Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

Predavanje o sukobu interesa

Danas je u Gradskoj vijećnici održano predavanje «Što je sukob interesa i kako ga spriječiti». Nazočnim vijećnicima govorili su predsjednik Transparancy International Hrvatska Zorislav Antun Petrović i predsjednica Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa Zlata Đurđević.
Petrović je počeo svoje izlaganje s podsjećanjem da se 2004. godine počelo zagovarati donošenje zakona o sprečavanju sukoba interesa. Upoznao je vijećnike sa ciljevima Transparancy Internationala koji su suzbijanje korupcije i povećavanje vladavine odgovornosti. To ostvaruju unapređivanjem zakonskog okvira.
Najčešći oblici korupcije su mito, davanje povlaštenih ugovora i korištenje dužnosnčke pozicije u privatne svrhe.
Prema Transparancyevom indeksu percepcije korupcije Hrvatska ima ocjenu 3,4, dok je prolazna ocjena 5, a najizloženiji su korupciji, prema mišljenju građana, zdravstvo, lokalna samouprava, političke stranke i pravosuđe. Iz tog razloga Transparancy International nije popularana među sudcima.
Pojam o sukobu interesa pojavio se 2001. godine i zakon koji to regulira pomaže dužnosnicima donošenje odluka koje su neopterećene vlastitim interesom. Odnosno, poanta zakona o sprečavanju sukoba interesa nije kažnjavanje, već prevencija.
Zakon ulazi u proceduru 2002. godine, ali je naišao na žestoke kritike saborskih zastupnika, što je bilo očekivano jer su mnogi od njih strahovali da im se ne dokaže sukob nteresa.
Zatim je riječ uzela Predsjednica Povjerenstva za spečavanje sukoba interesa Zlata Đurđević.
Ona je rekla da je sukob interesa već sama mogućnost da se privatni interes nekog dužnosnika sukobi sa javnim interesom. Tomu je tako jer se mora čuvati vjerodostojnost funkcije, odnosno važno je da javnost ne percipira jeli netko u sukobu interesa.
Oko 1200 osoba potpada pod provjeru jesu li u sukobu interesa, a te dužnosti sežu od vlade do lokalne uprave, gradonačelnika, župana i njihovih zamjenika.
Zatim je pričala o imovinskim karticama koje svaka osoba mora ispuniti u roku od 30 dana nakon stupanja na dužnost. Ne slaže se sa saborskim zastupnicima koji tvrde da su pitanja u imovinskim karticama nejasna. Dužnosnici koji obavljaju dvije dužnosti za drugu ne smiju primati naknadu, pa je navela primjer saborskog zastupnika koji je naveo da volonterski obavlja funkciju gradonačelnika, a za to je primao naknadu Stoga je morao odustati od primanja naknade.
Naglasila je da se sukob interesa najčešće detektira na razini lokalne samouprave.
Na kraju je istakla nedostatke povjerenstva za Sprečavanje sukoba interesa. Glavni nedostatak je što što su tri od sedam članova povjerenstva iz redova političkih stranaka, pa su neobjektivni kada se raspravlja o tome jeli neki član njihove stranke u sukobu interesa. Veliki nedostatak jest i to što je povjerenstvo organizacijski, financijski i funkcionalno zavisno od Sabora, dok je jedna od prednosti ta što je predsjednik povjerenstva iz redova opozicije.
Nedavno je predsjednik Transparancy International Hrvatska Zorislav Antun Petrović kritizirao prijedlog zakona o tajnosti podataka, kojeg bi monogi dužnosnici, zbog netransparentnosti prijedloga zakona, mogli koristiti za prikrivanje svog sukoba interesa, jer bi neku kompromitirajuću informaciju mogli proglasiti tajnom. (za više klikni TU pa idući tekst.)

Post je objavljen 07.03.2007. u 14:29 sati.