. Spomenut ću samo neke koje su karakteristične za njegov zvuk i boju Beatles faze.
Prvi model po kom je dosta prepoznatljiv je 1957 Gretsch 6128 Duo Jet



Drugi model Gretscha je bio naravno poseban na svoj način i najviše ga se može skužiti u solo dinonicama ranije faze Beatlesa to je model 1963 Gretsch 6122 Country Gentleman
Dok je u dosta kasnijoj fazi eksperimentiranja prešao na sitar ali i na drugačiji zvuk gitare , neke od njih su ;
( u vrijeme Revolvera) 1964 Gibson SG Standard

( u vrijeme "Bijelog albuma") 1957 Gibson Les Paul Standard

( u vrijeme "Abbey road" i "Let it be" albuma) 1968 Fender Telecaster solidbody


mali ali dovoljni presjek u kome nisam tipkao o akustičnim gitarama , no sasvim dovoljno je i ovo, nadam se.


Post je objavljen 09.03.2007. u 12:10 sati.