Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/malenicavecernji

Marketing

Međunarodni sud (ne)pravde

Pravni savjetnik Republike Hrvatske dr. Ivan Šimonović ,inače iskusni diplomat i bivši zamjenik ministra vanjskih poslova, uvjerenja je kako Hrvatska treba odustati od tužbe koju pred s Međunarodnim sudom pravde vodi protiv Srbije. On je to izjavio nakon što je isti sud, prije tri dana, presudio da Srbija nije kriva za genocid počinjen u BiH. Štoviše, dr. Šimonović naglašava kako Hrvatska najvažnije ciljeve može ostvariti izvansudskom nagodbom. Čak ide i korak dalje tvrdeći da budu li za Gotovinu tražili dokaze, kao za Srbiju, bit će nemoguće dokazati zločinački pothvat.
Političari u Hravtskoj i Bosni i Hercegovini ovu su odluku Međunarodnoga suda pravde uglavom ocijenili sramotnom. To je bilo i za očekivati. Slično su intonirani tekstovi u uglednim novinama diljem svijeta. I dok se u Srbiji doživjeli olakšanje građani Sarajeva ogorčeno su prosvjedovali. Svi fakulteti Sveučilišta u Sarajevu za petak su najavili prekid nastave zbog ovakve presude-koju smatraju nepravednom.
Činjenica je da ono što se dogodilo u Srebrenici i Prijedoru nije ništa drugo nego genocid i međunarodni sud pravde makar je to potvrdio. No to je slaba utjeha za one koji su izgubili članove svoje obitelji samo zato jer su bili Muslimani i muškarci.To je najgori zločin počinjen nad nekom etničkom skupinom nakon Drugog svjetskog rata. No sudeći prema odluci Međunarodnoga suda pravde Srbija ,koja je bila duhovni inspirator i provoditelj ratova na prostoru bivše Jugoslavije, neće za to biti odgovorna. To je nepravda i cinizam i na neki način rodbina ubijenih ima puno pravo biti ogorčena.
Međutim, Hrvatska je svoju tužbu protiv Srbije podnijela tek 1999. godine dakle, šest godina nakon Bosne i Hercegovine. Također sud se u ovom slučaju tek treba proglasiti nadležnim i pravi savjetnik RH pokušava svoj posao obaviti što bolje. Naravno, Vlada Republike Hrvatske odlučuje o sudbini hrvatske tužbe protiv Srbije. Pa čak i uz činjenicu da ovako intonirana presuda u slučaju tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije neće se previše odraziti na suđenje srpskim i hrvatskim građanima optuženim pred Međunarodnim laznenim sudom u Jugoslaviji. Naime Međunarodni sud pravde postavio je visoke zahtjeve za dokazivanje odgovornosti država onda bi se to moglo reflektirati na povišavanje zahtjeva za dokazivanje zajedničkog zločinačkog pothvata pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju. Pitanje je samo hoće li Hravtska to znati iskoristiti.

Post je objavljen 28.02.2007. u 14:48 sati.