Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/watchtower

Marketing

HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD POTVRĐUJE DA JE OVO NAJTOPLIJA ZIMA U HRVATSKOJ OTKAD SE VRŠE MJERENJA

Hrvatska ne pamti ovako toplu zimu: snijega niotkud, temperature su bile prave proljetne, a voćke su procvale već u siječnju. S laičkim opisom vremena ovoga puta slažu se i stručnjaci. Klimatolozi iz Hidrometeorološkog zavoda Hrvatske, iščitavajući netom obrađena mjerenja za prosinac, siječanj i veljaču, potvrđuju da je ova zima u Hrvatskoj bila najtoplija otkad postoje mjerenja.

Globalno zatopljenje
Prosječna temperatura u tri zimska mjeseca u većem je dijelu zemlje bila viša od prosjeka, i to znatno u Splitu je odstupanje bilo više od dva stupnja, dok je u Sisku i Zagrebu bilo i pet stupnjeva više nego uobičajeno. Prema tim podacima, veći se dio zemlje tijekom zime mogao svrstati u kategoriju "ekstremno toplo".

Sada već možemo govoriti o utjecaju fenomena globalnog zatopljenja potvrdila je Marina Mileta-Čikeša iz HMZH-a.
Uzevši u obzir da se u Zagrebu temperatura sustavno mjeri od 1861. godine te da su se najtoplije godine "natiskale" u posljednjih 20-ak, slobodno se može reći da je ova zima bila najtoplija u povijesti.

I dok iznadprosječno toplo vrijeme pogoduje energetici pa je tako ove zime potrošeno 20 posto goriva manje nego inače, nemali broj ljudi zabrinut je da je topla zima poremetila prirodnu ravnotežu. Kako nije bilo niskih temperatura koje bi im smanjile broj, pitaju se hoće li slijediti najezda komaraca i štakora.

Topla zima ne utječe na komarce jer su u to vrijeme u fazi jajašaca te na njih vanjska temperatura ne djeluje kaže bilog i stručnjak za komarce Enrih Merdić.
Da se ne očekuje najezda štakora, potvrđuje i epidemiolog Borislav Aleraj iz Zavoda za javno zdravstvo Hrvatske opovrgava.

Štakori su vezani uz ljude i njihov broj ovisi o deratizaciji kaže B. Aleraj.

>>>I dalje lijepo
Prema dugoročnim prognozama, pred nama je razdoblje sunčanog i toplog vremena. Meteorolozi iz Readinga najavljuju da će u Hrvatskoj proljeće biti toplo s temperaturama višim od prosjeka i pretežno sušno.

::IZ MEDIJA::
Zima kao proljeće - najtoplija u povijesti (Večernji list)

Post je objavljen 02.03.2007. u 16:13 sati.