Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/in6sorte6diaboli6

Marketing




Lijevo na desno:Galder, Silenoz, Shagrath, Vortex, Mustis, Nick.
Dimmu Borgir je melodični black metal bend iz Norveške . Shagrath, Silenoz i Tjodalv osnovali su bend 1993 . Malo poslije pridružili su im se Brynjard Tristan na bass , i Stian Aarstad za keyboardom . Dimmu Borgir je rođen . Oni su bend čiji se uspijeh može mjeriti sa bendovima kao što us Kreator i Cradle of Filth . Mogu bez sumlje reći da je Dimmu Borgir najbolji black metal bend na svijetu . Eru koju su započeli Mayhem , Dark Throne , Emperor nastavljena je u neviđenom obliku black metala .Duhovne keyboard melodije , agresivne gitare , destruktivni bubnjevi , beast vokali i dah melodičnih vokala karekteriziraju njihov zvuk .

Dimmuborgir je inače veliko polje neobično formiranih lava polja na Islandu koje se sastoji od raznih oblika kamenja i špilja . Dimmu= tmuran/mračan, Borgir=dvorac/tvrđava .

Inspiraciju dobivaju iz black metala 80ih i heavy metala kao i nekih klasičnih skladatelja kao Wagnera i Dvoržaka . Svoju karijeru su počeli sa albumom "Into the Eternity of Darkness" ("Inn I Evighetens Morke") koji je bio rasprodan unutar par tjedana što ih je odmah na početku karijere učinilo uspješnim bendom . Oni su jako dugo djelovali u black metal sceni ali su priznanje dobili tek sa "For All Tid" .

1996. oni su izdali jedan od najvažnijih albuma u povijesti black metala "Stormblĺst" . To im je zadnji album napisan na Norveškom jeziku . Razlog tome je bio što većina publike nije razumila textove a oni su željeli koristiti popularniji jezik da prenose svoju muziku . Zanimljivo je da mnogi ostali black metal muzičari ne priznavaju nijedan njihov album poslije Stormblasta , čemu je najviše razlog njihova postupna komercijaliziranost . Jer je prema njima rečeno da Black Metal mora ostat primitivan kakav je bio od početka , jer šta znaš za par godina možda ubace i DJ-a :) .Lagao bi kad bi rekao da Dimmu Borgir nije komercijalni black metal , al zar oni unatoč tome nisu jedni od najboljih ? Zanimljiva je činjenica da je 60% njihovih pjesama prvo nastanu na keyboardu .

1997. objavili su svoje "Enthrone Darkness Triumphant" koje je prodan u preko 150,000+ primjeraka .Sa tim uspjehom se ne može mjeriti čak ni C.o.F. Mnogi uspoređuju ta dva benda govoreći da su gotovo isti , iako među njima nema neke sličnosti .Činjenica je da su sa svojoj melodičnom , ali ipak agresivnim pristupom black metalu omogućili široj publici pristup ovoj muzici . Nakon snimanja Enthrona u bend je ušao Astennu , sada full-time member , koji je zamijenio Shagratha na gitari tako da se on može totalno koncetrirati na vokale . Tijekom Enthrone toura Tjodlav je napustio bend za par mjeseci da bude sa svojom obitelji i novoređenim djetetom , njegova zamjena je bio Aggressor . Stian Aarstad je u isto vrijeme bio otpušten od benda a zamjenila ga je Kimberley Goss koja je radila sa Therion, Ancient i trenutno Sinergy. Ali nakon malo vremena otišla je a zamjenio ju je Mustis , mladi keyborder koji je poznavatelj Shagratha . Mustisu je bio ovo njegov prvi bend ali je unatoč tome imao veliki utjecaj na bend , posebno na Spiritual Black Dimension gdje on dolazi najviše do izražaja .

1998. je došao MCD "Godless Savage Garden" , album koji se sastojao od 2 nove pjesme , 2 ponovna izdanja i 3 live pjesme , ali inače je čitav album bio poklon dok su fanovi ćekali Spiritual Black Dimension . On je bio tako dobro ocijenjen da je bio nominiran za "Spellemannsprisen" , vrsta Norveškog Grammya . Tu su oni nastupali uživo sa Grotesquery Concealed pjesmom .

1999 je Spiritual album izašao i potvrdio je da su Dimmu Borgir stvarni kraljevi tamnog prijestolja . Poslije toga Nagash je odlučio da napusti bend a zamjenio ga je Simen Hestnaes , poznatiji kao Vortex iz Borknagara dajući Dimmu Borgiru još jedan vokal , ali ovaj put čist .

Tijekom ranih faza 1999 turneje , odmah poslije nastupa u New Jerseyu i Montrealu , Tjodalv je odlučio napustiti bend radi muzičkih i osobnih razloga . Navodno je otišao radi obitelji koje nije ni viđao radi intezinteta turneja .Tjodlav sada svira lupeta po bubnjevima u Susperiji . Njegovu zamjenu nisu dugo tražili , bio je to Nick Barker , bivši Cradle of Filth drummer . Daljnje promjene su se desile tijekom ranih priprema za novi album kad je bend otpustio gitarista Astennu zbog osobnih razloga . Asstenu je zamjenio Galdren , jako poznati black metalac , član Old Man's Child-a . Sa tim promjenama oni su u švedskom Fredman Studiu (At The Gates, In Flames, Dark Tranquillity) na jesen 2000 počeli snimati svoj dugo očekivani novi album , Puritanical Euphoric Misanthropia . Nanovo su stvorili izvanredno djelo agresivne muzike i nevjerovatno mračne atmosfere . U toj fazi su bili na vrhuncu pisanja pjesama .

Kao dodatni bonus snimili su par pjesama sa Gothenburg simfonijskim orkestrom koji se dobro uklopio u njihov stil muzike . Puritanical Euphoric Misanthropia nije samo još jedan album Dimmu Borgira , već on predstavlja black metal sa jedne strane koje još nitko nije vidio sa svojim tamnim emocijama i kreativnošću što dokazuje da Dimmu Borgir nije samo još jedna metal grupa koja svoj uspijeh zasniva na kopiranju drugih bendova .

i novi album u 2007...
Image Hosted by ImageShack.us





Post je objavljen 28.02.2007. u 22:47 sati.