Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/spuz

Marketing

RAJČICA

TLO I PLODORED

Za visoku proizvodnju prikladnija su nešto laganija tla bogata humusom.Za uzgoj rajčice potrebno je izabrati sunčane položaje. Rajčica je dosta tolerantna na kiselost tla i može se uzgajati u širokom rasponu vrijednosti pH od 5,5 do 8. Obvezatan je uzgoj u plodoredu, rajčica na istu površinu dolazi svakih 4 do 5 godina. Dobre su pretkulture za rajčicu žitarice i bjelančevinaste krmne kulture, a u jednom višepoljnom plodoredu može se izmjenjivati i sa uljaricama i šećernom repom.

OBRADA TLA I GNOJIDBA

Ako se pretkulture bile strne žitarice ili kulture koje u slično vrijeme napuštaju tlo, nakon žetve je potrebno obaviti plitko oranje. Ako su pak pretkulture bile kukuruz ili suncokret, potrebno je nadzemni dio biljne mase sitno isjeckati. U jesen se izvozi i razbacuje stajski gnoj, 40 tona po hektaru, te zaorava na barem 35cm dubine. Dva do tri tjedna prije planiranog roka izravne sjetve ili presađivanja razbacuje se osnovna količina, 800kg po hektaru umjetnih gnojiva sastava NPK 7:14:21 i 50kg po hektaru ureje te se oruđima za predsjetvenu pripremu unose u tlo. Zajedno sa sjetvom, neposredno uz redove ili u vrpce, na mjesta gdje će se obaviti presađivanje, dodaje se još po 300kg po hektaru NPK 7:14:21 . Pošto su se zametnuli prvi plodovi potrebno je s međurednom kultivacijom obaviti prihranu sa 100kg po hektaru KAN-a. Sa istom količinom KAN-a prihranjuje se kad su prvi oblikovani plodovi počeli crvenjeti.

PROIZVODNJA RAJČICE ZA SVJEŽU POTROŠNJU

Rajčica namijenjena za svježu potrošnju uzgaja se iz presadnica a za uzgoj se koriste sorte odnosno hibridi visoke stabljike, nezavršnog tipa rasta. Za uzgoj presadnica sije se u redove na 10cm razmaka, 2.5 do 3.5cm razmaka između posijanih sjemenki u redu a na dubinu 1cm do 1.5cm. Nakon sjetve tlo se lagano povalja. Nakon sjetve potrebno je klijališni prostor zalijevati, a kad biljčice niknu, i redovito prozračivati. Presađivanje se obavlja na dobro pripremljeno tlo, koje prilikom pripreme unesen neki od herbicida, npr Dervinol 50 WP, 3kg po hektaru ili Treflan EC, 1.5l po hektaru. Presađivanje se obavlja sadilicom na 80cm do 100cm razmaka i 40cm do 50cm razmaka između biljaka u redu, nešto dublje nego što su biljke rasle. Posađeni usjev potrebno je odmah nakon sadnje zaliti. Nakon presađivanja kad se biljke prime, potrebno je postaviti podpornje, kolce, trstiku odnosno žičane armature. Najučinkovitiji je uzgoj na žičanoj armaturi. Zaperci iz pazuha listova redovito se odstranjuju, a pošto se oblikuju 4 do 5 cvjetnih grančica, prikraćuje se vrh stabljike tako da se iznad gornjih cvjetova ostave po 3 lista. Na taj će se način oblikovati krupni plodovi a i prije će dozrijevati. U toplim i vlažnim godinama rajčicu gotovo redovito napada plemenjača. To se gljivično oboljenje, koje najprije zahvaća donje listove, čineći na njima svijetle sivo smeđe pjege, koje kasnije postaju prozirne, posmeđe a lišće se potpuno suši. Od kukaca najveće štete na usjevu rajčice mogu nanijeti krumpirove zlatice. Na mladim tek presađenim biljkama štete nanose odrasli kukci, koji se hrane lišćem, a odlažu jaja iz kojih se izlegu ličinke koje mogu nanijeti najveće štete.

PROIZVODNJA RAJČICA ZA INDUSTRIJSKU PRERADU

Za proizvodnju rajčice namijenjene industrijskoj preradi koriste se uglavnom niske sorte i hibridi završenog tipa rasta stabljike. Proizvoditi se mogu i iz presadnica, ali se proizvodnja uglavnom obavlja izravnom sjetvom. Sijati se može na predhodno pripremljene gredice ili na ravnu površinu u redove razmaka 150cm ili u trake s po dva reda, međurednog razmaka do 50cm i razmaka između traka 100cm. Sjetva se obavlja kada se sjetveni sloj tla ugrije na temperaturu 10 do 12 °C, te kad prestane opasnost od kasnih proljetnih mrazeva. U kontinentalnim područjima to je krajem travnja, a u primorskom području desetak dana ranije. Sije se na 2 do 3cm dubine, a sjetvena norma ovisi o sorti odnosno hibridu. Veoma rane sorte niske stabljike završnog tipa rasta zahtijevaju sklop u berbi od 60 do 70 tisuća biljaka po hektara što se postiže sjetvom od oko 0.8kg sjemena po hektaru. Srdnje rane sorte u berbi trebaju imati sklop od 40 do 45 tisuća biljaka po hektaru a to se postiže sjetvom oko 0.6kg sjemena. Pošto biljčice niknu i imaju 4 do 5 razvijenih listova, usjev se međuredno kultivira, prihranjuje i ako je to potrebno prorjeđuje tako da razmak između biljaka u redu bude 15 do 25cm. Prosječni su prirodi rajčice za industrijsku preradu oko 40t po hektaru, a uz primjenu navodnjavanja 50 do 60t po hektaru.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us



Literatura:
PROIZVODNJA POVRĆA, Zdravko Matotan

Napisao: Luka Šmit
Objavio: Marjan


Post je objavljen 26.02.2007. u 10:31 sati.