Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/markoandivana4ever2gether

Marketing

A SADA NESTO O HIP HOPU I O NJEGOVOJ NAJVECOJ LEGENDI(2 Pac),I JOS NEKIMA...

O HIP-HOPu (Iako to svi već znate...)

Hip hop je kulturni pokret koji je započeo među urbanim Afro-Amerikancima,Jamajkancima i Portorikancima u Bronxu,kvartu New Yorka,
tokom ranih 70-ih i otad se proširio po celom svetu.Četiri glavna obelezja, ili "elementa",hip hop kulture su MCanje (rapovanje),DJanje, grafiti, i breakdance.Neki smatraju beatbox petim elementom hip hopa;neki bi dodali politički aktivizam,hip hop modu,hip hop sleng,double dutching (urbana forma preskakanja užeta) ili druge elemente kao važne delove hip hopa.Pojam je otad postao sinonim za hip hop (ili rap pojavu) publici.

Poreklo izraza "hip hop" je nejasno.Pokret koji je kasnije postao poznat kao "hip hop" je navodno počeo sa DJ Kool Hercom,dok se DJu Afrika Bambaataa često pridodaju zasluge izuma termina "hip hop" za opisivanje kulture.Razne mitske etimologije i komplikovana značenja su dodana izrazu i nastavljaju se pojavljivati unutar hip hop zajednice.

Početkom 90-ih hip hop dostiže popularnost rocka,a do 2002.ga daleko prestiže u vidu popularnosti.

Mnogi faktori koji su uticali na rani hip hop su složeni i brojni.Iako se većini može uzeti koren iz Afričke kulture,multikulturalno društvo New York Cityja rezultat je raznim muzickim uticajima koji su pronalazili svoj put do hip hop muzike.


Elementi stila i tehnike rapovanja potiču iz Zapadne Afrike;putujući pevači i pesnici imali su muzicke stilove koji su sadržavali elemente od kojih će se kasnije razviti hip hop muzika.Neke tradicije došle su u Sjedinjene Američke Države,Ujedinjeno Kraljevstvo i Karibe s prevozom afričkih Robova u "Novi Svet".Drugi bitni su govorne sekcije u pesmama soul i funk umetnika kao što su James Brown i Isaac Hayes.

Jedan od mnogih za stvaranje današnje hip hop muzike je jamajkanski stil zvan Dub,koji se uzdigao kao podvrsta Reggaea u 60-ima.U dub muzici su producenti kao što su King Tubby stvarali instrumentalne verzije popularnih reggae pesama za svrhe klubova i zvučnih sastava;otkrili su da plesači bolje reaguju na produžene, izolirane ritmove pesama,često predstavljajući čvrste nastupe udaraljki i snažne bas-linije.

Ubrzo su MC-evi koji su vodili plesove počeli pričati preko instrumentalnih ploča i veštine MCeva poput U-Roya,Dr. Alimontada i Dillingera su im pomogle da dostignu popularnost.Ova se tradicija nastavlja u današnjoj Dancehall glazbi. 1967.,jamajkanski imigranti poput DJ Kool Herca primenili su metode Dub deonica na Funk deonice koje su bile popularne u New Yorku.Prema Davidu Topu,reggae nije bio popularan među hip hop obožavateljima u ranim godinama hip hopa.

U parkovima i društvenim centrima, nadolazeći DJ-eviii svirali su okupljenim grupama mladih željnih čuti stare funk zvukove.Vrlo ubrzo (do 76/77) DJ-evi i plesači odavali su posebnu pažnju teškim,funky instrumental deonicama udaraljki u bilo kojoj ploči s dobrim prekidima bubnjeva. Tu su spadale pesme poput "It's Just Begun" Jimmy Castora, "Scorpio" Dennisa Coffreya i "Dance To The Drummers Beat" Hermana Kellya, kao i peesme Rolling Stonesa i drugih belačkih rock bendova.Jedna od prvih izdanih hip hop pesama bila je "Rapper's Delight" Sugarhill Ganga, koja je uzela sample popularne disco pesme "Good Times" grupe Chic.

Deca koja su plesala na ritmove počeli su se zvati B-Boys,a energetični, akrobatski stil plesa popraćen ritmom nazvao se "breaking". Najpopularniji Bronx DJ-evi poput Kool Herca,Afrika Bambaatae i Grandmaster Flasha počeli su miksovati dva snimka iste pesme da bi ritmovi trajali duže,s brzim cuttingima na miksetama.Bubnjarska deonica od 20 sekundi mogla je biti pretvorena u 5-minutni mix.

Osim eksperimentiranja s tehničkom stranom DJ-anja (kao Cutting i Scratching),Bronx Jocksi su počeli eksperimentisati s elektronskom muzickom grupom iz Europe.Kraftwerkov hit iz 1977. "Trans-Europe Express" bio je miljenik B-Boya zbog vozajuće metalne mešavine kompjuterskih bubanj-deonica i sintisajzera. Dok se sve ovo događalo na vrućim podijumima Bronxa,drugi bitan element hip hop scene pojavljivao se na ulicama

TAKO JE TUPAC GOVORIO...

"Znam da je svima ponekad teško,aliii bitno je da zapamtite jednu stvar-posle mraka uvek svice.
Tako da,koliko god bilo teško,isprsi se,glavu gore...i izdrži!"

"Majka mi je uvek govorila:'ako već ne možeš naći nešto vredno življenja,onda bolje nađi nešto za što vredi umreti"'

"Stvarnost je bezveze.Snovi su pravi.Nikada ne prestajte sanjati tokom života!To vam pravo nitko ne može oduzeti!"

"Ja verujem da sam uvek postupao ispravno,tako da znam da ću završiti u raju.Ipak,samo mi Bog može suditi."


"Ako vidiš da ljudi umiru zbog toga što govoriš,bez obzira na to što posebno ti nisi taj koji ih je ubio,jednako si kriv,jer ih nisi spasio."


blog layouts

blog layouts



2 Pac-ovi albumi:

Loyal to the game

Thug life mix

2pacalypse now

Strictly 4 my N.I.G.G.A.Z

Thug life

Makaveli-the don kuluminati

The 7 days theory

Still I rise

In his own words

Until the end of time

Maximum 2pac

Ready to die

Rap phenonenom II

A decide of silence

Pacs life


Friendster

Friendster



Friendster images

Friendster images




NESTO O 2 Pac-
u
/strong>







Tupac Amaru Shakur
aka Makaveli, don Killuminati


"Only God can judge him"



Jedan od najvecih legendi gangsta rap-a je svakako Tupac Shakur.Njegov zivot je najveca misterija 20tog veka i kako on tvrdi - postao je buntovnik mnogo pre nego sto se i on sam rodio.Njegova majka,bila je trudna sa Tupacom kada je zavrsila u zatvoru,jer se borila protiv belacke vlasti kao clan CRNIH PANTERA,ali mesec i tri dana pre nego sto se 2pac rodio,Afeni Shakur je pustena na slobodu i tada je nestao strah da ce joj oduzeti njenog sina koji je danas,volili ga ili ne,presao u legendu novog smera muzike u kojem je odbacivana crnacka mladost (black male),nalazila svoj spas od ulice tzv. RAP-a & HIP-HOP-a.
2pac-ov zivot bi zainteresovao svakog ko ima i malo istrazivackog duha i volje za razotkrivanje misterija,kao sto je Tupacov zivot.

Rodjen je u New York-u,Brooklyn,a u Baltimoru je pohadjao skolu primenjenih umetnosti sto naravno u tom kraju i nikom od svojih prijatelja nije mogao reci jer bi ga pretukli ili bi ga smatrali slabicem sto bas i nije bilo prikladno u najopasnijem delu grada pa cak i svetu,Brooklynu.

Druzeci se tako pomalo sa svojim opasnim prijateljima (homeboys) i pohadjajuci muzicku skolu gde su ga profesori smatrali velikim talentom,on se nazalost odseljava Oakland,California i prekida skolu koja mu je znacila spas,pa se pocinje druziti kako on kaze sa "pogresnim drustvom".

Jedna stvar koja je takodje vezana za Tupacovu ranu mladost,tacnije kada je imao 12 godina jeste da je glumio u jednoj pozorisnoj predstavi pod nazivom " A Raisin’ in the Sun" sto takodje niko nije znao.

Kada se preselio sa ne bas velikim brojem sati provedenih u skoli pridruzuje se Rap grupi Digital Unerground kao plesac.

Na pocetku sam rekla da je njegov zivot mozda i najveca misterija 20-tog veka. Podsetimo se na njegovu smrt koja jos nije rasvetljena...

Veliki gubitak Tupac Amaru Shakura potresla je celu Hip-Hop naciju i americku filmsku industriju.Slicno ubistvu Martina Luthera Kinga i Malcolm X,vest o Tupacovom ubistvu bila je upecatljiva.Sve se desilo pod veoma sumnjivim okolnostima.Ipak,postoji sumnja da je ova pucnjava deo nerasciscenih racuna sa podzemljem New Yorka.

Tupacova sahrana podsecala je na "X-files"! Nije bilo nikakvih slika i tv zapisa njegovog tela nakon obracuna.A onda je njegovo telo kremirano ??? - Sve u svemu postoji mnogo teorija da 2pac nije mrtav.Ali svi znamo da je on sada legenda HIP HOP scene,iako bi mnogi od nas zeleli da je on ziv ali nazalost igrom slucaja ili necijom drugom igrom nije ...


2pac"changes"

Come on come on
I see no changes wake up in the morning and I ask myself
is life worth living should I blast myself?
I'm tired of bein' poor & even worse I'm black
my stomach hurts so I'm lookin' for a purse to snatch
Cops give a damn about a negro
pull the trigger kill a nigga he's a hero
Give the crack to the kids who the hell cares
one less hungry mouth on the welfare
First ship 'em dope & let 'em deal the brothers
give 'em guns step back watch 'em kill each other
It's time to fight back that's what Huey said
2 shots in the dark now Huey's dead
I got love for my brother but we can never go nowhere
unless we share with each other
We gotta start makin' changes
learn to see me as a brother instead of 2 distant strangers
and that's how it's supposed to be
How can the Devil take a brother if he's close to me?
I'd love to go back to when we played as kids
but things changed, and that's the way it is

[Bridge w/ changing ad libs]
Come on come on
That's just the way it is
Things'll never be the same
That's just the way it is
aww yeah
[Repeat]







Post je objavljen 01.03.2007. u 16:20 sati.