Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/in6sorte6diaboli6

Marketing

za nas koji nismo bili na koncertu...!!!

madDosao je i taj dan. Vidjeti u jednoj veceri dva velika banda kao sto su Therion i Grave Digger, uz pratnju svedskih power metalaca Sabaton, privilegija je koja se ne propusta tek tako. Unatoc tomu, ne mogu se oteti dojmu da je po svoj prilici trebalo biti vise ljudi, iako je Boogaloo bio sasvim solidno popunjen. Po ulasku u koncertni prostor, tradicionalno sam prvo krenuo prema standu s merchandiseom. Ponuda je bila zaista sarolika, a ni cijene nisu bile previsoke za dzep rosjecnog hrvatskog fana.

Nedugo potom, iz dvorane se cuju prvi taktovi - na stageu su decki iz Sabatona i pocinju sa svirkom. Na Sabaton sam dosao bez ikakve ideje o njihovom stilu svirke, pomalo i skeptican s obzirom na svoje afinitete u glazbenom polju. Medjutim, vec nakon prve pjesme mojih je sumnji nestalo: dinamicna i intenzivna svirka, dobar zvuk i odlican kontakt s publikom koji su odlikovali njihov nastup bili su odlicna uvertitra za ono sto slijedi. Biti predgrupa ovako velikim i popularnim bandovima nije nimalo lagan zadatak, no njega je Sabaton odlicno odradio - atmosfera je uzavrela do trenutka kad su se decki povukli sa stagea i ustupili mjesto Grave Diggeru.

A zatim slijedi urnebes... Eksplozivno otvaranje s naslovnom pjesmom s njihova posljednjeg albuma 'Liberty Or Death' najavilo je odlicnu svirku radi koje je dobar dio ekipe i dosao na koncert. Nastavivsi s 'The Dark Of The Sun', pocinje odlican show u kojem su nastojali reprenzetativnim pjesmama obuhvatiti sve dijelove svoje osebujne karijere. Iskusna i potkovana ekipa obogatila je svoj nastupa izvrsnim scenskim efektima - bacaci plamena rasporedjeni po stageu ispustali su vatru sukladno ritmu pjesama. Uz to, legendarni Chris Boltendahl i ekipa nisu pokazivali nikakve znakove umora ili gubitka volje za sviranjem, te neprekidnim kretanjem na stageu i izvanrednom interakcijom s fanovima jednostavno nisu dopustali ljudima pred sobom da miruju. Nakon sto su zavrsili svoj nastup s pjesmom 'Rebellion', ekstaticna publika ih zove na bis, na kojem tocku na i svom nastupu stavljaju pjesmama 'The Last Supper' i legendarnog 'Heavy Metal Breakdown'. Slijedni poprilicno duga stanka u kojoj su tehnicari pripremali stage za nastup headlinera veceri - Theriona.

Koliko god stanka bila duga, isplatilo se cekati jer je Therion tradicionalno imao izuzetno dobro postavljen stage. Velika pozadina u gotickom stilu potpuno je bila u skladu s njihovim posljednjim albumom 'Gothic Kabbalah'. Na stageu su bile resetke iza kojih su stajali gostujuci pjevaci, koji su sudjelovali na snimanju 'Gothic Kabbalah': Katarina Lilja, Hannah Holgersson, bivsi bubnjar Dream Evila Snowy Shaw (koji je vecim dijelom koncerta bio lead vokal) i vec ustaljeni Mats Leven iz grupe At Vance, koji je gostovao i na albumima Lemuria i Sirius B. Svoj su nastup zapoceli pjesmom 'Der Mitternachtlöwe', prvom stvari s 'Gothic Kabbalah', da bi odmah nakon nje skocili na album 'Secret Of The Runes' i pjesmu 'Shwarzalbenheim'. Bandu tako osebujnog opusa kakav je Therionov zasigurno nije nimalo lako sloziti setlistu koja bi obuhvatila sve njihove faze, tako da su, ocekivano, izostale stvari s prva cetiri albuma. Djelomicno me iznenadilo to sto nastup nisu bazirali na pjesmama s novog albuma (od 20 pjesama na showu, s 'Gothic Kabbalah' ih je bilo 5), sto im je dalo mogucnost da hitovima s ranijih albuma da uoblice sveobuhvatan show i tako udovolje svim fanovima. Scenski nastup je bio fascinantan: odlicna koreografija, gotovo glumacke uloge koje su imali prateci glazbenici i njihov doprinos u vidu gostovanja na gitarama i bubnjevima, zanimljiv bubnjarski solo u kojem su bubnjaru Petteru Karlssonu pripomogli Mats i Snowy ostavili su dubok dojam cak i na publici koja nije dosla na koncert s primarnom namjerom da cuju Therion. Iako su na sceni vec punih 20 godina, mastermind Theriona Christofer Johnsson je nastup odradio sa srcem i jednako energicno kao da je na pocetku karijere. Mala zamjerka moze se naci u relativno losem zvuku na nekim dijelovima gdje se vokal vrlo slabo cuo u odnosu na ostale instrumente, no taj su problem tehnicari efikasno rijesili tijekom koncerta. Show je trajao poprilicno dugo, no bio je izuzetno zanimljiv, tako da nisam ni primjetio kako je vrijeme proletjelo. Na kraju showa, efektivno zavrsavaju sa 'The Grand Finale (Postludium)' s albuma 'Theli'. Pomalo umorna publika zove ih na bis, za kojeg su sacuvali laganicu 'Lemuria', nastavili s 'Nightside Of Eden' i trijumfalno zavrsili s neizostavnom himnom 'To Mega Therion'. Na samom kraju, ekipa nam je priredila jos jednu poslasticu - tradicionalno se vracaju na drugi bis kojim su razvalili dvoranu fantasticnom obradom Manowarove pjesme 'Thor (The Powerhead)'. Kolektivno se naklonivsi fanovima i vidno zadovoljni nastupom povlace se sa stagea, nakon cega su odvojili dosta vremena za potpise i pricanje s fanovima. Sve u svemu, bio je to svakako koncert za pamcenje, a ovime koristim priliku da preporucim ova tri banda svakome tko nije prisustvovao ovom spektaklu.


Image Hosted by ImageShack.us

Post je objavljen 05.03.2007. u 19:33 sati.