Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/koreja

Marketing

Korejska imena

Korejsko ime obično se sastoji od tri sloga. Prvi slog predstavlja obiteljsko ime, tj. prezime, a druga dva osobno ime. Oba imena (prezime i ime) obično se pišu rukopisom hanja (tako se u Koreji naziva kinesko pismo koje koriste), odnosno znakovima od kojih svako ima neko značenje. Zanimljivo, kad se udaje, žena ne mijenja svoje prezime. Isto tako, kršteni Korejanci dobivaju i novo, drugo ime kao Josip, Stjepan, Petar, Veronika, Marija... U cijeloj Koreji (Južnoj i Sjevernoj) koristi se tek oko 250 prezimena. Od njih, tri najraširenija prezimena (Park, Kim, Lee) nosi oko 48% (20 milijuna) Južno-Korejanaca. Vidi sliku da vidiš kako se pišu ta tri prezimena na korejskom. 1. Kim (kim); 2. Lee (i); 3. Park (pak).

Image Hosted by ImageShack.us

što se tiče osobnog imena koje se sastoji od dva sloga, jedan slog obično označava generaciju, a drugi je indviddualan, tako da je vrlo uobičajeno da bratići i rođaci imaju jedan slog imena jednak. Npr. (oprez: bezvezni primjer) sestra se zove Mik-jong, a brat Leek-jong; ili sestra se zove Mik-jong, a brat Mik-lee. Postoji i mogućnost da se dijete nazove bilo kojom riječi iz korejskog jezika koja sadrži dva sloga. Iako je to većim dijelom zabranjeno za djevojke, voli im se dati ime kao Han-eul (što znači Nebo), A-reum (Ljepota), Ki-ppeum (Radost). Netko može, ali rijetko se događa, dobiti i ime od samo jednog ili pak tri sloga. Toliko o tome. Ako ima pitanja...

Bonus: Na stranici GraceLee, redateljica filma koja se zove Grace Lee nikad nije čula za nikoga tko bi se tako zvala živjeći u Missouriju, sve dok nije otišla izvan svog rodnog grada. Odjednom je svatko s kim je razgovarala poznavao još jednu osobu s tim imenom. To ju je potaknulo da napravi film o ljudima koji se zovu Grace Lee. Izgleda zanimljivo. Pogledaj i trailer.

Post je objavljen 02.03.2007. u 14:01 sati.