Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dijamantnidvorac

Marketing

Dvanaest potreba za ljubavi

Ovo što ću napisati su misli američkog psihologa dr. Johna Graya. Tvrdi da se muškarci i žene razlikuju po načinu primanja i davanja ljubavi i po tome koje oblike ljubavi najviše trebaju. Žena lako daje ono što treba i pritom može zaboraviti da muškarac treba nešto drugo. Muškarci su skloni usredotočiti se na svoje potrebe, gubeći iz vida da ona vrsta ljubavi koja njima treba, ne odgovara uvijek ženi.

Da bi se muškarac osjećao sretno i voljeno, treba od žene :

POVJERENJE (da mu žena vjeruje),
PRIHVAĆANJE (da ga žena prihvati takvog kakav je),
UVAŽAVANJE (da žena primijeti, kada učini nešto dobro),
DIVLJENJE (da ga žena pohvali),
ODOBRAVANJE (da žena bude na njegovoj strani),
OHRABRIVANJE (da ga žena ohrabruje)

Da bi se žena osjećala sretna i voljena, treba od muškarca :

BRIŽNOST (da je muškarac pita kako je, da pokazuje pažnju i da mu je stalo do nje),
RAZUMIJEVANJE (da muškarac pokuša razumijeti nju i njene postupke),
POŠTOVANJE (da joj muškarac pokazuje poštovanje svojim ponašanjem),
ODANOST (da joj muškarac bude vjeran),
POTVRĐIVANJE (da joj muškarac potvrdi utemeljenost njenih osjećaja i da joj podršku),
PONOVNO UVJERAVANJE (da joj muškarac često pokaže da je voli)


Muškarac se najviše osjeća voljenim, kad se njegovi postupci priznaju i uvažavaju. To prihvaćanje omogućuje mu, da doživi punoću voljenosti te za uzvrat i sam više voli. Žene to intuitivno ne shvaćaju, jer su njihovi osjećaji izravno povezani s centrima za govor u mozgu. Žena se osjeća voljeno u skladu s načinom na koji se s njom postupa. Kad osjeća da je slušaju i razumiju, osjeća se voljenom. Kad se njezine potrebe priznaju i dobivaju potporu, također se osjeća voljenom. Žene pogrešno daju onu vrstu ljubavi ispunjene potpore kakvu same žele. Kad je muškarac nesretan, one misle da će iskazati ljubav pokušavajući ga navesti na razgovor. Žene ne shvaćaju da je najbolja stvar koju mogu učiniti u tom trenutku, prihvatiti ga takvog i ostaviti ga na miru. Muškarci i žene se bitno razlikuju po tome. Kada je žena nesretna i ima probleme, želi o tome pričati s drugima, želi da je drugi saslušaju i daju joj potporu. Kada muškarac ima probleme, povlači se na osamu, želi u miru razmišljati, ne želi da ga tko smeta, nema potrebu o tome razgovarati, nego želi u miru pronaći rješenje i kada pronađe rješenje, osjeća se odmah bolje i više nije nesretan. Ako ne može sam riješiti nešto, tek će onda pitati druge za savjet.

Kada žena želi razgovarati s muškarcem o svojim problemima i povjeriti mu se, tada većina muškaraca radi grešku. Muškarac najčešće nastoji naći rješenje za ženin problem, a to nije potrebno, jer žena to ni ne traži. Ono što muškarac treba učiniti, kada mu žena priča o svojim problemima je šutjeti i saslušati što mu žena govori, pustiti ženu da priča i pokazati razumijevanje te joj dati podršku.

Kada žena vidi da muškarac ima probleme, uporno ga želi natjerati, da joj priča o tome, što je pogrešno. Najbolje što može učiniti je ostaviti ga na miru i dopustiti mu, da u miru sam razmišlja o tome. On će razmišljati, naći rješenje i više neće biti nesretan. Muškarac je željan razgovora sa ženom, kada je prije toga raščistio neke stvari u samoći.

Post je objavljen 28.02.2007. u 23:48 sati.