Veselim se današnjem danu ,danu meni najdražem u cijelom ciklusu. Dan proteina dan je kada sam sita više nego drugih dana ,iako nikada ne pojedem ponuđena tri odreska ,kruh i salatu za ručak a nikako utrpati u sebe ne mogu polovinu svega ovog za večeru.
Interesantna je i činjenica da na «proteinski dan» osjećaj sitosti u mom slučaju traje duže nego ostalih dana. No zato postoji i znanstveno objašnjenje- probava proteina primarno počinje u želucu pod utjecajem želučane kiseline , za razliku od ugljikohidrata čija probava počinje već u ustima i traje za proteine životinjskog podrijetla od 3-5 sati
Što su proteini? Molekule prirodnog podrijetla izgrađene od osnovnih spojeva aminokiseline. Naziv protein smislio je kemičar Berzelius (grč. protos = prvi). Naziv je potpuno opravdan jer se postojanje života bez proteina ne može zamisliti. Proteini su prirodni polimeri (makromolekule).Gotovo svi proteini izgrađeni su 22 različitih aminokiselina. Aminokiseline se međusobno povezuju različitim redoslijedom u lance i tako tvore stotine tisuća različitih proteina. U ljudskom organizmu oni su ključni «građevni» elementi svih stanica (uključujući mišiće, kosti, nokte, kožu, enzime, hormone...). Većinu tih aminokiselina tijelo ne može samo proizvesti niti zamijeniti, već se moraju unijeti svakodnevnom prehranom preko: mliječnih proizvoda, jaja, mesa i ribe, te oraha, graška i mahunarki.
Kakva je veza između unosa proteina u organizam i fizičke aktivnosti? Velika, opće je poznato da se bodybilderi koriste različitim kemijskim pripravcima kako bi u organizam unijeli veliku količinu proteina i time «napumpali « mišiće, što nikako ne odobravam. Prirodan unos proteina za nas rekreativce biti će sasvim dovoljan za postizanje ravnoteže u organizmu. Da se prilikom reducirane prehrane, odnosno prehrane u kojima se dnevno razdvajaju namirnice po sastavu ne desi «propadanje « mišićnog tkiva, neophodno je u organizam unijeti dovoljnu količinu proteina.
Nemojmo se zavaravati da je proteinski dan jedini dan u kojem unosimo bjelančevine, zapravo svaki dan u našem načinu prehrane dobiva se određena količina tako važnih bjelančevina ,jučerašnji voćni dan nudio nam je bjelančevine iz orašastih plodova, sva ostala tri dana gljiva koja je također izvor bjelančevina biljnog porijekla neutralna je namirnica i možemo je konzumirati ,mahunarke koje se preporučaju «škrobnog dana» također su izvor proteina.
Sada kada smo mišiće «nahranili» proteinima vrijeme je akciju.
I ovaj puta nekoliko savjeta za provođenje tjelovježbe .Ispričnice ne uvažavamo ni u kojem slučaju jer bez vježbanja krajnji cilj postati fit i dalje će biti neostvaren san.
Za članice "bolje kondicije"predlažem « pokretanje i skakutanje « aerobnim treningom –step aerobic.
Nikako ga ne preporučam članovima i članicama koji imaju problema sa koljenima ili nožnim zglobovima budući da je pri provođenju vježbi ,veliko opterećenje upravo na njima.
Za stepanje ukoliko se ne odlučite za odlazak u fittnes studio potrebna vam je prije svega :
1.dobra volja
2.prevrnuta stara ladica ili spretne ruke za izradu klupčice
3.dvije vodom napunjene plastične boce (naravno dobro zatvorene koristit će vam kao lagano opterećenje za vježbe ruku i prsnih mišića umjesto «bučica»)
4. glazba brzog ritma
Važno je da klupčica bude fiksna na podu kako se prilikom vježbanja ne pokliznete.
I nije vic ,upravo je ovakav način vježbe trening koji radim kod kuće u kombinaciji s vožnjom sobnog bicikla i vježbama snage .
Stepanje nije teško ne zamarajte se isprva zahtjevnim koreografijama već petnaestak minuta ponavljajte osnovne korake ,
Video step aerobicsa biti će izvrsno zagrijavanje za
vježbe za trbušne mišiće
učine li vam se ove vježbe prenapornim pokušajte za početak ne što kraće i manjeg intenziteta
Nakon vježbi zasigurno ćet i ogladniti ,danas vam preporučam :
Ražnjiće s povrćem
Pileći ili pureći file izrežite na kockice ,posolite i nanižite na "štapić" naizmjenice komadić mesa ,povrća i tako do kraja .Od povrća preporučam tikvice,svježu papriku i rajčicu.Uz ručak servirajte proljetnu salatu od matovilca ,rotkvica i mladog luka.
ili
Patliđanove lađice
prepolovite patliđan i izdubite nožem sredinu ,glavicu luka nasjeckajte sitno i izdinstajte ,
mljeveno mješano meso (u našem slučaju mljevene odreske)dodajte dinstati luku i nakon 10 minuta u već lagano prodinstano meso ,dodajte i "sredinu"patliđana koju ste narezali na kockice.
začinite paprom ,solju ,češnjem češnjaka i dvije žlice tekuće rajčice.
ranije izdubljeni patliđan napunite gornjom smjesom na vrh koje ćete staviti kolutiće svježe rajčice ,pecite u pećnici uz dodatak 2 dcl povrtnog temeljca.
članovima obitelji ili onima koji nisu na dijeti ispod kolutića rajčica možete dodati i krišku sira (gauda ,podravec ,dimsi isl)
Dobar tek! Uživajte u svakom zalogaju .
Ne odustajte i neposustajte ,zajedno ćemo postati fit angie
U p d a t e
Upravo mi je na ša draga wanda skrenula pozornost na članak objavljen na netu hr. koji uspoređuje potrošnju i unos kalorija žena 1953 . i 2001.godine ,interesantno vjerujte. Net .hr
Ispada da su za naše kile "krivci"između ostalog,veliki trgovinski centri,periilice za rublje i posuđe isl.
Kako kile lagano ali sigurno nestaju predlažem vam da danas izmjerite BMI(indeks tjelesne mase) koji će vam jasno dati do znanja poznatu činjenicu da je svaka žrtva koji provodimo hraneći se pažljivo i smišljeno osim postizanja vitke linije i čin kojim čuvamo naše zdravlje kalkulator indeksa tjelesne mase
Tijekom današnjeg dana primili smo i mail naše članice roxy6 sa izvrsnim prijedlogom za sutrašnji škrobni dan:
Kapulu nasjeckati, preprľiti na žličici ulja (može i na vodi). Papriku i mrkvu nasjeckati na kockice i dodati kapuli. Sve dinstati dok ne omekša.Posoliti , popapriti i pomiješti sa ocijeđenim grahom. Tom mješavinom napuniti očišćene paprike. Paprike polegnuti i vatrostalnu zdjelu, okolo staviti ostatak nadjeva i peći oko 45 minuta na 250 stupnjeva. Uz to poslužiti i sezonsku salatu.
Za ručak pojedite 3, a za večeru dvije paprike. Dobar tek!