Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/derzafanistori

Marketing

Crna kutija



Što bi učinili da se jednog dana probudite iz kome među strancima,u nepoznatoj bolnici, uvjereni da ste u procesu dolaska od posljednje vremenske točke koje se sjećate do sada nesumnjivo ubili nekoga?


Pustit ću vas da malo razmislite i u međuvremenu reći vam što sam ja radila jučer.

Gledala...francuski film.

La boite noire = Crna kutija.

I sasvim sam njime oduševljena.


Što se tiče uobičajenih detalja poput fotografije, režije, osvijetljenja, castinga, odabira lokacija i tempa filma sve su te stvari u ovom filmu nesumnjivo iznadprosječne, i o njima neću puno, osim što ću posebno pohvaliti montažu i dodatne vizualne efekte koji istovremeno u prijelazima između scena uspjevaju izazvati blistavu eksploziju životnosti, knedlu u grlu i bešavan nastavak intenzivne avanture.

Druga interesantna i pohvale vrijedna stvar je da je ovdje konačno, kao što i priliči jednom filmu s protagonistom s poremećajem pamćenja, ispoštovana realistična klinička slika, a što nije naškodilo dramatizaciji već je izrazito obećavajuće i osvježavajuće.
Osobito mi se svidjelo kako je riješen odnos glavnog lika s ostalim likovima "priče": Sporedni likovi dramatizacijom su dovedeni do svojevrsnog "stupnja tarot karata". To su predmeti, dvodimenzionalni prikazi koji nesumnjivo sadrže boju, živost i prepuni su simbolike, ali bez "interpretatora" to su samo komadi papira bez težine i značenja.

Posljednja prekrasna činjenica je da film otvara gomilu pitanja i prostire platno mogućnosti, na kojem crtajući vlastitom imaginativnošću dolazimo do zaokruženja priče. Završetkom filma, više dolazimo do zaključka tko smo i kakvi smo, kako bi amerikanci rekli "what we are made of" nego do nekih odgovora na koje su nas naučili holivudski završeci.

I, na kraju, jedan mali prozorčić u film, rečenice koje odzvanjaju, mijenjajući značenje, dugo nakon završetka:

"Postoje tri vrlo različite osobe u svakom od nas:
ona koja bi htjeli biti,
ona koja mislimo da jesmo
i ona kakvi smo doista.
Prve dvije su nam veoma bliske, dok nam je treća potpuna nepoznanica.

Ta je osoba u Vašoj crnoj kutiji."

Post je objavljen 06.03.2007. u 10:42 sati.