Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/funeralonmoonlight

Marketing

Cradle of filth....

Cradle of Filth je formiran godine 1991. u Suffolku (Engleska). Čovjek koji je došao na ideju da osnuje jedan black metal bend po uzoru na skandinavske black metal legende Mayhem i Emperor i mozak Cradle Of Filth-a je Daniel Lloyd Davey, metal svijetu poznatiji kao Dani Filth. Kad je završio s obrazovanjem 1991. odlučio je osnovati bend COF i tadasnja postava izgledala je ovako: Dani Filth (vokal), John Richard (bas gitara), Paul Ryan (gitara), Darren (bubnjevi) i Benjamin Ryan (klavijature).
Image Hosted by ImageShack.us1992. oni su snimili "Invoking The Unclean" - nečist demo sa slabim uspjehom. Za COF su karakteristične česte izmjene postave, a od ove prvobitne "demo" postave pa do danas jedino je Dani bio čitavo vrijeme u bendu. Na drugoj demo snimci "Orgiastic Pleasure" iz 1993. drugu gitaru je svirao Robin Eaglestone (Robin Graves), a ovaj demo za razliku od prvog ima mnogo bolji uspjeh. Robin je ubrzo napustio bend, ali se isto tako i vratio, ali ovaj put kao basist nakon što je John Richard napustio bend. Kao drugi gitarist došao je Paul Allender. U ovoj postavi snimaju i treći demo "Total Fucking Darkness" koji je kako i sam Dani kaže jedini vazan.
Image Hosted by ImageShack.us
1994. COF potpisuju ugovor s nezavisnom izdavačkom kućom Cacaphonus Records za koju izdaju i prvi album "The Principle Of Evil Made Flesh". Prije snimanja albuma bend je napustio Darren, a za bubnjevima ga je zamjenio Nicholas Barker. Ovaj album je odmah prodan u 32.000 primjeraka što predstavlja veliki uspjeh za prvi album jednog black metal benda. Do ovog albuma, Dani je uglavnom "koristio" vokale death metal tipa, dok su na "The Principle Of Evil Made Flesh" uvedeni Danijevi visoki vokali, demonski piskavi. Za razliku od mnogih drugih black metal bendova, COF su bili i ostali nešto posebno sa svojim jedinstvenim mješanjem standardnog skandinavskog blacka i dosta elemenata gotike. Na stageu su koristili crno-bijeli make-up, tzv "corpse-paint" i redovito se polijevali krvlju. Glavne značajke njihove glazbe su tekstovi koji sadrže elemente sotonizma, vampirizma, morbidne erotičnosti i naravno gotike, kao i apokaliptične gitare i vokali. 1995 bend napustaju braca Ryan (Ben i Paul) i osnivaju svoj bend Blood Devine. Zamjenili su ih Damien Gregori za klavijaturama i Stuart Anstis za gitarom. Također, imali su problema sa izdavačem, Cacophonus-om. Očigledno nisu dobili ni pare od "The Principle Of Evil Made Flesh" albuma.

1996. izdaju mini CD/album "Vempire Or Dark Faerytales In Phallustein". Po prvi se put na njihovim albumima pojavljuje Sarah Jezebel Deva kao ženski back vokal, a od ovoga albuma će ih stalno pratiti iako nije stalni član benda. Jared Dementer je doveden kao session gitarist za snimanje albuma.

Još iste godine potpisuju ugovor s "Music For Nations" i u studenom 1996. g. izdaju svoj prvi pravi monumentalni album "Dusk And Her Embrace", inače drugi službeni album benda (ili treći ako ćete smatrati Vempire pravim oficijalnim albumom kao što većina i smatra) sa Gianom Piresom kao permanentnim gitaristom. Viktorijanski romantizam i srednjevjekovni utjecaji su bili očiti na ovom odličnom (i po meni njihovom najboljem) albumu. Na ovom albumu gostovao je i legendarni Cronos iz Venoma kao gost vokal (pjesma Haunted Shores). COF su izdali 3 verzije albuma, uključujući "Coffin" izdanje (kutija u obliku kovčega) koja je sadržavala obradu Slayerove pjesme "Hell Awaits". 1997. ih napušta klavijaturista Damien, a kao novi na toj poziciji došao je Les "Lecter" Smith (ex. Anathema i Ship of Fools). Također su te godine održali dva najveća koncerta i to na Dynamo festivalu i Milwaukee Music festivalu (oba u SAD-u).
Image Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.us1998. izlazi njihov slijedeći album "Cruelty And The Beast". Također su izdali ograničeno, Gravestone izdanje albuma u obliku keltskog križa, koji je bio zabranjen u nekim zemljama (npr. Francuskoj) zbog krvavih slika u CD bookletu. Postoje i druga izdanja "Cruelty and the beast" albuma (Japanska verzija, Sa ograničenim bonus CD-om) koji su sadržavali bonus pjesme - obrade i remixe. Održana je jako dobra, duga i uspješna turneja, a broj fanova je rapidno rastao. Bili su čak uhapšeni i u Vatikanu zbog svojih slavnih kontraverznih majica. Na ovom albumu se pojavljivala i glumica Ingrid Pitt u pjesmi "Bathory Aria" i to kao ženski vokal, uz naravno i Sarah i još jedan ženski back vokal Danielle Cottington.

Dugogodišnji bubnjar Nicholas ih napušta 1999. i odlazi u Dimmu Borgir. Sve je počelo kad je Nicholas postao nezadovoljan sa mix-om bubnjeva na "Cruelty And the Beast"-u. On je privremeno bio zamjenjen sa Wesom Sarginsonom (ex. The Bloody Devine, Extreme Noise Terror i December Moon), koji je bio bubnjar u Cradle Of Filthu u ranijim danima. Ali, za vrijeme snimanja "From The Cradle To Enslave" spota, Dave Hirscheimer (ex. Infestation) je ubačen u postavku kao "permanentan" bubnjar. To nije dugo trajalo i Dave je ubrzo bio zamjenjen sa Adrianom Erlandssonom (ex. At the gates, The Haunted). Ove godine izdaju i jedan EP i to "From The Cradle To Enslave" EP za koji su snimili i njihov prvi spot "From The Cradle To Enslave" koji je nešto najkrvoločnije, najbizarnije i najmorbidnije što je svijet do tada imao priliku vidjeti. Izlazi i krvoločni video "PanDaemonAeon" koji sadrži Cradle of Filth-ov prvi spot "From The Cradle To Ensalve". Režisiran od strane Alexa Chandona (Perverilla, Bad Karma, Cradle of Fear), FTCTE je jedan od najkrvavijih spotova ikad izdatih - sadrži više krvi nego Hellraiser filmovi.

2000. Lector napušta bend, a dolazi Martin Powell iz My Dying Bride na mjesto klavijaturiste. Također se i Paul Allender vraća na mjesto gitariste i postava izgleda ovako: Dani (vokali), Gian Pires (gitara), Paul (gitara), Robin (bas), Adrian (bubnjevi) i Martin (klavijature). U toj postavi snimaju najuspješniji album do danas: "Midian", koji predstavlja pravo remek-djelo COF-a, a i metal glazbe uopće. Legendarni Doug Bradley, poznatiji kao Pinhead iz filmova Hellraiser, je jedan od gostiju (sve što je rečeno običnim dubokim i jasnim riječima govori on). Ovaj album je zaista nešto nevjerojatno dobro, a COF već duže vremena glasi kao jedan od najboljih black metal bendova u svijetu.

Na tržištu se pojavio i film Cradle Of Fear, jedan krvoločni underground horor. Glavnu ulogu vampira igra, naravno pogađate, majstor strave i mraka Dani Filth. 2001. izdaju "Bitter Suites To Succubi", ovaj put ne za "Music For Nations", nego za svoju izdavačku kuću "Abracadaver". Nakon ovoga albuma dugogodišnji basist Robin Graves napušta bend iz nekih svojih osobnih razloga. Kao zamjena je doveden Dave Pybus iz Anatheme.

2002. izdaju i službenu "best of" kompilaciju "Lovecraft & Witch Hearts" na dva diska, gdje se praktički nalazi sve najbolje što su do tada snimili.

Danas Cradle Of Filth važe za jedan od najboljih metal bendova. Ne predstavljaju klasični black metal, već su s originalnim mješanjem gotike i blacka uspjeli izgraditi svoj vlastiti prepoznatljivi zvuk. Svakako su jedan od najkontroverznijih bendova današnjice, nikada se ne zna što bi se moglo točno očekivati od njih. Ali jedno je sigurno, to će uvijek biti nevjerojatno dobra metal glazba. Imaju i vjerovatno najsloženije, najbolje i najzanimljivije tekstove koje neljudskim vokalom izvodi mozak ovog benda, Dani Filth.

Post je objavljen 28.02.2007. u 18:44 sati.