Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/markoandivana4ever2gether

Marketing

A SADA NESTO O COKOLADI "RESPECT" CHOCOLATE :)

NJENO VELICANSTVO COKOLADA
ISTORIJA

Po meksickoj legendi, cokolada, odnosno "xsocotlatl", kako su je Asteci, drevni narod današnjeg Meksika, nazivali, bila je pice bogova u raju, a seme kakao drveta su bogovi darovali ljudima kao poseban blagoslov. Asteci su u znak zahvalnosti svake godine prinosii ljudsku zrtvu, a poslednji obrok zrtvovanog bio je kakao.
1525. Kortez donosi španskom kralju kakao zrna, koja su u španskim manastirima obradjivana u strogoj tajnosti.

1606. Antonio Karleti, Italijanski trgovac, uspeo je da dodje do kakao zrna koje je zajedno sa recepturom tajno preneo u Evropu. Za samo nekoliko godina, "Cokoladna groznica" je zahvatila sve zemlje.

1657. Prva prodavnica cokolade otvorena je u Londonu. Cena je bila takva, da su je sebi mogli priuštiti samo najelitniji slojevi. U isto vreme, španski istoricar beleci: "Niko osim najbogatijih nije sebi mogao da priušti cokoladu. To je, u prenosnom smislu receno, bilo kao da pijete zlatnike". U isto vreme cokolada je bila prepisivana bogatim slojevima kao lek za mnoge bolesti, pa je licni lekar kardinalu Rišeljeu prepisivao svakodnevnu upotrebu cokolade.

1660. Marija Tereza od Austrije, kcer Filipa IV, udaje se za Luja XIV i na francuski dvor dovodi sa sobom posebnog slugu za spremanje cokolade.

1692. Luj XIV uvodi porez na kakao zrno.

1750. Čokolada stiže u Švajcarsku, zahvaljujući italijanskim proizvodjacima cokolade i trgovcima.

1765. U Americi, u mestu Dorcester, drzava Masacusets, pocinje sa radom prva proizvodnja cokolade.

1778. U Austriji je nastala Zaher torta, prvi kolac od cokolade koji i danas nije izgubio na popularnosti.

1780. Dibau je naimenovan za "Cokolatijera" francuske kraljice.

1815. U Holandiji je osnovana fabrika "Van Houten", u kojoj je kasnije prvi put pronadjen nacin za ekstarkciju kakao butera i obradu kakao praha u obliku u kojem se i danas koristi.

1830. U Švajcarskoj cokolada se po prvi put meša sa lešnikom.

1831. U Engleskoj fabrika "Kadberi" (Cadburry) pocinje sa proizvodnjom cokolade.

1847. U Engleskoj se pojavljuje prva cokolada u bloku.

1861. U Italiji Kafarel stvara cuvenu cokoladu "Ganduja", (Gianduia) mešavinu cokolade i nugat mase.

1875. Švajcarac Daniel Peter (partner Nestlea) stvara mlecnu cokoladu.

1911. Otvara se fabrika "Kalebo" (Callebaut) u Belgiji, danas proizvodjac jedne od dve najkvalitetnije svetske marke cokolade.

1995. Ustanovljava se "Salon Cokolade", koji se svakog oktobra odrzava u Parizu.

2002. U Beogradu je pocela sa radom radionica "Cokolada"

.
VRSTE COKOLADE

CRNA COKOLADA - kod nas se cesto naziva "Cokolada za kuvanje". Sadrzi veci procenat kakao zrna od drugih vrsta. Kvalitetna crna cokolada sadrzi min 50% kakao delova. Ostali sastojci su šecer, vanila i soja lecitin. U svetu se smatra najkvalitetnijom vrstom cokolade, upravo zbog visokog sadrzaja kakao delova

MLECNA COKOLADA - sadrzi sve što i crna cokolada, ali i mleko u prahu. Kvalitet se meri procentom kakao delova i vrstom mleka u prahu. Kvalitetne mlecne cokolade sadrze najmanje 31% kakao delova, a mleko u prahu je švajcarsko.

BELA COKOLADA - sadrzi mleko u prahu, kakao buter /ne kakao masu/, šecer, vanilu i soja lecitin. Kvalitetna bela cokolada ima min 26% kakao delova, odnosno kakao butera.

Da li znate?

Kakao drvo
Botanicko ime kakao drveta je Theobroma cacao, što znaci ''hrana bogova''. Drvo u isto vreme daje plodove, cvetove i listove.

Kakao zrno
Osnovne vrste kakao zrna su Forestero, Kriolo i Trinitario. Kriolo je najplemenitije i najstarije zrno. Na zalost, i najredje. Najbolje cokolade se prave od pazljivo odabranih vrsta zrna i njihove mešavine.

Proces proizvodnje
U zavisnosti od zeljene vrste cokolade, pravi se masa

A sve ovo zato sto ja obozavam Cokoladu,i odsad svi "Cokolada" da pisete velikim pocetnim slovom. wink



Post je objavljen 04.03.2007. u 23:19 sati.