Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dijamantnidvorac

Marketing

Što je Hrvatima, Bosna i Hercegovina?

Ovaj tjedan je tjedan solidarnosti s Hrvatima u BIH. Prije godinu dana, u mom gradu, gostovali su banjalučki biskup Franjo Komarica i vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić. Taj dan sam napisao ovaj tekst i objavio ga na jednom forumu. Na moje veliko čuđenje, vodila se rasprava 10 mjeseci i bilo je 2300 komentara. Nije tome posebno pridonio ovaj tekst, nego pitanje u naslovu: "Što je Hrvatima, Bosna i Hercegovina?"

-Počet ću s humorom. Za vrijeme rata, u Sarajevu, bila je nestašica vode i hrane. I tako dok su ljudi čekali u redu s karnisterima za vodu, bio je jedan čovjek koji je imao zubalo u ruci, makar je imao zdrave zube. Pitali su ga, kako to ,a on je objasnio da je uzeo zubalo od punice ,da ona ne pojede humanitarnu pomoć,dok se on ne vrati.

Jedan mladi župnik je poslan poslije rata u jednu župu, gdje je bila spaljena crkva,gdje je bila tek koja cijela kuća i poneki čovjek. Kad je čuo, gdje ide, pitao je: ”A gdje ću ja spavati?”

-Što Hrvatima znači Bosna i Hercegovina? U BIH je nekada živjelo 90% Hrvata, a sada ih ima 12%. U području oko Banjaluke, prije rata bilo je 200 000 Hrvata, a sada ih ima 12 000! Vratili bi se, ali im ne daju. Vlasti ne žele obnavljati hrvatske kuće i smišljaju razne načine, da se Hrvati ne vrate.

-Kakva je veza između Hrvata u Hrvatskoj i Hrvata iz i u BIH? Velika! Pripadamo istom narodu. U stoljeću sedmom, dio Hrvata je naselio Hrvatsku, a dio Bosnu i Hercegovinu. Imamo iste korijene, iste gene, isti jezik, istu vjeru itd. Mnoge istaknute osobe u Hrvatskoj su rođeni ili porijeklom iz BIH. Ivan Ljubičić je rođen u Banjaluci. Iz nogometne reprezentacije u BIH su rođeni: Zvonimir Boban, Mario Stanić, Zvonimir Soldo, Stjepan Tomas, Vedran Ćorluka itd. Anica Martinović je bila prva pratilja na izboru za miss svijeta za Hrvatsku,a porijeklom je iz BIH. Tarik Filipović i Sandra Bagarić su rođeni u Zenici, Miroslav Blazevic Ćiro u Travniku, a Ivo Gregurević u Orašju. I gradonačelnik Zagreba je iz BIH. Hrvatski književnici Antun Branko Šimić, Ivo Andrić, Silvije Strahimir Kranjčević, Mak Dizdar itd.su rođeni ili živjeli u BIH. Ivan Merz je rođen u Banjaluci, ali je živio i djelovao u Zagrebu, papa Ivan Pavao II. proglasio ga je blazenim. General Blago Zadro, porijeklom iz BIH, junački je branio Vukovar..Svih ovih ljudi, sjetio sam se u samo pet minuta, ima još jako puno, koji su ostavili veliki trag u Hrvatskoj. Ja sam dobio ime po Hrvoju Vukčiću Hrvatiniću, koji je
prvi Hrvoje u povijesti, živio je u BIH.

-BIH, a posebno Hercegovina je veliko tržište za hrvatske proizvode, gdje nasa poduzeća zarađuju velike novce.
-Hrvati iz BiH već stoljećima osvježavaju krv i poboljšavaju demografsku sliku u Hrvatskoj od vremena Turaka do danas. Da njih nema, danas u Hrvatskoj ne bi bilo 4,3 milijuna ljudi, nego možda 3 milijuna ili manje.

-Da se razumijemo, ja ne potječem iz BIH, niti moji preci (koliko je meni poznato), ali smatram da su Hrvati iz Hrvatske i Hrvati iz BIH jednako vrijedni. Nismo mi ni bolji ni lošiji od njih. Grozno je kad ih smatramo građanima drugog reda i kad ih gledamo i pričamo o njima s prezirom i cinizmom. Mi smo povezani s njima, više nego mislimo. Hrvatima u BIH je iznimno teško, jer mnogima nije stalo do njih. U našem je interesu da u BIH, ima što više Hrvata i da imaju što bolja prava. U našem je interesu, da BIH bude što normalnija drzava, a mi tu možemo pomoći. Jer osim nas, samo im Bog može pomoći, drugima nije u interesu.

Post je objavljen 06.03.2007. u 09:02 sati.