Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigoljub

Marketing

NOVO: Mark Kurlansky - '1968. - godina koja je uzdrmala svijet' (Naklada Ljevak, 2007.)


U izdanju Naklade LJEVAK upravo je izišla knjiga '1968. - godina koja je uzdrmala svijet'autora Marka Kurlanskog. :

Riječ izdavača


Radi se o knjizi od 500 stranica u kojoj su detaljno opisani svi događaji koji su tu godinu učinili nezaboravnom - Ameriku, Europu, pa tako i samu Hrvatsku potresala su buntovništva motivirana osjećajem nade kako se postojeće stanje može i mora promijeniti: počevši sa studentskim pobunama, pa sve do ratova. U svemu tome ogleda se i razvoj medija te njihov utjecaj na pojedince i društva. Kurlansky pokazuje kako je 1968. godina zahvaljujući pojavi televizijskih prijenosa uživo postala prvom "globalizacijskom" godinom. Ta prijelomna godina umnogome je oblikovala svijet u kojemu danas živimo.

Po nekima, to je bila godina seksa, droge i rock'n'rolla.
No ujedno je bila i godina atentata na Martina Luthera Kinga, ml. i Bobbyja Kennedyja, praškog proljeća, antiratnog pokreta i ofenzive Tet u sklopu rata u Vijetnamu, Black Powera, generacijskog jaza, avangardnog kazališta, uzleta ženskog pokreta, te početka kraja Sovjetskog Saveza. Od New Yorka, Miamija i Chicaga preko Pariza, Praga, Rima, Berlina i Varšave do Tokija i Ciudad de Méxica, spontani ustanci istovremeno su se javljali širom svijeta.

Bilo da govori o mladosti i glazbi, politici i ratu, gospodarstvu i medijima, Kurlansky u knjizi pokazuje kako nas je tih dvanaest uzbudljivih i hirovitih mjeseci trajno promijenilo.




Post je objavljen 01.03.2007. u 07:46 sati.