Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/volimgaigotovo

Marketing

Image Hosted by ImageShack.usAlkohol je najrasprostranjenija i najpristupačnija društvena droga današnjice. On nastaje kad gljivice alkoholnog vrenja prirodnim vrenjem, odnosno fermentacijom prerade šećer, npr. iz grožđa u vino ili ječma u pivo. Osim u vinu i pivu, alkohol nalazimo u žestokim pićima poput rakije, konjaka i viskija, gdje se njegov udio kreće između 3% i 75%.

Alkohol djeluje na ljudski mozak na dva načina. On je anestetik koji umrtvljuje ljudske osjećaje i osjete, te depresant koji usporava djelovanje i reakcije u organizmu. Služi i u medicini kao dezinfekt (uništavač bakterija). Ljudi koji konzumiraju alkohol najčešće ne znaju da on oštećuje jetru, želudac, probavni sistem i mozak. Također je i čest krivac saobraćajnim nesrećama, nasilju, ubistvima i siromaštvu.

Prema statističkim podacima Svjetske zdravstvene organizacije u svakoj godini pet miliona života odnese “tihi ubica”- duhan. Smatra se da bi se ova brojka mogla udvostručiti u slijedećih 25 godina ako se ništa ne poduzme.


Image Hosted by ImageShack.us
Duhan je zeljasta biljka čije se osušeno lišće u organizam unosi pušenjem. Potiče iz Sjeverne Amerike odakle su ga u Evropu donijeli španjolski moreplovci. Prvi pisani dokument o pušenju duhana datira iz 1492. godine iz spisa o Kolumbovim otkrićima Amerike. Po Evropi se počinje širiti nakon 1560. godine kada je francuski ambasador Nicot poslao sjemenke duhana Katarini Mediči. Kasnije je sa Istoka, oko 1840. godine, stigao u svom prerađenom obliku, isjeckan i umotan u tanki papir, koji se popularno naziva cigareta.


Image Hosted by ImageShack.us
Ecstasy (bobe, E, ekseri) se svrstava i u grupu stimulansa i u grupu halucinogena. Njegova glavna supstanca, MDMA (3,4-metilen dioksimetamfetamin), otkrivena je u Njemačkoj 1913. godine, a 1914. patentirala ga je jedna farmaceutska kompanija kao lijek za smanjivanje apetita. Međutim, zbog svojih negativnih učinaka MDMA nikada nije plasiran na tržište. Sredinom 70-tih godina prošlog stoljeća ta supstanca je ponovo postala aktualna i neki terapeuti u SAD koriste MDMA u psihijatrijskom liječenju pri oslobađanju od straha i tjeskoba, te u provođenju bračne terapije. Zbog relativno jeftine proizvodnje MDMA osamdesetih godina prošlog stoljeća postaje dostupan na ulici. Počinje proizvodnja u tajnim laboratorijima i masovna upotreba na američkim univerzitetima. Dokazi o negativnim zdravstvenim učincima, uključujući i oštećenja mozga, doveli su do toga da je 1985. godine MDMA uvršten među zabranjene droge.



Ono što danas obično nazivamo ecstasy ili boba, tableta je težine cca 250 miligrama, no glavne supstance MDMA ima samo oko 50 do 100 miligrama. Ostalo su vezivne tvari i primjese, uključujući: MDE, MDA, MDEA, PMA, amfetamin, kofein i dr. Na tabletama, koje mogu biti različitih boja, utisnuti su raznovrsni znakovi (zec, ptica, srce).

Ecstasy se najčešće zloupotrebljava na partyjima, u kafićima, diskotekama i drugim sličnim mjestima, te se zbog toga ubraja u tzv. klupske droge. U kombinaciji sa alkoholom može proizvesti jako štetno dejstvo po mentalno i duhovno zdravlje korisnika. Hemijska struktura ekstazija slična je ostalim sintetičkim drogama koje izazivaju oštećenja mozga.



Ecstasy često nazivaju i “tabletom ljubavi”, što predstavlja još jednu u nizu laži. S obzirom da je ecstasy halucinogen ono što osoba osjeća i doživljava kada uzme ecstasy nije realno!!! Ecstasy stvara osjećaj lažne sreće!

Image Hosted by ImageShack.us

Metamfetamin (speed, brzina, brzo, kristal) je sintetički stimulant. Njegovo djelovanje na centralni nervni sistem je mnogo jače nego kod amfetamina.



Danas se na ilegalnom tržištu speed pojavljuje najčešće u dvije varijante, kao amfetamin (prah amfetamin sulfata) i metamfetamin (prah metamfetamin klorida). Javlja se u obliku bijelog praha, zapravo najčešće prljavo bijelog, nekada mokrog ili u grudvicama, gorkog okusa. Važno je naglasiti da je speed najprljavija droga na ulici, dileri je miješaju sa svim mogućim što im dođe pod ruku, poput baby pudera, brašna, vitamina C i drugim supstancama. Čistoća praha je 6 do 10%. Kristalići (metamfetamin), slični ledu (ice) izazivaju jaču reakciju i imaju dugotrajno djelovanje (maksimalno i do 30 sati).





Post je objavljen 03.03.2007. u 12:40 sati.