Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bolji

Marketing

INVESTIRATI SE MOŽE NA VIŠE NAČINA, A ON OVISI O RIZIKU KOJI SMO SPREMNI PRIHVATITI

U ŠTO INVESTIRATI KAO POJEDINAC ILI TVRTKA?

Evo jednog posta o dilemama u što investirati. Hvala Denisu koji mi je pomogao u pisanju o ovim razmišljanjima, ima on dosta iskustva.
Image Hosted by ImageShack.us
Ulaganje u dionice je jedini pravi oblik investiranja. Sve ostalo su derivati novca, koji iz ruku investitora “nahrane puno usta”.

Da bismo investirali, bilo kao pojedinac ili tvrtka, moramo imati slobodni kapital. Investirati se može na više načina, a on ovisi o riziku koji smo spremni prihvatiti. Ulaganja kod kojih je očekivana dobit veća uvijek su rizičnija od onih kod kojih se očekuje manja dobit.
Ulaganje u vlastiti poduzetnički pothvat potencijalno donosi najveću dobit jer ne ovisimo o drugima, odnosno investiramo u svoja znanja i sposobnost upravljanja kapitalom. No na početku ulaganja ne možemo znati koliko će "naš put biti trnovit" te je samim tim i rizik najveći.
Image Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.us
Želimo li mirno spavati a pritom ipak ne držati novac "u čarapi" ostaju nam na raspolaganju sigurna ulaganja s nižim prinosima, mada danas ništa nema stopostotnu sigurnost, uključujući i "čarapu".
Depoziti u bankama najsigurniji su oblik ulaganja sa najmanjom dobiti. Na njih nećemo trošiti riječi jer sve znamo. Kamate također možemo dobiti ulaganjem u obveznice, koje je uz bok depozitima i za nijansu većim prinosima i rizicima.
Image Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.us
Želimo li još povećati prinos investicije, a pri tome imati sigurno ulaganje, odlučit ćemo se za otvorene investicijske fondove. Takvih fondova u Hrvatskoj ima pedesetak i dijele se po načinu ulaganja na novčane, obvezničke, dioničke i mješovite. Razumljivo je da novčani fondovi nose manji prinos od dioničkih, ali pri tom imaju i manji rizik ulaganja. Budući da je kod fondova velika disperzija ulaganja, čak i dionički fondovi smatraju se sigurnom investicijom. Dugoročno gledano, prinos otvorenih investicijskih fondova ne prelazi 15% godišnje no niti ne stvara gubitke.
Ukoliko raspolažemo većim iznosima kapitala investirati se može i u nekretnine.
Image Hosted by ImageShack.us
Pored ulaganja u vlastiti posao, ulaganje u dionice jedini je način investiranja gdje sami upravljamo svojim novcem. Istina je da pri tom ulažemo u tvrtku kojom upravljaju drugi, ali samo mi odlučujemo koja dionica je vrijedna, kada ćemo je kupiti te kada je došlo vrijeme za njenu prodaju.
Investiranjem u dionice možemo ostvariti ogromne dobitke, ali uz rizik koji može rezultirati i gubicima.
Proporcionalno broju kupljenih dionica neke tvrtke stječemo udio u njenom vlasništvu. Dobit tvrtke može se dioničarima isplatiti u obliku dividende. Porast vrijednosti tvrtke (odnosno cijene njenih dionica) zove se kapitalni dobitak na koji investitori također računaju.
Image Hosted by ImageShack.us
Prinosi u bankama, obveznicama, investicijskim fondovima, ... prilično su predvidivi i sigurni, te se razlikuju u samo nekoliko postotaka. Za takav način ulaganja nije potrebna velika mudrost. O investiranju u dionice potrebno je puno više znanja, iskustva i samodiscipline kako bismo prvo izbjegli gubitak, a potom krenuli prema visokim postocima dobitka.
Na Hrvatskim tržištima kapitala u proteklih nekoliko godina bilo je dionica na kojima se moglo izgubiti sve (primjerice Viktor Lenac), ali i onih koje su rasle nekoliko desetaka puta.

IZDVAJAM

STAMBENA ŠTEDNJA

Prije nekoliko godina stambena štednja bila je izvrstan način ulaganja. Štednja na pet godina imala je efektivnu kamatnu stopu desetak posto, s povoljnim kamatama na kredite i gotovo nikakvim rizikom. Danas su se kamate na stambene kredite u komercijalnim bankama spustile na nivo onih u stambenim štedionicama, a državni poticaji na stambenu štednju smanjeni su s 25% na 15% (čime je EKS pao na cca 7,5 posto). Time je ovakav način štednje promijenio prefiks "izvrstan" u "dobar".

ŽIVOTNO OSIGURANJE I DOBROVOLJNO MIROVINSKO OSIGURANJE

Životno osiguranje i dobrovoljno mirovinsko osiguranje opcije su ulaganja koje imaju vrlo male prinose, usprkos beskrajnom trudu agenata da nas uvjere u suprotno. Ta ulaganja su dugotrajna i kada oduzmemo godišnju inflaciju gotovo da nemaju prinos. Kod tih ulaganja prednost leži na drugoj strani, a to su porezno rasterećenje, odnosno komponenta osiguranja života. Poučeni iskustvom smanjenja državnih poticaja na stambenu štednju, pitanje je vremena kada će to zadesiti i osiguranja.

ULAGANJE U DIONICE

Nemam namjeru omalovažavati ostale oblike investiranja, ali ulaganje u dionice ipak je jedini pravi oblik investiranja. Sve ostalo su derivati novca, koji iz ruku investitora "nahrane puno usta" i vrate mu se nazad u obliku mrvica. S relativno malo truda i edukacije, rizik ulaganja u dionice može se svesti na minimum, uz očekivane godišnje povrate na ulog u iznosu najmanje 20 %.
Image Hosted by ImageShack.us



Post je objavljen 26.02.2007. u 22:11 sati.