Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/spuz

Marketing

Sastanak Ekv-sekcije

Na sastanku sekcije održanom 01. 03. '07. učenici - članovi sekcije i prof. Ibraković isplanirali su da će tijekom proljeća formirati Mali začinski vrt u povrćarskom praktikumu školskog vrta.


Mali začinski vrt

Kako veliki začinski vrt traži puno njege, a relativno su malobrojne biljke koje uistinu redovito koristimo u kuhinji, mali začinski vrt je savršen višenamjenski vrt.

Iako se tijekom cijele godine može kupiti osušeno začinsko bilje, savršeno sačuvane arome, te svježe ubrano sezonsko začinsko bilje, uzgoj začina u vlastitom biljnom vrtu pruža posebno zadovoljstvo. Da bismo uzgajali odabrano začinsko bilje nije potreban velik prostor, jer većini biljaka ne treba velik prostor za rast. te se dovoljno začinskog bilja može uzgojiti i na malom prostoru. Osim toga, mnoge začinske biljke imaju više upotreba. One nisu samo kuhinjske biljke već istodobno i ljekovite, kozmetičke i aromatične, te se s manjim brojem biljaka može zadovoljiti više interesa. Stoga i mali prostor začinskog biljnog vrta pruža velike mogućnosti kreativnom vrtlaru, a prilikom odlučivanja koje vrste biljaka uzgajati, treba uzeti u obzir koliko često ih upotrebljavamo.

Plan vrta sa začinskim biljem najviše ovisi o raspoloživom prostoru, ali i o vremenu koje smo spremni u njemu provoditi. Kako veliki začinski vrt traži puno njege, a relativno su malobrojne biljke koje uistinu redovito koristimo u kuhinji, mali začinski vrt je savršen višenamjenski vrt. Kao prvo osigurava začine potrebne u kuhinji, nudi odmor i opuštanje, a pažljivo isplaniran čini atraktivnim prostor u kojem se nalazi.


Image Hosted by ImageShack.us



Jedan od još uvijek vrlo popularnih oblika za vrlo malene vrtove sa začinskim biljem je stari kotač od seljačkih kola, položen na pripravljeno tlo i ispunjen različitim začinskim biljem. Isti dizajn može se postići šljunčanim stazicama tj. kamenčićima položenima u zemlju ili u beton.

Ali, zato se izuzetno atraktivni mali začinski biljni vrt, u kojem se može uzgajati mnogo različitih biljaka, može postići spiralnim biljnim vrtom. Za razliku od biljnog vrta oblika kotača,gdje je poželjno da biljke budu ujednačenog rasta, u spiralnom biljnom vrtu mogu se uzgajati biljke različitih visina.



Image Hosted by ImageShack.us




PS. Dobro je…počela je akcija , bit će toga još, ali o tome drugi put…:-)


Post je objavljen 02.03.2007. u 15:07 sati.