Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/karakterclub

Marketing

Depilacija voskom & Gyros (proteinski dan)

Image Hosted by ImageShack.us

Glatka koza bez dlaka imperativ je suvremene zene u zapadnoj kulturi vise od jednog stoljeca. Srecu se raznovrsni i mastoviti razlozi kojima se opravdava ovaj ponekad bolan cin. Tesko je poreci biolosku neizbjeznost rasta dlacica na razlicitim (ocekivanim i neocekivanim) djelovima tijela, kako muskog tako i zenskog. Medutim, samo jedna polovica covjecanstva biva od starta "osudjena" da se na razlicite nacine dosjeti kako da se rijesi svoje "anomalije".

Za svoje kozmeticke prakse cesto sam se susretala s raznim pitanjima o depilaciji, sa strane zena (a i muskaraca) koji bi dolazili na istu. Na srecu, danas je sve manje skepticnih po tom pitanju, i sve vise se zene ostavljaju brijanja i zamjenjuju isto depilacijom, koja iako bolna (sekundarna bol) ipak ima najucinkovitiji ucinak jer cupa dlaku iz njenog korjena.

Redovitom depilacijom, s vremenom, dlaka postaje sve tanja, i posjeti kozmetickom salonu se prorjedjuju. Osobito je vazna i uspjesna kod tretiranja vecih povrsina tijela kao sto su ruke, noge i ledja.
Za podrucje bikinija, nausnice, lica i pazuha koristi se nesto blazi vosak koji u sebi sadrzi sastojke koji djeluju prvenstveno na smirivanje koze tog dijela koja je inace osjetljiva i lako se crveni.

No, da najprije razjasnim sto je to depilacija voskom, iako vjerujem da tu ne treba puno objasnjavati jer do danas se mnogo naucilo o vosku, trakicama, rolerima a u novije vrijeme govori se i o egipatskoj smoli o kojoj cu nesto vise pisati sljedeci put.

Naime, voskom su se koristike zene jos davno u Egiptu, a Grkinje su uspjesno preuzele recepturu. Vosak u osnovisi sadrzi secernu smolu, no do danasnjih dana razradjena je do savrsenstva. pri tome mislim da danas mozemo naci voskove primjenjene za razlicite tipove koze, s raznim dodacima prirodnih boja i mirisa.

Image Hosted by ImageShack.us

Na primjer, cesto cete naici u salonima na voskove zute boje koji sadrze u sebi bananu, ili one zelene koji sadrze u sebi aloa veru, koja je siroko poznata kao najbolja biljka koja umiruje kozu.

Depilacije voskom klasificiramo na tople i hladne. Topla se razlikuje od hladne po tome sto se grije na vecim stupnjevima i nanoseci na kozu brze se stvrdne te se tako tvrda odstranjuje s koze rukom. Danas se ta metoda sve manje koristi jer nije prakticna. Vosak se moze koristiti nekoliko puta procjedujuci kroz sterilne filtere, no nakon dva-tri puta koristenja gubi svoju funkciju i depilacija tretiranog dijela koze se ponavlja vise puta sto iritira kozu.

Depilacija hladnim voskom je razlicita po tome sto se vosak koristi samo jednom. Nanosi se na zeljeni dio tijela, spatulom u smjeru rasta dlake, a odstranjuje perforiranom trakicom u suprotnom smjeru rasta dlake.

Postoji danas, i vrlo je prikladan, isti vosak u patronama, koji se s ugrijanom patronom nanosi na zeljeni dio tijela, i isto kao kod hladne odstranjuje trakicama. Efikasne su patrone jer vosak ne curi nigdje okolo sto je cesta pojava kod hladnog koji se nanosi spatulom.

Image Hosted by ImageShack.us

Pozeljno je prije depilacije ne nanositi nikakvu kremu ni losione na tijelo, zbog bolje ucinkovitosti. Pri zavrsetku depilacije obavezno se na tretirani dio tijela mora nanijeti krema ili losion za umirivanje koze, koja najcesce sadrzi aloa veru.

Dakle, kad idete u kozmeticki salon, obratite paznju na te stvari i nikako nemojte izaci iz salona a da vam kozmeticarka nije nakon depilacije tretirala kozu do kraja.

Cesto sam od klijentica dobivala pitanja kao npr.: Koja je razlika izmedju brijanja i depilacije? Zasto da se ne brijem kad to ne boli?

Razlika izmedju brijanja i depilacije je ta sto brijanjem tretiramo dlaku samo na njenoj povrsini koze, dok vosak odstranjuje dlaku iz njenog korjena. Dakle, dlaci puno vise treba da se obnovi kada je odstranimo iz korjena pa se sam postupak depilacije odgadja na odredjeno vrijeme (individualno od osobe do osobe), dok brijanjem postupak odgadjamo tek na dva do tri dana.

Kod depilacije postedjeni smo onih crvenih pristica, svrbeza, urastanja dlaka. A posebno je pogodna za sve tipove koze. Od one osjetljive koja je najcesce najmanje prekrivena nezeljenim dlacicama, do one koju je potrebno cesce tretirati, kao npr. moju.

Ja sam recimo bila jako dlakava, i dan danas moram depilirati i noge i ruke, no s vremenom su se dlake smanjile i prorijedile,pa recimo imam parcijalnih dijelova na nogama gdje su dlake potpuno nestale. No da bi depilacija s vremenom postala ucinkovita, potrebno se redovito depilirati barem jednom mjesecno. No na zalost, vecina zena se u zimskim danima gdje je tijelo pokriveno odluci malo vise pustiti dlakama slobodu, pa u ljetnim mjesecima se muci muka u salonima.

Zasto imamo te proklete dlake i zasto muce vecinu zena? Dok muskarci, sto su dlakaviji to su nam vise sexi, a mi zene...nedaj boze uci u krevet dlakava di god ;). Taj nas rekli bismo hormonalni poremecaj se mijenjao iz stoljeca u stoljece. Dok jos od davnina potjece taj mit da je zena sexy u krevetu samo ako legne bez dlaka, u to neko staro doba u Europi recimo to nije bio mit. Bilo je doba kad su dlakave zene bile sexy. No na srecu taj mit je iza nas, i svakako je danas ljepse vidjeti njegovanu zenu bez nezeljenih dlacica.

Dakle dame moje, a i muski moji (kojima treba)... nemojte se depilirati samo ljeti zbog kupaceg kostima i plaze, cinite to redovno i zimi i s ljetom ce doci manji problemi. Vjerujte, kazu strucnjaci da su izdepilirane zene (dakako tu se smatra i dovodjenje mujse u red, dakle brasilian), zadovoljnije sexualnim zivotom. Pa ako ne vjerujete, probajte ;).

I za kraj jedan savjet koji nikako nesmijem zaboraviti dati. Kad dodjete u kozmeticki salon, budite slobodne i trazite da vam se ponude voskovi, za vas tip koze (iako noge obicno nisu problem), s nekim prirodnim mirisom i sl.Iako ne nude svi kozmeticki saloni tako siroku ponudu, no nije na odmet pitati, nek se zna da i vi znate ponesto o tome. Dakle, dozvolite sebi da si ritual depilacije ucinite sto bezbolnijim i ugodnijim.

A ja bi mogla o ovoj temi jos nadugo i nasiroko, ali ostaviti cemo nesto i za sljedeci utorak, kada bih vam voljela nesto reci i o danas popularnoj egipatskoj depilaciji i o depilaciji i njezi obrva.

No, posto je danas na redu proteinski dan moram malo i o tome nesto napisati. Posto nam je vecini ovo najdrazi dan, i imamo nekako saroliku lepezu hrane na izboru, ja cu vam danas preporuciti za rucak jedan grcki recept tj. jelo koje je u Americi jako popularno, a nije tesko napraviti kod kuce, i dakako prikladno je za danasnji dan. Pa dragi moji da vam ne bude stalno dosadno s mesom, evo recepta za popularni Gyros.

Potrebno za gyros:
1/2 kg mljevene govedine
1/2 kg mljevene svinjetine
2 komada kruha, starog dan-dva
2 cesnja cesnjaka
2 zlice usitnjenog svjezeg persina
1 zlicica soli
1/4 zlicice kumina
1 jaje (izlupano kao za kajganu)

Za Tzatziki sos je potrebno:
2 mala svjeza krastavca, oguljena i usitnjena
4 dcl obicnog jogurta
2 zlice maslinovog ulja
sok od 1 limuna
4 cesnja cesnjaka, usitnjeno
papar i sol po zelji

Priprema za gyros:
Pomijesajte u zdjeli mljeveno meso i usitnjeni stari kruh. Dodajte sve zacine i dobro promjesajte. Na kraju dodajte jaje i promjesajte dobro sve zajedno. Soli i papra po zelji.
Od pripremljene smjese oblikujte male pljeskavice koje zatim isprzite u tavi na malo ulja ili jos bolje na grilu, 5 min sa svake strane.

Priprema za Tzatziki sos :
U zdjelici pomijesajte jogurt, maslinovo ulje, limunov sok, cesnjak i papar. Prekrite folijom i nek odstoji u frizideru sat vremena.
Nakon sat vremena smjesu izmiksajte mixerom da izgleda kao slag. Krastavce usitnice i osusite , te dodajte u smjesu od jogurta. Posolite i popaprite po zelji.

Servirajte vruce mesne pljeskavice na tople male okrugle pite ili tortilje (ovdje kazu pita breat, isto je kao one lepinje za cevape), na meso dodajte na ploske narezane paradajze, luk i tzatziki sos.

Umjesto mljevenog mesa mozete dodati snicle ali moraju biti rezane kao list papira, onako kao kebab (nadam se da svi znaju sta je to)

Vjerujte, ovo jelo je uzivanje za nepce. Dobar tek!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Moj prijedlog za danasnji dorucak bi bio niskokaloricni vocni jogurt. Mislim da ce dobro doci na ovaj dan i biti osvjezenje za zeludac nakon vocnog, a osobito nakon vodenog dana.

Uzivajte!
Truly yours,
Lorraine

UPDATE

Zaboravila sam napisati jednu jako bitnu stvar sto se tice depilacije, ali i bilo kojeg postupka uklanjanja nezeljenih dlacica. Dakle, na dan kada idete na depilaciju u salon ili to radite kod kuce, whatever, nikako nije pozeljno taj dan izlagati se suncevim zrakama ili solariju. Naime, kozi treba 24 sata da se smiri i regenerira. U protivnom, moze doci do upalnog procesa i svrbeza na tretiranim dijelovima, posebno noge, ruke i sl. Budite pazljivi i imajte to na umu, iako vjerujem da ste u kozmetickom salonu dobili takvu preporuku.

Sta se recepata tice koje nam saljete na mail, molim Vas da budu prilagodjeni danima dijete, npr ako je proteinski dan, onda nema mjesta krumpiru s mesom i sl. Mi same necemo prepravljati recepte jer to onda nije to, vi znate bolje sto nam saljete ;). Pa eto, unaprijed hvala i za to.


Lorraine

Post je objavljen 06.03.2007. u 08:00 sati.